Hallitus pääsi sopuun kustannustuesta yrityksille, joiden liikevaihto on tippunut merkittävästi – tukisummat 2000 - 200 000 euroa

Näin koronakriisin runtelemia yrityksiä tuetaan – elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoo hallituksen suunnitelmista 20:56
MTV Uutiset Live: Näin koronakriisin runtelemia yrityksiä tuetaan – elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoo hallituksen suunnitelmista

Hallitus järjestää tänään tiedotustilaisuuden, jossa kerrotaan hallituksen linjauksista uudesta yritystuesta. 

Paikalla tiedotustilaisuudessa on elinkeinoministeri Mika Lintilä. Tiedotustilaisuuden on määrä alkaa kello 9.00.

Alla päivittyvä seurantantajuttu. Tiedotustilaisuus päättyi kello 9.20. 

Kyseessä on toimialariippumaton yritystuki, joka johdistuu koronan runtelemiin yritystukiin. Tarkoituksena on turvata suomalaiset työpaikat. Tukea saavat yritykset, joiden liikeveaihto on pudonnut merkittävästi koronan aikana. 

Tukisummat vaihtelevat 2000 euron ja 200 000 euron välillä.

Vertailukohtana ollut edellisvuoden vastaava, mutta tämä täsmentyy vielä. Lintilän mukaan esimerkiksi tapahtumien osalta vertailu on vaikeaa. 

Lintilän mukaan tukea voi käyttää kiinteisiin kuluihin ja palkkamenoihin. Liiketoimintaa tekevät säätiöt kuuluvat myös tuen piiriin.

Tukea tulee kahdelta kuukaudelta. Tuen jakaa valtiokonttori, jolla on valmius toimia noin kuukaudessa. 

Lintilän mukaan hallituksen esityksen lainvalmistelu on viety jo pitkälle, kriteeristöä täsmennetään vielä. Vielä ei ole päätetty, kuinka suuri liikevaihdon pudotuksen pitää tarkalleen olla tai mikä on laskennassa vertailukohtana.

Yritykset voivat hakea tukea, kun laki valmistuu. Laki on voimassa mahdollisesti kuun vaihteessa. 

Lintilän mukaan syksyllä saatetaan tarvita ehkä lisää tukea ja mekanismi hoidetaan nyt valmiiksi. Vielä täsmentyy esimerkiksi se, paljonko liikevaihdon on täytynyt pudota. 

Uusi yritystuki sovitellaan myöhemmin muihin tukiin ja siitä vähennetään ravintolatuet. Business Finlandin osalta 70 prosenttia huomioidaan.

Jos yritys on saanut ravintolatukea ja hakee kustannustukea, saadun ravintolatuen määrä vähennetään kustannustuesta.

Kuukaudessa tuen kokonaissumma on noin 200–300 miljoonaa euroa. Tuki ei pysty lisäämään maksettavan osingon määrää.

Lintilän mukaan yritykset hakevat lainaa tällä hetkellä hyvin nihkeästi. Hänen mukaansa taloudellisesti suurin haaste on nyt "koronan pelkokerroin". 

Sopu eilen illalla

Hallitus pääsi sopuun yritystukipaketista Säätytalolla eilen illalla. 

MTV Uutisten tietojen mukaan suora tuki on suuruudeltaan 500–600 miljoonaa euroa ja se on voimassa kahden kuukauden ajan. Tukea olisi saatavissa yritystä kohden 2000–200 000 euroa. 

MTV:n Uutisaamussa vierailleen Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan 500 -600 miljoonaa on huomattava summa. 

– Mutta tiestysti jos sitä vertaa yritysten liikevaihtoihin ja niihin menetyksiin, joita tämä koronakriisi on yrityksille aiheuttanut, se jää vielä vaatimattomaksi. Nythän me emme tiedä, mitä tämän kriisituen, kannattavuustuen tai yleistuen, rakkaalla lapsella on monta nimeä, lisäksi on vielä tulossa, Pentikäinen kommentoi. 

Lue myös:

    Uusimmat