Ranskalaistutkimus vahvistaa käsitystä prosessoitujen valmisruokien epäterveellisyydestä.
JAMA Internal Medicine -lehdessä ilmestynyt tutkimus viittaa siihen, että ultraprosessoitujen ruokien syöminen lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä.
Tulos perustuu yli 44 000 ranskalaisaikuisen otantaan. Osallistujat olivat yli 45-vuotiaita ja osallistujien keski-ikä 57 vuotta. Heidän ruokavaliotaan tarkasteltiin kahden vuoden ajan. Kokonaisuudessaan seitsemän vuotta kestäneen seurannan aikana osallistujista 602 kuoli. Kuolemista 219 johtui syövästä ja 34 sydän- ja verisuonitaudeista.
Ultraprosessoitu ruoka vastasi 14 prosentista kaikesta osallistujien syömän ruoan painosta ja 29 prosentista kaikista saaduista kilokaloreista. Tämä määrä käsiteltyä ruokaa oli yhteydessä 14 prosentilla kohonneeseen ennenaikaisen kuoleman riskiin. Riski kohosi sitä enemmän, mitä enemmän ultraprosessoitua ruokaa syötiin.
Yhteys säilyi, vaikka tutkijat ottivat huomioon muut ennenaikaisen kuoleman riskiin vaikuttavat tekijät, kuten köyhyyden, tupakoinnin, ylipainon ja alhaisen koulutustason.