MTV seurasi Yhdysvaltain vaaleja: Kaikkien osavaltioiden äänet laskettu, Biden 306–Trump 232, demokraateille voitto Georgiassa lähes 30 vuoden jälkeen

7:26
Katso Bidenin voitonpuhe yllä olevalta videolta!

Yhdysvalloissa demokraattien Joe Biden on julistautunut presidentinvaalien voittajaksi sen jälkeen, kun amerikkalaismedia julisti Bidenin valinnan Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi.

Joe Biden siirtyi käytännössä tavoittamattomaan johtoon Pennsylvanian osavaltiossa lauantai-iltana Suomen aikaa. Valitsijat ovat nyt Bidenin hyväksi 279-214.

Perjantai 13.11.

21.51: CNN:n mukaan jo tulevaksi presidentiksi julistettu demokraatti Joe Biden saa taakseen Georgian osavaltion ja istuva presidentti Donald Trump Pohjois-Carolinan osavaltion. 

Näin ollen tilanne olisi Bidenin hyväksi 306–232 valitsijoissa mitattuna. Erotusta 74 valitsijaa.

Demokraatit ovat voittaneet Georgiassa edellisen kerran lähes 30 vuotta sitten. 

7.20: Yhdysvaltain vaalit voittanut Joe Biden voitti myös Arizonan osavaltiossa, mikä vahvisti hänen voittonsa entisestään. Biden, jonka marginaali Arizonassa on tällä hetkellä noin 11 000 ääntä eli 0,3 prosenttiyksikköä, on ensimmäinen demokraattien presidenttihdokas, joka voitti osavaltion presidentti Bill Clintonin jälkeen vuonna 1996. Neljä vuotta sitten Trump voitti osavaltiossa 3,5 prosenttiyksiköllä.

Voitto Arizonassa tuo Bidenille 290 valitsijamiestä, kun preisdentinvaalien voittoon riittää 270.

Trump jatkaa edelleen perusteettomia hyökkäyksiään Bidenia suosivaa vaalitulosta vastaan, kirjoittaa The New York Times.

Keskiviikko 11.11.

18.52: Trump on tehnyt ensimmäisen julkisen esiintymisensä viime viikon presidentinvaalitappion jälkeen. Lue aiheesta lisää täältä.

12.05: Jo neljäs korkea-arvoinen virkamies on eronnut tai erotettu Yhdysvaltain puolustusministeriöstä Pentagonista lyhyen ajan sisällä, kertovat useat amerikkalaismediat. Puolustusministerin paikalle nousee kansallisen terrorisminvastaisen keskuksen johtajana toiminut Christopher Miller.

Yksi korkeisiin virkoihin nousevista on ristiriitaisena hahmona tunnettu, eläköitynyt kenraali Anthony Tata. Tatan aiemmin suunniteltu nimitys puolustusministeriön korkeaan virkaan peruuntui viime kesänä, sillä hän oli julkisesti levittänyt salaliittoteorioita ja kutsunut entistä presidenttiä Barack Obamaa terroristijohtajaksi.

Lisäksi tyhjiksi jääneisiin virkoihin ovat nousemassa Trumpin luottomiehiin kuuluvat EzraCohen-Watnick sekä Kash Patel.

CNN:n mukaan osa puolustusministeriöstä on ollut huolissaan, tarkoittavatko joukkolähdöt sitä, että Trump on pyrkimässä ajamaan vielä kautensa lopussa lakimuutoksia, joita virkailijat ovat tähän mennessä torpanneet.

Erotettu puolustusministeri Esper ja Trump ovat olleet erimielisiä ainakin sotilashenkilöstön käyttämisestä mielenosoitusten rauhoittamiseen.

6.00: Kun Suomessa on vietetty yötä, on Yhdysvalloissa jälleen sattunut ja tapahtunut vaalien tiimoilta.

Alla linkkejä yön merkittävimpiin käänteisiin:

Tiistai 10.11.

23.16: Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pencen mukaan Joe Bidenin vaalivoitto ei todellakaan ole vielä selvä. Pence mukaan taistelua jatketaan niin kauan kunnes jokainen laillinen ääni on laskettu. 

19.17:  Britannian pääministeri Boris Johnson kertoo Twitterissä onnitteleensa Joe Bidenia puhelimitse vaalivoitosta.

– Odotan innolla, että pääsemme vahvistamaan maidemme välistä yhteistyötä ja työskentelemään hänen (Bidenin) kanssaan yhteisten prioriteettiemme eteen: torjumaan ilmastonmuutosta, edistämään demokratiaa ja rakentamaan parempaa pandemian jälkeen, Johnson kirjoittaa.

19.03: Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin tukijat kannustavat ihmisiä kantelemaan maan telehallintovirastolle FCC:lle medioista, jotka kutsuvat demokraattien Joe Bidenia tulevaksi presidentiksi, kertovat useat kansainväliset mediat. Lue lisää täältä.

13.56: Yhdysvaltojen tuleva varapresidentti Kamala Harris rikkoo pestissään useita lasikattoja. Mutta niin hän on tehnyt aiemminkin. Vuonna 2003 hänet valittiin ensimmäisenä mustana naisena San Franciscon piirisyyttäjäksi. Seitsemän vuotta myöhemmin hänestä tuli ensimmäinen musta nainen Kalifornian oikeusministerinä. Lue lisää täältä.

10.12: Viikonloppuna Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajaksi julistautunut Joe Biden on vaikuttanut positiivisesti markkinoihin. Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Hanna Laurén sanoo, että demokraattiehdokas Bidenin nousu presidentiksi on tuonut maailmantalouteen varmuutta.

– Pörssikurssit näyttävät reagoivan siihen, että Biden todella on valittu ihan kunnon äänierolla.

8.22: Presidentti Donald Trump voi asettua ehdolle presidentinvaaleissa neljän vuoden kuluttua, kun Joe Bidenin ensimmäinen presidenttikausi on ohitse. On kuitenkin hyvin harvinaista, että vaaleissa tappion kärsinyt ehdokas olisi uudelleen ehdolla varsinaisessa presidentinvaalissa. Miltei ainutlaatuista se on silloin, kun on kyseessä aiemmin presidenttinä ollut ehdokas. Lue lisää aiheesta täältä.

7.13: Presidentti Tarja Halonen toivoo jakolinjojen Yhdysvalloissa eheytyvän presidentinvaalien jälkeen siten, että maassa kyettäisiin tulokselliseen poliittiseen yhteistyöhön. Halosen mukaan Yhdysvallat on Joe Bidenin johdolla hyvin tervetullut takaisin kansainväliseen yhteistyöhön muun muassa YK:n ja sen erityisjärjestöjen piirissä.

Kamala Harrisin valintaa ensimmäisenä naisena Yhdysvaltojen varapresidentiksi Halonen pitää merkittävänä askeleena. Hän toivoo, että muutoksessa päästään alkua pidemmälle ja Harris saa aikanaan myös naispuolisia seuraajia.

5.42: Yhdysvalloissa oikeusministeri William Barr on muistuttanut osavaltioita siitä, että niiden tulisi tutkia syytökset äänestyksen säännönvastaisuuksista ennen kun osavaltioissa vahvistetaan presidentinvaalien tulokset. Asiasta uutisoivat muun muassa CNN ja useat muut mediat, jotka pohjaavat tietonsa uutistoimisto AP:hen.

Istuvan presidentin Donald Trumpin vaalikampanja on aloittanut oikeustoimia ympäri maata. Trump on toistuvasti väittänyt, että vaaleissa olisi tapahtunut vilppiä. Vilpistä ei kuitenkaan ole löydetty laajoja riippumattomia todisteita.

05.06: Donald Trumpin erottama puolustusministeri Mark Esper kertoo hyväksyvänsä Trumpin erotuspäätöksen. Asiasta kertoo uutiskanava CNN, joka on saanut haltuunsa kopion Esperin kirjeestä. Median mukaan Esper kirjoitti palvelevansa maata perustuslakia kunnioittaen, minkä takia hän hyväksyy Trumpin päätöksen vaihtaa ministeriä.

Maanantai 9.11.

20.29: Donald Trump on erottanut puolustusministeri Mark Esperin. Trump esittää seuraajaksi Christopher C. Milleriä.

15.21: Donald Trump on reagoinut innostuneesti lääkeyhtiö Pfizerin ja saksalaisyhtiö Biontechin yhteistyössä kehittämän koronarokotteen lupaavuuteen. Koronarokote on osoittautunut 90-prosenttisen tehokkaaksi estämään koronatartuntoja.

– MAHTAVIA UUTISIA, Trump tviittasi.

12.34 Venäjän presidentti Vladimir Putin odottaa virallisia tuloksia ennen kuin onnittelee Yhdysvaltain presidentinvaalin voittajaa, ilmoitti Kreml tänään.

10.38 Yhdysvaltalaisten medioiden mukaan Trump aikoo järjestää kampanjatilaisuuden tapaisia tapahtumia ympäri maata. Vaalien sijaan tapahtumien keskipisteessä ovat tulevat oikeustaistelut. Tumpin mukaan hän aikoo esittää todisteita siitä, että vaaleissa on käytetty kuolleiden ihmisten ääniä.

9.55 Julkisuuteen on noussut haamuja Joe Bidenin menneisyydestä: Vuoden 2019 keväällä, kun Biden käynnisti virallisesti presidentinvaalikampanjansa, useat naiset syyttivät Bidenia sopimattomasta koskettelusta. Lue lisää täältä: Hiusten nuuhkimista ja käsiä olkapäillä – myös tulevan presidentin Joe Bidenin menneisyydestä löytyy syytöksiä naisten sopimattomasta koskettelusta

8.38 Presidentiksi valitun Joe Bidenin odotetaan tänään nimeävän asiantuntijat ryhmään, jonka tehtävänä on valmistella koronaviruksen vastaisia toimia.

Bidenin mukaan koronaryhmän jäsenet toimivat siirtymäaikana neuvonantajina, jotka auttavat luomaan suunnitelman, jota aletaan noudattaa 20. tammikuuta. Tuolloin uuden presidentin on määrä vannoa virkavala.

5.59Hill lehti kertoo, että Philadelphiassa republikaanijohtoisen ääntenlaskennasta vastaavan viraston työntekijät ovat saaneet tappouhkauksia. Philadelphia sijaitsee Pennsylvaniassa, joka on merkittävä vaa'ankieliosavaltio.

5.46: Vaikka Joe Biden on jo saamassa presidentinvaalivoittoon tarvittavan määrän valitsijoita taakseen, muutamista osavaltioista odotetaan vielä arvioita siitä, kuka saa osavaltion taakseen.
Georgia ja Arizona ovat kuitenkin olleet koko vaaliviikon tapetilla ja erot ehdokkaiden välillä ovat olleet pieniä. Esimerkiksi Georgiassa Biden johtaa Donald Trumpia päälle 10 000 äänellä.
Vaikka Bidenille on satanut onnitteluja ympäri maailman, Trump ei ole tunnustanut tappiotaan. Sen sijaan hän on tviitannut vilppiväitteitä, joille ei ole löytynyt riippumattomia todisteita. Twitter on merkannut useita istuvan presidentin tviittejä kiistanalaisiksi.

5.43 Yhdysvalloissa pörssien ennustetaan aukeavan nousussa demokraattien Joe Bidenin vaalimenestyksen jälkeen.
Vaaliviikkona Wall Streetilla nähtiin nousua, ja viikko oli pörsseille positiivisin kuukausiin.

Laaja-alainen S&P 500 -indeksi nousi viikon aikana 7,3 prosenttia.

Sunnuntai 8.11.

21.09: Amerikkalaiset ansaitsevat reilut vaalit, sanoo Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump Twitter-tilillään.

Jokainen laillinen ääni on laskettava, laittomia ei, hän tähdentää. Hänen mukaansa Yhdysvaltain demokratiaa on suojeltava täydellisellä läpinäkyvyydellä.

