"Kaikkien maiden täytyy mennä kotiin ja katsoa peiliin" – ministeri Mikkonen pettyi ilmastokokouksen lopputulokseen, vaikeimmat kysymykset siirtyivät jälleen vuodella

Ilmastokokous päättyi myöhään yöllä Madridissa ilman läpimurtoa siitä, miten Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin konkreettisesti päästään.

Kokous kesti kaksi viikkoa ja venyi reilun vuorokauden yliajalle, sillä tekniset kysymykset hiertävät maiden välillä edelleen.

Kokoukseen osallistunut ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen kertoo, että kokouksen lopputulos oli pettymys.

– Kaikkien maiden täytyy mennä kotiin ja katsoa peiliin, että päästövähennyksiä saadaan selkeästi kiristettyä. Luottamuksen puutetta oli ilmassa ja sitä pitää voida rakentaa ensi vuonna, jotta saadaan hyviä tuloksia.

Myös puheenjohtajamaa Chilen epävarmaa otetta kokouksen johtajana arvosteltiin. 

– Ihan yön viimeisten tuntien aikana tuli selvästi joissain asioissa lähentymistä ja saatiin ratkaisuja tehtyä. Sitä vain ihmetteli, että miksi ei siihen työhön ruvettu jo muutama päivä aiemmin, jotta kokous olisi loppunut ajoissa. Se olisi ollut mahdollista, jos Chilen toiminta olisi ollut jämäkämpää.

Päästökauppa hiertää yhä

Mikkosen mukaan suurten talousmahtien toimista paistoi kunnianhimon puute nostaa päästövähennystavoitteita.

– Kokouksessa EU otti ilmastojohtajuuden paikan, muilta isoilta talousmahdeilta ei kunnianhimoista viestiä kuulunut.

YK:n ilmastokokouksessa neuvoteltiin vielä eilen yön selkään saakka, jotta teknisiä kysymyksiä saataisiin ratkaistua. Suurin kysymys koskee kansainvälisten hiilimarkkinoiden pelisääntöjä. Maat ovat vielä toistaiseksi eri linjoilla siitä, miten markkinoiden päästövähennyksiä tulisi laskea ja raportoida.

Mikkosen mukaan juuri markkinamekanismeissa päästiin vielä kokouksen viime metreillä eteenpäin, vaikka läpimurto jäi tapahtumatta. Mikkosen mukaan työ päästökaupan sääntöjen sopimiseksi on kuitenkin nyt hyvällä pohjalla.

– Siinä jäi vielä kohtia auki, joten EU:n näkökulmastakin on parempi, että päästään jatkamaan työtä kuin että se olisi nyt hyväksytty tällaisena, Mikkonen pohtii päästökauppaneuvotteluja.

Seuraava ilmastokokous järjestetään vuoden päästä Glasgowssa, jossa päästövähennyksiä on tarkoitus edelleen tiukentaa. Ensi kokoukseen on siis ladattu paljon paineita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja