Professori: Antibioottien vaikutus suolistoon dramaattinen – voi aiheuttaa ylipainoa ja diabetesta

Antibioottiresistenssi uhkaa ihmiskuntaa 16:04

Paitsi että antibioottikuuri tappaa kehossamme jylläävän bakteeri-infektion, on sillä muitakin seurauksia: antibiootti vaikuttaa suolistobakteereihimme merkittävästi.

Bakteeriopin professori Pentti Huovisen mukaan viimeisen 10 vuoden aikana tutkimuksella on saatu lisätietoa antibioottien vaikutuksesta ihmisen suolistobakteeristoon. 

– Olemme oppineet, että suolistossa tapahtuu dramaattisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa siihen, että tietyt sairaudet voivat alkaa esiintyä meillä useammin. Sairauksia, joita on nostettu esiin, ja jotka liittyvät tähän suoliston bakteeristoon, ovat esimerkiksi lihavuus, tyypin 1 ja 2 diabetes, astma, allerginen nuha ja krooniset suolistosairaudet, Huovinen kertoo Huomenta Suomi -ohjelmassa.

– Antibiootit muuttavat suoliston seinämän toimintaa. Sinne tulee vaurioita, jotka päästävät bakteereita läpi, niin hyviä kuin pahojakin, jolloin suoliston seinämään ja itse asiassa koko elimistöömme tulee tulehdustila. Tämä matala-asteinen tulehdustila liittyy moniin sairauksiin.

Miksi bakteereista on hiljalleen tullut vastustuskykyisiä antibiooteille? Millä voi ylläpitää monimuotoista bakteeristoa elimistössä? Miksi suolistobakteerit ovat ihmiselle välttämättömiä? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat