Yhdysvaltain öljyn hinta jälleen hurjassa laskussa – pörssiviikko alkoi nousulla, mutta lähipäivinä odotetaan synkkiä uutisia

Koronakriisi iskee suuryritysten tulokseen  – pahin vasta edessä 2:00
Näin koronakriisi iskee suuryritysten tulokseen – pahin on vasta edessä.

Öljynhinta on maanantain syöksyn jälkeen jälleen laskussa Aasian aamukaupassa.  Yhdysvaltain WTI-raakaöljylaadun hinta elpyi hieman loppuviikosta, mutta sukelsi taas maanantaina 25 prosenttia.

Tiistaina WTI:n hinta oli yli 11 prosentin laskussa. Pohjanmeren Brent-laadun hinta oli vaimeammassa noin 1,5 prosentin laskussa.

Öljyn hintaa on painanut etenkin koronaviruksen aiheuttama kysynnän romahdus. Öljyntuottajamaiden sopimat leikkaukset tuotantoon eivät ole tasapainottaneet tilannetta. Yhdysvalloissa tilannetta pahentaa varastointikapasiteetin loppuminen.

Pörssiviikko alkoi nousulla

Pörssiviikko alkoi Wall Streetillä selvässä nousussa. Keskeisistä indekseistä Dow Jones ja S&P 500 nousivat maanantaina 1,5 prosenttia, ja teknologiapainotteinen Nasdaq kohosi 1,1 prosenttia.

Sijoittajien optimismia on lisännyt se, että jotkut Yhdysvaltain osavaltiot ovat jo alkaneet avata taloutta uudelleen koronavirusrajoituksia hölläämällä, ja moni osavaltio on julkistanut aikataulun talouden avaamiselle. Esimerkiksi viruksen pahimmin koetteleman New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo ilmoitti osavaltion alkavan näillä näkymin purkaa rajoituksia 15. toukokuuta alkaen.

Rohkaisevia uutisia on kuultu myös koronaviruksen pahimmin runtelemista Euroopan maista, joiden koronavirusluvut viittaavat tartuntahuipun olevan takanapäin. Esimerkiksi Italiassa ja Espanjassa on tehty suunnitelmia rajoitusten asteittaiseksi purkamiseksi.

Nousu hataralla pohjalla

Viikko voi tuoda kuitenkin tullessaan myös huonoja uutisia markkinoille, sillä Yhdysvalloissa julkaistaan paljon talouslukuja, joiden odotetaan olevan synkkiä.

Kuluttajien luottamuksen ja työttömyyslukujen lisäksi tiedossa on monien keskeisten yritysten tulosjulkistukset ensimmäiseltä vuosineljännekseltä.

Osa analyytikoista onkin varoittanut, että pörsseissä tällä hetkellä vallitseva nousuvire ei ole kestävällä pohjalla, sillä reaalitalouden tilanne on ankea. Vaikka rajoituksia vähitellen purettaisiin, on koronakriisi vielä pahasti kesken.

Pörssit ovat olleet nousussa läpi huhtikuun romahdettuaan rajusti koronaviruskriisin räjähdettyä käsiin maaliskuussa.

Markkinoilla on pidetty silmällä myös Yhdysvaltain öljyn hintaa, joka romahti viime viikolla ensimmäistä kertaa negatiiviseksi. WTI-raakaöljylaadun hinta elpyi hieman loppuviikosta, mutta sukelsi taas maanantaina 25 prosenttia.

Öljyn hintaa on painanut etenkin koronaviruksen aiheuttama kysynnän romahdus, jota edes öljyntuottajamaiden leikkaukset tuotantoon eivät ole vielä tasapainottaneet.

Lue myös:

    Uusimmat