Vältä putkirikot pakkasella ammattilaisten vinkeillä – älä missään nimessä toimi näin: "Voi sytyttää tulipalon ja rikkoa putket"

Hyytyykö älypuhelin pakkasessa? Testasimme iPhonen ja Samsungin pakkaskyvyt 1:46
Miten puhelimet pärjäävät pakkasella? Testasimme luurit sekä pikkupakkasessa että kovemmassa kylmyydessä.

Kireä pakkanen lisää riskiä vesijohtoputkien jäätymiselle. Hyvä eristys, lisälämmitys sekä veden valuttaminen hanasta auttavat estämään putkien jäätymistä.

Liikennettä sekoittaneen lumipyryn jälkeen pakkanen kiristyy koko Suomessa. Perjantaina 40 pakkasasteen hyytävät lukemat ovat mahdollisia maan keski- ja pohjoisosissa ja etelässäkin lämpötila putoaa lähemmäs 20 pakkasastetta.

Pakkaset ja isot lämpötilavaihtelut ovat riski vesijohtoputkien jäätymiselle. Riski kasvaa merkittävästi yli 20 asteen pakkasilla, mutta jo kymmenen asteen miinuslukemat voivat rikkoa huonosti eristetyt tai liian kylmässä paikassa olevat putket, varoittaa LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry tiedotteessaan.

Tyypillisesti putkien rikkoutumisesta johtuvia vuotovahinkoja sattuu etenkin mökeillä ja muissa kiinteistöissä, joissa ei olla jatkuvasti paikalla. If Vakuutus suosittelee, että tyhjilleen jäävän rakennuksen putkisto tyhjennetään ja vedentulo katkaistaan, kun sieltä lähdetään.

Riskiä putkien jäätymiselle voi itse pienentää, mutta jäätyneiden putkien sulatus kannattaa jättää ammattilaiselle.

Näin estät putkia jäätymästä

Putkien jäätymiseen kannattaa varautua jo hyvissä ajoin tarkistuttamalla kiinteistön lämmitysjärjestelmä ja automatiikka LVI-ammattilaisella.

Pakkasen kiristyessä tulee varmistaa, että ikkunat ja rakennuksen muut aukot ovat tiiviisti kiinni, mutta ilmanvaihto toimii. Vesijohtoputkien eristys on järkevää tarkastaa: eristeiden tulee olla ehjiä ja kokonaan putket peittäviä, sillä pienikin reikä eristyksessä voi aiheuttaa jäätymisen.

Kylmiä tiloja voi tarvittaessa lämmittää esimerkiksi sähkölämmittimillä tai irtopattereilla. Niiden sijoittamisen kanssa on kuitenkin oltava tarkkana, jottei niiden päälle laita tai pääse tippumaan mitään, mikä voisi syttyä palaamaan. Lisälämmitintä kannattaa käyttää vain tarvittaessa ja hetkellisesti.

Perinteinen tapa ehkäistä putkien jäätymistä on jättää hana tiputtamaan, sillä virtaava vesi ei jäädy helposti. Tämä on kuitenkin äärimmäinen ratkaisu.

Osaamattoman ei tule yrittää sulattaa putkia

Mikäli putket jäätyvät, järkevintä on kutsua paikalle putkiasentaja, joka sulattaa ne höyryllä. Itse ei hommaan kannata ryhtyä, jos ei tiedä, miten se tehdään.

Avotulta tai kuumailmapuhallinta ei missään nimessä pidä kokeilla putkien sulattamiseen.

– Pahimmassa tapauksessa silloin voi sytyttää tulipalon tai rikkoa putket, kun paine putkessa kasvaa liian suureksi veden laajetessa lämmetessään, Ifin korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen sanoo tiedotteessa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat