Näkökulma: Sanotaan se rohkeasti ääneen – yhdistetyn suomalainen MM-mitali on realismia

Hirvonen ja Herola hiihtivät parisprintin voittoon: Nautitaan tästä 0:57
Videolla Ilkka Herolan ja Eero Hirvosen haastattelu voitokkaan kilpailun jälkeen.

Näytöt ovat pöydässä, eikä enää ole syytä arkailla sen ääneen sanomista. Suomella on tänä vuonna erittäin hyvät mahdollisuudet mitaliin Seefeldin MM-kisoissa, kirjoittaa MTV Urheilun Tuomas Hämäläinen.

Ilkka Herola ja Eero Hirvonen palauttivat Suomen värit yhdistetyn korkeimmalle korokkeelle vuosikausien odotuksen jälkeen, kun Salpausselällä kilpailtiin lauantaina maailmancupin parisprintissä. Herola kuroi kärjen viimeiseen vaihtoon tultaessa kiinni, ja Lahden yleisö huusi täyttä kurkkua, kun Hirvonen siivitti sinivalkomiehet voittoon hurjalla loppusuoravedollaan.

Strategia toimi: Suomi nojasi siihen, että Herolan kova matkavauhti kantaa pitkällä pelillä ja Hirvosen kirikyky kruunaa lopun. Hurjinta tosin on, ettei parivaljakko itsekään uskonut mäen jälkeen voittoon, kun eroa kärkeen oli kuudennelta sijalta peräti 1.24 minuuttia. "Täyden kaasun taktiikka" osoitti kuitenkin Herolan ja Hirvosen olevan hiihtofysiikaltaan armottomassa kunnossa: kummallakin oli värkeissä varaa vetää käytännössä koko matka urku auki.

Henkilökohtaisia matkoja on yhdistetyssä MM-kisoissa kaksi, ja lisäksi kilpaillaan parisprintissä sekä joukkuekilpailussa. Juuri parisprintti on suomalaisten vahvin valttikortti vajaan parin viikon päästä käynnistyvissä Seefeldin kekkereissä.

Herola ja Hirvonen ovat ladulla niin jaksavassa vedossa, että palkintokorokkeelle voi riittää lauantain kaltaisesti jopa perus-ok-suoritus mäessä. Suomalaiskaksikko itsekin totesi, ettei mäessä ollut paras päivä – ja millainen nousu sen jälkeen nähtiinkään.

Toki lauantaina mentiin suomalaisille tutuissa Salpausselän olosuhteissa ja edellisissä arvokisoissa juhlinut Saksa oli heikommilla miehillä mukana. Saksankin on joka tapauksessa mahdollista asettaa MM-kisoissa parisprinttiin vain yksi joukkue, ja Suomi on kyseisen matkan vahvoja maita, jonka ei enää tarvitse venyä palkintokorokepaikkaan.

Salpausselällä kilpaillaan vielä tänään sunnuntaina henkilökohtaisessa kisassa, mutta asetelma on sitä ennen se, että suomalaisten käyrä sojottaa jyrkästi ylös. Hurjaa lyöntiä ladulla nähtiin myös viime viikonloppuna Klingenthalissa, kun Herola nousi sijoille 4 ja 2 ja Hirvonen sijoille 7 sekä 5.

Herola ja Hirvonen ovat saaneet hyppäämistä alkukauden vaikeuksien jälkeen riittävissä määrin uomiinsa. Herola on myös sanonut olevansa testitulosten valossa elämänsä parhaassa kunnossa ja linjannut avoimesti mitalitavoitteen Seefeldiin. Ulkoapäin on turha olla sen vaatimattomampi: Suomi on ollut yhdistetyssä muutaman vuoden ajan arvokisoissa palkintokorokkeen kintaalla, mutta viime ajat ovat osoittaneet, että nyt on loistosaumat nousta korokkeelle, jollekin niistä kolmesta paikasta.

Lue myös:

    Uusimmat