6 yleistä syytä oikuttelevalle suolelle – moneenko sorrut?

5:18
Videolla keskustellaan ravinnon ja syövän yhteydestä.

Vatsavaivat kuten piereskely, turvotus, ummetus ja kipu ovat yleisiä ongelmia, jotka liittyvät monesti ”hyvien” ja ”huonojen” suolistobakteerien epätasapainoon. Suolistobakteereistaan voi pitää huolta välttelemällä sortumasta tavallisiin elämäntapoihin liittyviin virheisiin.

Men’s Health listasi yleisiä syitä, jotka aiheuttavat suolistovaivoja.

1. Aamiaisen korvaaminen kahvilla

Aamiaista kuulee kutsuttavan usein päivän tärkeimmäksi ateriaksi, joka vaikuttaa esimerkiksi painonhallintaan, diabetesriskiin ja sydänterveyteen. Aamiaisen korvaaminen kupillisella kahvia on haitallista myös suoliston bakteereille.

Ihmiselimistön mikrobeja tutkinut Kalifornian yliopiston professori Jack Gilbert kertoo Men’s Healthille, että suoliston bakteereilla on oma vuorokausirytminsä. Esimerkiksi öisin mikrobit tuottavat tryptofaania, joka on mielialaan ja uneen vaikuttavien serotoniinin ja melatoniinin esiaste.

Aamulla mikrobit kaipaavat ravintoa, joka saa ne lisääntymään ja vapauttamaan kemikaaleja, joita elimistö tarvitsee käynnistyäkseen ja toimiakseen normaalisti.

– Vuorokausirytmin häiritseminen voi johtaa sellaisten kemikaalien tuottamiseen, jotka tekevät olon vetämättömäksi, Gilbert sanoo.

2. Liian vähän kuitua

Harva saa riittävästi – 25–35 grammaa päivässä – kuituja, vaikka kuitujen syönti edistää niin yleistä terveyttä kuin suolenkin toimintaa. Jos ”hyvät” eli terveydelle hyödylliset suolistomikrobit eivät saa tarpeeksi ravintokuituja, ne alkavat tuhota paksusuolen pintaa suojelevaa limaa, mikä voi johtaa sen tulehtumiseen, huomattiin Cell-tiedelehdessä vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa.

Niukasti kuituja sisältävä ruokavalio voi aiheuttaa myös turvotusta.

3. Epäterveelliset ruoat

Runsaasti sokeria ja tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävät ruoat, kuten vaikkapa makeat leivonnaiset ja pikaruoka, ruokkivat suoliston haitallisia bakteereja. Tämä voi johtaa tulehdukseen, jonka seurauksena ihminen kärsii ripulista, turvotuksesta tai ummetuksesta.

Prosessoidun, runsaasti sokeria, suolaa ja rasvaa sisältävän ruoan sijaan ihmisten tulisi syödä enemmän kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljaa, proteiinipitoisia ruokia sekä kasvi- ja kalarasvoja.

4. Hotkiminen

Ruoan tiedostamaton hotkiminen pistää ruoansulatuksen koetukselle.

Ruoka kannattaa pureskella kunnolla, sillä riittävä pureskelu tekee ruoasta mahalle helpommin käsiteltävää, kertoo Kuluttajaliiton ylläpitämä Syöhyvää.fi-sivusto. Hotkiessa syljen mukana erittämät ruoansulatusentsyymit eivät puolestaan ehdi vaikuttaa ravintoon ja mahaan päätyy suuria ruoanpaloja.

Lisäksi hotkimisen seurauksena mahaan päätyy usein myös ylimääräistä ilmaa.

5. Stressi

Keskushermoston ja suoliston tiedetään olevan tiiviissä yhteydessä toisiinsa, joten ei ole ihme, että stressi aiheuttaa monelle vatsavaivoja.

Ahdistuneisuus saattaa johtaa myös hengityksen nopeutumiseen ja ylimääräisen ilman nielemiseen. Ilman nieleminen pullistaa suolistoa ja saada aikaan turvotusta sekä ilmavaivoja.

6. Vähäinen uni

Suolisto tarvitsee koko elimistön tavoin riittävästi lepoa. Unen aikana suolisto käsittelee päivän aikana syötyä ruokaa, ja yöunista nipistäminen voi tuntua seuraavana päivänä ummetuksena ja turvotuksena.

Lisäksi väsyneenä mieliteot pääsevät valloilleen ja himo epäterveellisiin, suoliston toiminnalle haitallisiin ruokiin kasvaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja