Nukutko kumppanisi paidan kanssa tämän poissaollessa? Toimit täysin oikein – suotuisa vaikutus uneen

Nämä asiat vain myöhään valvova ihminen voi ymmärtää! 0:50
Eikö uni taaskaan tule? Nämä asiat vain myöhään valvova ihminen voi ymmärtää!

Nukutko kumppanisi paidan kanssa, jos hän ei itse ole kotona? Toimit tutkimuksen mukaan täysin oikein!

Jo vuonna 2018 tehdyn tutkimuksen mukaan kumppanin pesemätöntä t-paitaa nuuhkimalla voi laskea omia stressitasojaan. Nyt aihetta on tutkittu uudelleen – ja tulos on samansuuntainen!

Koehenkilöt käyttivät kultansa paitaa tyynyliinana

Brittiläisen Kolumbian yliopisto selvitti, miten kumppanin vaatteiden nuuhkiminen vaikuttaa. Kokeeseen osallistui 155 henkeä, jotka saivat kaksi täysin identtistä t-paitaa. Paitoja tuli käyttää tyynyliinana.

Toista paitaa oli käyttänyt koehenkilön romanttinen kumppani 24 tunnin ajan; toinen paita oli joko puhdas tai sitä oli pitänyt yllään koehenkilölle täysin tuntematon ihminen.

Paitaa käyttäneet eivät esimerkiksi käyttäneet hajusteita tai deodoranttia eivätkä he saaneet myöskään syödä ruokia, jotka voisivat vaikuttaa kehon tuoksuun.

Rakkaan käyttämä vaate paransi unta

Koehenkilöt nukkuivat kaksi yötä uusien "tyynyliinojensa" kanssa tietämättä, kenen paitaa milloinkin käyttivät tyynynsä suojana. Aamulla he arvioivat, miten levänneiksi kokevat itsensä; lisäksi unta monitoroitiin laittein.

Tulosten mukaan rakkaan paidan haistelu paransi nuuhkijan unta. Jos koehenkilöt altistuivat rakkaansa tuoksulle, he nukkuivat paremmin, vaikka kumppani ei ollut paikalla.  Uni parani, jos henkilö pelkästään uskoi nukkuneensa rakkaansa aromissa.

– Yksi yllättävä löydös oli, että romanttisen kumppain tuoksu voi parantaa unen laatua jopa tietoisen tajunnan ulkopuolella, toteaa tutkimusta tehnyt Frances Chen.

Kerätyn datan mukaan kumppanin tuoksulle altistuneet pyörivät ja heittelehtivät yön aikana vähemmän.

Verrattavissa melatoniiniin

Tutkimustulos julkaistaan myöhemmin Psychological Science -lehdessä.

– Osanottajien nukkumistehokkuus parani keskimäärin enemmän kuin kaksi prosenttia, tutkimusta tehnyt Marlise Hofer kvailee.

– Näimme kooltaan samanlaisia tuloksia kuin mitä on raportoitu suun kautta otettavan melatoniinilisän kanssa. Sitä käytetään usein nukahtamisen tukena.

Lue myös:

    Uusimmat