Mitä tapahtuu, jos Biden voittaa? Risto E.J. Penttilä ei usko, että Trump myöntäisi hävinneensä: "Voittaja on selvillä viimeistään joulukuun 14. päivä"

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ei vieläkään ratkaisua –"Voittaja on selvillä viimeistään joulukuun 14. päivä" 4:07
Katso video: Vaalitulos ei selviä vielä pitkään aikaan, jos Trump ei myönnä tappiotaan, sanoo MTV:n kansainvälisen politiikan asiantuntija.

Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskentaa on jännitetty nyt yli vuorokausi. 

Tilanne on ollut yllättävänkin tasainen, mutta tällä hetkellä demokraattinen ehdokas Joe Biden on hyvin lähellä voittoa. Joe Bidenillä on takanaan 253 valitsijamiestä, kun taas Donald Trumpilla on 214 valitsijamiestä. 

Tämä tarkoittaa sitä, että Biden on 17 valitsijamiehen päässä presidentivaalien voitosta.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä arvioi, että piakkoin saadaan selvyys, kumpi ehdokkasta saa taakseen voittoon tarvitut 270 valitsijamiestä.

– Se ei ole yhtä kuin voiton virallistaminen. Siihen vaaditaan se, että Trump myöntää hävinneensä, ja sitä ei tule tapahtumaan pitkään aikaan.

– Eli tämä oikeusprosessi on pitkä ja todennäköisesti johtaa samaan tulokseen, että Biden valintaan. Ennen kuin kaikki kivet on käännetty, siinä voi mennä viikkoja. 

Trump käyttää kaikki keinot

Penttilän mukaan vaalivoittaja on selvillä viimeistään 14. joulukuuta.

– Sen jälkeen on vaikea tehdä mitään, koska silloin lähetetään nämä valitsijat valitsijakokoukseen.

 Istuva presidentti Trump on väittänyt vaaleja vilpillisiksi. Penttilä sanoo, että se ei pidä paikkaansa. 

– Varmaan yksittäisiä pieniä juttuja löytyy, joka antaa mahdollisuuden siihen, että tätä haastetaan. On kysymys siitä, että Trump käyttää kaikkia keinoja voittaaksen nämä vaalit.

Katso Risto E.J. Penttilän haastattelu kokonaisuudessaan videoartikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat