Mainos

Näkökulma: Suomalaishuumaa ja herkistymistä – Salpausselän kisat vahvistivat MM-mitalitoiveita

10:00
Video: Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola nostattivat mitalitoiveita MM-kisoihin Salpausselän parisprintin suorituksellaan.

Salpausselän kisat tarjosivat paitsi spekuloitavaa viimeisten MM-valintojen suhteen, myös tunteikkaita suomalaishetkiä. Neljä hetkeä nousivat yli muiden, kirjoittaa kisoja paikan päältä seurannut ja raportoinut MTV Urheilun Tuomas Hämäläinen.

1. Yhdistetyn parisprintin voitto

Ilkka Herola ja Eero Hirvonen lähtivät lauantaina yhdistetyn parisprintissä mäen jälkeen ladulle 1.24 minuuttia kärkimaa Itävallan perään. Herola tuumi, ettei Suomella ollut hiihto-osuudelle loistopaikka, mutta olisi "mahdollista tehdä hyvä sijoitus". Lopputulema: Herola ja Hirvonen ovat hiihtäneet kuin väsymättömät tuulispäät, ja Suomi on ankkuriosuudelle lähdettäessä kärkiletkassa. Hirvonen tikkaa ankkurina loppusuoralla sisäkautta muiden kärkijoukkueiden ohi ja lataa huimalla vedolla Suomen voittoon.

Salpausselän yleisö huutaa täyttä kurkkua: vuosikausien odotus on päättynyt ja Suomen värit ovat nousseet sykähdyttävällä tavalla yhdistetyn korkeimmalle korokkeelle. Alla on Klingenthalin viikonloppu, jolloin Herola ja Hirvonen vasta porhalsivat henkilökohtaisissa kisoissa kärkisijoille. MM-mitaliodotukset vahvistuvat, varsinkin kun mäessä suoritus ei ollut tälläkään kertaa briljantti ja menestystä tuli silti.

2. Matti Nykäsen muistaminen

Viime maanantain vastaisena yönä kuolleen Matti Nykäsen muisto oli näkyvästi esillä Salpausselän kisaviikonlopussa. Huipennus nähtiin lauantaina joukkuemäen kisan kierrosten välissä: Nykästä muistettiin näyttävin seremonioin ja hiljaisen hetken jälkeen jaettiin "viimeiset aplodit kaikkien aikojen mäkihyppääjälle". Sanoja ei tarvittu kuvaamaan syvimpiä tuntoja, kun yleisön joukossa virtasivat kyyneleet.

Siitä voidaan olla montaa mieltä, kunnioitettiinko Nykäsen saavutuksia tarpeeksi tämän uran aikana, mutta yhdestä asiasta ei tarvitse kiistellä: Nykänen jätti suomalaisiin lähtemättömän, poikkeuksellisen jäljen.

3. Yhdistetyn miehet iskivät uudelleen

Sunnuntaina mentiin yhdistetyn puolella henkilökohtaisessa kilpailussa, eivätkä Suomen miehet jättäneet taaskaan kylmäksi. Leevi Mutru suuntasi hiihto-osuudelle piristävästi 12:ntena, mutta suomalaisten keihäänkärjen näkymät eivät olleet mäen jälkeen loistokkaimmat, kun Ilkka Herola oli vasta 18:s ja Eero Hirvonen 19:s, kummatkin noin kahden ja puolen minuutin päässä kärjestä.

Jälkeenpäin on helppo sanoa: olihan tämä nähtävissä, että ladulla rävähtäisi jälleen. Herola ja Hirvonen ottivat taas teräksisen kestävästi kärkeä kilometri kilometriltä kiinni ja nousivat lopulta sijoille 6 ja 8, Herola 37 sekuntia ja Hirvonen 49 sekuntia voittaja Jörgen Graabakin jälkeen. Mutru täydensi paletin uransa parhaalla henkilökohtaisella maailmancup-sijoituksella oltuaan yhdeksäs.

Herola sanoi, että myös Arttu Mäkiaho olisi todennäköisesti tehnyt uransa parhaan kilpailun, jos häntä ei olisi hylätty mäkiosuudella liian suuren hyppypuvun takia. Mäkiaho oli venyttänyt mainion 116,5-metrisen siivun ja olisi päässyt hiihto-osuudelle parhaana suomalaisena kelpo asemista. Mäkiaho tunnetaan vahvana hiihtäjänä, joten näkymänä olisi ollut peräti neljä suomalaista kymmenen kärjessä.

Joitain kärkipään poissaolojakin Salpausselällä nähtiin, mutta suomalaisasetelmat Seefeldin MM-kisoihin ovat siitä huolimatta suorastaan herkulliset. Herola ja Hirvonen ovat parisprintissä vahvoja mitalikandidaatteja, joukkuekilpailuun Suomella on lähettää kärkisijoista täysipainoisesti kamppaileva nelikko ja henkilökohtaisilla matkoillakin Herolalla ja Hirvosella on hyvinä päivinä saumoja mitaleille asti.

4. Iivo Niskasen ja Ristomatti Hakolan palkintopalliveto

Iivo Niskasen ja Ristomatti Hakolan kolmossija sunnuntain parisprintissä ei ollut kisojen räiskyvintä suomalaisantia, mutta takuuvarma suoritus. Ja olihan tässäkin draamaa, vaikkakaan ei suomalaisittain iloisinta sellaista: Norjan kakkosjoukkueen Eirik Brandsdal rynnisti loppusuoralla takaa Hakolan ohi ja löi suomalaisen kirjaimellisesti mononmitalla.

Sunnuntai antoi kuitenkin osviittaa, että Niskanen ja Hakola ovat vahvoja mitalikandidaatteja Seefeldin parisprinttiin. Niskanen on myös kultasuosikki bravuurimatkalleen 15 kilometrin perinteiselle.

Niskanen lisäksi vihjasi suksista kysyttäessä, että parhaat välineet ovat vielä säästössä.

– Pitää se myöntääkin, etten ottanut ihan parasta suksea allekaan. Tarkoitus on aina vähän säästääkin niitä tosipaikkoihin, Niskanen virkkoi.

Reilun viikon päästä käynnistyvissä Seefeldin MM-kisoissa parhaat työvälineet alle ja Niskaselle arvokisatyypillisesti kovin kuntopiikki esiin, niin kovaa tulee mies taas kerran menemään. Tovi sitten Otepäässä 15 kilometrin perinteisellä jo ylivoimaisesti räpsähtikin

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja