Mainos

Nuuhkitko sinäkin kumppanisi paitaa hänen poissa ollessaan? Näin se vaikuttaa

Tuoreen tutkimuksen kumppanin pesemätöntä t-paitaa nuuhkimalla voi vähentää stressitasojaan.

Stressaako arki, uudenvuodenlupaukset tai työ? Ei hätää, nappaa kätesi kumppanisi t-paita, vie se lähelle kasvojasi ja hengitä syvään. Tuoreen tutkimuksen mukaan kumppanin vaatteiden tuoksu voi nimittäin madaltaa stressitasojasi. Tämän olet kenties jo huomannutkin, mikäli kumppanin paita eksyy kuin huomaamatta käteen tai unikaveriksi kumppanin ollessa vaikkapa matkoilla.

Brittiläisen Kolumbian yliopiston tutkijat värväsivät 96 heteroparia, joista kaikki olivat olleet kumppaninsa kanssa ainakin puolen vuoden ajan.

Miehiä pyydettiin käymään suihkussa ja käyttämään hajustamatonta shampoota. Tämän jälkeen he pukivat ylleen valkoisen t-paidan ja käyttivät sitä 24 tunnin ajan käyttämättä samaan aikaan mitään hajusteita. Miehet eivät myöskään saaneet tupakoida tai syödä mausteisia ruokia, jotta heidän luonnollinen tuoksunsa ei peittyisi. Tutkijat pakastivat paidat käytön jälkeen lukitakseen miesten tuoksut niihin.

Seuraavaksi oli naisten vuoro. Heidät jaettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäinen ryhmä haistoi kumppaninsa paitaa, toinen ryhmä tuntemattoman miehen t-paitaa ja kolmas ryhmä puhdasta, hajustamattomalla pesuaineella pestyä paitaa. Tutkijat eivät kertoneet naisille, mitä kolmesta vaihtoehdosta he nuuhkivat.

Haistelutuokion jälkeen naiset laitettiin stressaavaan tilanteeseen. Heitä haastateltiin tuomarien ja kameroiden edessä valetyöhaastattelun merkeissä. Lisäksi tehtävään kuului matematiikkaosuus. Naisilta kysyttiin tehtävän jälkeen vielä heidän stressitilastaan, kuten siitä, tunsivatko he olonsa ahdistuneeksi. Tutkijat ottivat naisilta myös sylkinäytteet mitatakseen heidän kortisoli- eli stressisormonitasonsa. Lopuksi naiset saivat palautua rentoutumalla.

Tuntemattoman miehen tuoksu aiheutti stressiä

Tutkimusta johtaneen Marlise Hoferin mukaan tutkimuksessa selvisi, että suurin osa naisista hyötyi kumppanin t-paidan haistelusta stressiä vähentävällä tavalla ennen ja jälkeen stressitestin. Suurimman hyödyn saaneet olivat ne naiset, jotka olivat tunnistaneet kumppaninsa tuoksun.

Sitä vastoin tuntemattomien paitoja haistelleet naiset kokivat päinvastaisia vaikutuksia, ja heidän stressihormoninsa oli koholla. Hofer arvelee, että tuntemattoman tuoksu aiheutti naisissa 'taistele tai pakene' -reaktion.

Vaikka tutkimus tehtiinkin nyt niin, että naiset haistelivat miesten paitoja, tutkijat uskovat, että myös miehet hyötyisivät vastaavalla tavalla.

Lähteet: UBCMen's Health

***

8:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.