Myös palkansaajajärjestöt pettyivät Madridin ilmastokokouksen antiin – "Maita ei kiinnosta päästöjen vähentäminen vaan rahanteko"

Suomalaiset palkansaajajärjestöt kertovat pettyneensä ilmastokokouksen antiin. Järjestöjen tiedotteessa sanotaan, ettei Madridin ilmastokokoukseen osallistuneita maita näytä kiinnostavan päästöjen vähentäminen vaan rahanteko.

– Näyttää siltä, että maita ei kiinnosta Pariisin sopimuksen kunnianhimoinen toteuttaminen. Kasvihuonekaasujen vähentämisen sijaan ne keskittyvät päästöjen kauppaamiseen ja rahan tekoon, sanoo SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntijan Pia Björkbacka tiedotteessa.

Palkansaajajärjestöt SAK, STTK ja Akava kommentoivat ilmastokokouksen lopputulosta tänään järjestöjen yhteisessä tiedotteessa. Muun muassa työntekijöille oikeudenmukainen siirtymä sekä ihmisoikeudet olivat STTK:n työelämän ja innovaatioiden asiantuntijan Leila Kurjen mukaan liian heikosti esillä.

– Maailman johtajat eivät kyenneet ottamaan vastuutaan tulevaisuudesta.

"Ihmisoikeuksia ja tiedettä ei kunnioitettu neuvotteluissa"

Järjestöjen mukaan maiden kunnianhimo on kokouksen perusteella heikentynyt entisestään, eikä järjestöjen mielestä tärkeimmästä asiasta eli markkinamekanismisäännöistä saatu sopua.

SAK:n Björkbackan mukaan ihmisoikeuksia, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja tiedettä ei kunnioitettu Madridissa käydyissä neuvotteluissa. Björkbacka vastasi tiedotteen mukaan neuvotteluissa ay-liikkeen kansainvälisen kattojärjestö ITUC:n markkinamekanismiseurannasta.

Neuvotteluita seurannut Akavan yhteiskunta-asioiden päällikkö Vesa Vuorenkoski sanoo, että kiitosta voi kuitenkin antaa siitä, että tasa-arvosuunnitelmasta ja ilmastotoimien sosiaalisia oikeuksia arvioivasta toimintasuunnitelmasta päästiin sopuun.

Suomen palkansaajajärjestöjä ilmastokokouksessa edustanut Kurki kertoo tulosten merkitsevän sitä, että paineet ensi vuoden neuvotteluille kasvavat entisestään.

– Sitä lisäävät ammattiliittojen, nuorten ja kansalaisjärjestöjen ilmastoprotestit, joissa vaaditaan oikeudenmukaisuutta ilmastotoimiin ja turvaa työntekijöille, Kurki jatkaa.

Seuraava ilmastokokous järjestetään ensi vuoden marraskuussa Skotlannin Glasgow'ssa.

Uutista täydennetty 16.12.2019 kello 10:53.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja