Omakotiasuja, näin varaudut lumen sulamiseen ja ehkäiset kosteusvahinkoja: "Selviä hälytysmerkkejä ovat…"

Runsaslumisen talven jälkeen sulamisvedet voivat aiheuttaa isoa vahinkoa talon rakenteille, jos ne pääsevät valumaan rakennukseen päin. Lumimassojen sulamiseen kannattaakin nyt siis varautua. 

Ilmassa on jo etenevän kevään merkkejä. Lumimassojen sulamiseen varautuminen on tärkeää, sillä jopa kolmessa neljästä omakotitalosta on puutteita ulkopuolisen kosteuden hallinnassa, selviää Ifin kotivakuutusasiakkailleen teettämistä talotarkastuksista.

– Nyt kun lunta on monin paikoin poikkeuksellisen paljon, on erityisen tärkeää varmistaa, että sulamisvedet pääsevät valumaan pois rakennuksesta sadevesikaivoihin ja avo-ojiin, kertoo omakotitalovakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä yhtiön tiedotteessa.

"Selviä hälytysmerkkejä ovat..."

Noin kolmessa neljästä suomalaisesta omakotitalosta on jokin puute ulkopuolisen kosteuden hallinnassa, selviää Ifin kaikkiaan yli 20 000 omakotitaloon teettämistä Kunnon koti -talotarkastuksista. 

Jopa joka viidennessä omakotitalossa salaojat puuttuvat tai niistä ei ole mitään havaintoa. Muita yleisiä puutteita ovat patolevyjen puuttuminen, virheellisesti tehdyt sokkelin vierustäytöt, ja puutteellisesti asennetut syöksytorvet.

– Selviä hälytysmerkkejä ovat esimerkiksi sulamisveden lammikoituminen rakennusten viereen, sokkelin kastuminen tai rapautuminen sekä rakennuksen sisäpuolella maalin hilseily lattialistojen yläpuolelta, Utunen listaa.

Utunen muistuttaa, että jos sulamis- ja sadevesien ohjauksessa on puutteita, ne on syytä hoitaa kuntoon kesän aikana ennen seuraavia syyssateita ja talvea.

Varaudu näin

Kaipaatko tarkempia vinkkejä siihen, miten lumien sulamiseen tulisi varautua? Tässä asiantuntijan lista!

1. Poista isot lumikasat mahdollisuuksien mukaan talon seinustoilta.

2. Tarkista, etteivät sadevesikaivot ole lumen peitossa, jäässä tai muuten tukossa ja että sulamisvedet ohjautuvat poispäin rakennuksesta.

3. Tarkista kellarikerroksen tuuletusaukot ja ikkunat sekä varmista, ettei sulamisvesi pääse kellariin. Tarkista myös alapohjan ja mahdollisen kellarin ilmanvaihto ja tarkkaile kosteudesta johtuvia jälkiä.

4. Varmista, että rännit ja tasakaton kattokaivot ovat auki, jotta katolle kertyvät sulamisvedet pääsevät poistumaan esteettä.

5. Jos tontilta löytyy salaojat, varmista tarkistuskaivosta, että vesi virtaa esteettä salaojaputkia pitkin tarkistuskaivoon. Salaojat suojaavat talon perustuksia kosteudelta, joten jos putket näyttävät olevan tukossa, puutu asiaan saman tien.

6. Tarkista talven jälkeen katon, räystäiden ja syöksytorvien kunto. Katso myös, että lumiesteet ja kattoturvatuotteet ovat kunnossa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: If

Lue myös:

    Uusimmat