Näkökulma: Maalijyvänsä kadottaneen Eeli Tolvasen osoittelu voidaan lopettaa – hän on osuutensa tehnyt

Olisiko joku voinut kuvitella ennen nuorten MM-kisoja, että Suomi pelaa finaalissa, eikä Eeli Tolvanen ole avannut vielä maalitiliään. MTV Urheilun Marko Leppäsen mielestä Eeli Tolvanen on oman työnsä tehnyt, vaikkei maaleja ole syntynytkään. 

Eeli Tolvanen teki vuoden 2017 nuorten MM-kisoissa kaksi maalia, ja seuraavana vuonna yhden. Kanadan kisoissa Tolvanen ei ole tehnyt vielä yhtään maalia. 

Tolvanen ei jää kiekkohistoriaan nuorten MM-kisojen suurena maalintekijäguruna, mutta iso kysymys kuuluu, että mitä sitten. 

Ei yhtään mitään. 

Suomi pelaa finaalissa, ja Tolvanen on hoitanut työnsä kelvollisesti.

Suomen päävalmentaja Jussi Ahokas saa olla loppuelämänsä kiitollinen Tolvaselle, joka "pelasti" hänen uransa. Tippuminen puolivälierissä olisi jättänyt tyhjyyden tunteen ja faktan, ettei Suomi voittanut yhtään isoa kiekkomaata koko kisoissa. 

Tolvanen oli se pelaaja, joka murtautui Kanadaa vastaan puolivälierän viimeisellä minuutilla oikeaa laitaa hyökkäysalueelle. Hän pujahti kahden kanadalaisen ja laidan vierestä asenteella, josta oli vaikea havaita itseluottamuksensa menettäneen pelaajan piirteitä. Kiekko meni sisään Aleksi Heponiemestä, mutta Tolvanen teki sankarin työn. 

Tolvanen huokui samanlaista varauksetonta itseluottamusta kuin Suomen nykyisellä nuorten maajoukkueen kakkosvalmentajalla Tuomo Ruudulla Kanadaa vastaan World Cupin finaalissa vuonna 2004

Välierässä Sveitsiä vastaan Tolvanen näytti 5–1-maalissa kykynsä kiertämällä puolustajan kuin jäätyneen merimerkin. Siinäkin osumassa Heponiemi pääsi tiputtamaan pajatsosta kolikot pussiin. 

Tolvasen vaikea lähtökohta

Suomen hyökkääjän lähtökohta kisoihin oli yrityspomojen ja poliitikkojen lempitermillä ilmaistuna haasteellinen.

Tolvanen on sisimmiltään maalintekijä, joka ei ole tällä kaudella juurikaan tehnyt maaleja. Hän oli osunut ennen MM-kisoja 28 ottelussa (AHL ja NHL) maaliin vain viisi kertaa. 

Tolvanen on pelannut lähinnä AHL:ssä ja matkustanut perse puuduksissa bussissa ympäri uutta mannerta. Sekavasta farmisarjasta pitäisi muovautua hetkessä paineenalaisen kansainvälisen turnauksen kärkimaalintekijäksi. 

Tolvanen tuli kisoihin NHL-pelaajan statuksella, vaikka hän on elämässään pelannut vain seitsemän NHL-ottelua. 

Kun maaleja ei ole tullut, Tolvanen on yrittänyt auttaa joukkuetta taklaamalla ja taistelemalla. Hän on ottanut haastatteluissa esiin, miten Suomen pitää taklata vastustajista puhtia pois. 

Ei sitä ominaisinta Tolvasta, mutta jos hän haluaa nousta vakiopelaajaksi NHL:ssä, nämä suvantokohdat on taistelteva läpi. 

Tuskin Tolvanen itkuun purskahtaa finaalin jälkeen, jos hän jää ilman maaleja ja Suomi voittaa MM-kultaa. 

Ainakaan surusta. 

Videolla Suomen päävalmentaja Jussi Ahokas kommentoi Suomen finaalipaikkaa. 







Lue myös:

    Uusimmat