Ultraprosessoidut ruoat lisäävät ennenaikaisen kuoleman riskiä – asiantuntija antaa vinkin ruokaostoksille

Syöpä ja ravinto 5:18
Mikä on ravinnon ja syövän yhteys? Videolla asiasta keskustelevat ravitsemusterapeutti ja syöpälääkäri.

Ranskalaistutkimus vahvistaa käsitystä prosessoitujen valmisruokien epäterveellisyydestä.

JAMA Internal Medicine -lehdessä ilmestynyt tutkimus viittaa siihen, että ultraprosessoitujen ruokien syöminen lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Tulos perustuu yli 44 000 ranskalaisaikuisen otantaan. Osallistujat olivat yli 45-vuotiaita ja osallistujien keski-ikä 57 vuotta. Heidän ruokavaliotaan tarkasteltiin kahden vuoden ajan. Kokonaisuudessaan seitsemän vuotta kestäneen seurannan aikana osallistujista 602 kuoli. Kuolemista 219 johtui syövästä ja 34 sydän- ja verisuonitaudeista.

Ultraprosessoitu ruoka vastasi 14 prosentista kaikesta osallistujien syömän ruoan painosta ja 29 prosentista kaikista saaduista kilokaloreista. Tämä määrä käsiteltyä ruokaa oli yhteydessä 14 prosentilla kohonneeseen ennenaikaisen kuoleman riskiin. Riski kohosi sitä enemmän, mitä enemmän ultraprosessoitua ruokaa syötiin.

Yhteys säilyi, vaikka tutkijat ottivat huomioon muut ennenaikaisen kuoleman riskiin vaikuttavat tekijät, kuten köyhyyden, tupakoinnin, ylipainon ja alhaisen koulutustason.

Ultraprosessoiduksi ruoaksi määriteltiin tutkimuksessa suuri määrä ruokatuotteita, jotka sisälsivät keinotekoisia ainesosia ja lisäaineita. Listalle pääsivät muiden muassa kuivaruoka-ateriat, kakut, keksit ja suklaapatukat.

Helppous saa tarttumaan epäterveelliseen vaihtoehtoon 

Tutkimuksesta uutisoiva brittilehti The Guardian muistuttaa, että ultraprosessoidut ruoat sisältävät usein paljon sokeria, suolaa ja tyydyttyneitä rasvoja. Lisäksi ruokiin lisätyt lisäaineet, niiden pakkausmateriaaleista mahdollisesti ruokaan vuotavat kemikaalit sekä käsittelyprosessi itsessään saattavat vaikuttaa kielteisesti terveyteen.

Kielteisistä terveysvaikutuksistaan huolimatta prosessoidut ruoat ovat hyvin suosittuja.

CNN-uutiskanava kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Iso-Britanniassa yli 60 prosenttia aikuisten ruokavaliosta on ultraprosessoitua ruokaa.

Ultraprosessoitujen ruokien kulutus kasvaa, sillä valmisruoat ovat helppo tapa saada ravintoa kiireisessä maailmassa heti, kun ihmiselle itselleen sopii. Pitkälle jalostetut ruoat ovat myös tyypillisesti melko halpoja, joskus myös maukkaita, helposti saatavilla, mainostajien suosiossa ja pitkään säilyviä.

"Ymmärrätkö, mitä kaikkea ruokasi sisältää?" 

Vaikka tutkimustuloksia tulee tulkita varoen, lisäävät ne todistusaineistoa ultraprosessoitujen ruokien epäterveellisyydestä.

Esimerkiksi prosessoidut lihatuotteet tiedetään syöpävaarallisiksi, mutta niitä kannattaa välttää myös sydänterveyden kannalta. Lihajalosteita, teollisesti prosessoituja viljoja ja sokeroituja runsaasti sisältävä ruokavalio on yhdistetty myös suurempaan paksu- ja peräsuolisyövän riskiin.

Ravitsemustieteiden apulaisprofessori Nurgul Fitzgerald New Jerseyn osavaltionyliopistosta kertoo CNN:lle, että ihmisten ei kaupassa pitäisi katsoa vain tuotteen etupuolta.

– Katso ainesosaluettelo ensin. Ymmärrätkö, mitä kaikkea ruokasi sisältää? Fitzgerald muistuttaa.

Hän kehottaa ostamaan tuotteita, joissa on lyhyin ainesosaluettelo ja jonka kaikki ainesosat ihminen itse ymmärtää.

Lähteet: The Guardian, CNN

Lue myös:

    Uusimmat