Melania Trump ei tätä ennen ole julkisesti kommentoinut presidentinvaalien tulosta. Mediat julistivat demokraattien Joe Bidenin vaalien voittajaksi eilen.

CNN kertoi aiemmin tänään, että sen tietojen mukaan Melania Trump olisi kehottanut puolisoaan Donald Trumpia hyväksymään vaalitappion.

19.55: Yhdysvaltain entinen presidentti, republikaanien George W. Bush on onnitellut Joe Bidenia Yhdysvaltain presidentinvaalien voitosta; asiasta kertovat muun muassa Sky News ja CNN.

Bush sanoi, että vaikka hänellä ja Bidenilla on erilaisia poliittisia näkemyksiä, Biden on hänestä hyvä mies, joka on luvannut olla kaikkien yhdysvaltalaisten presidentti puoluekannastaan huolimatta.

Bush myös kiitti istuvaa presidenttiä Donald Trumpia kovasta kampanjoinnista. Bushin mukaan amerikkalaiset voivat olla luottavaisia siitä, että vaalit ovat olleet rehelliset.

Bush sanoi kuitenkin myös, että istuvalla presidentillä Trumpilla on oikeus haastaa vaalitulosta oikeudessa.

19.49: Joe Bidenille on sadellut jälleen onnitteluita eri puolilta maailmaa.

Tänään onnitteijoiden joukossa on ollut muun muassa EU-komission puheenjohtaja Ursula Von Der Layen. Hän toivoi puheessaan EU:n ja Yhdysvaltain jälleen lähentyvän.

Sen sijaan Venäjä ja Saudi-Arabia eivät ole vielä onnitelleet Bidenia. 

Myös Yhdysvaltain kanssa kireissä väleissä olevat Kiina ja Pohjois-Korea ovat pysyneet vaiti.

Slovenian pääministeri Janez Jansa on puolestaan yksi harvoista Euroopan johtajista, joka ei ole onnitellut Bidenia.

18.29: CNN: Presidentti Donald Trumpin puoliso Melania kehottaa häntä tunnustamaan tappionsa presidentinvaaleissa.

17.32 Axios-uutissivusto ja uutistoimisto AP antavat aiemmasta poikkeavaa tietoa presidentti Trumpin mahdollisesta luovutuksista. Axiosin mukaan presidentin vävy ja neuvonanataja Jared Kushner ei olisi kehottanut Trumpia tunnustamaan tappiota, vaan olisi sen sijaan neuvonut ryhtymään lakitoimiin vaalituloksen haastamiseksi. AP kertoo myös Trumpin kanssa työskennelleiden ihmisten haastatteluihin pohjaten, että Trump ei välttämättä koskaan hyväksy tappiotaan, mutta lähtee silti lopulta Valkoisesta talosta. AP:n mukaan muun muassa Trumpin pojat Donald Jr. ja Eric ovat kehottaneet isäänsä taistelemaan vallasta, kuten myös Trumpin asianajaja Rudy Giuliani. Sen sijaan osa Trumpin neuvonantajista on kehottanut häntä hyväksymään tappionsa.

16.07 Presidentti Trumpia lähellä olevat lähteet kertovat Fox Newsille, että Trump harkitsee tappionsa myöntämistä, jos hänen vaaliprosessista nostamansa oikeusjutut eivät tuota hänen toivomaansa lopputulosta.

14.57: Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu arvioi STT:lle, että Suomi voi saada Bidenin hallinlta alkuvaiheessa ministeritason huomiota tulevien hävittäjähankintojen takia. Pesu ei kuitenkaan usko Suomen saavan samanlaista huomiota kuin Donald Trumpin kaudella, jolloin presidentti Sauli Niinistö vieraili kahdesti Valkoisessa talossa sekä isännöi Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamista Helsingissä.

Lopullista päätöstä Hornetien korvaajista odotetaan ensi vuoden loppuun mennessä. Tarjouskilpailun viidestä ehdokkaasta kaksi on yhdysvaltalaisia.

11.14: Niinisto uskoo, että Yhdysvaltojen kansainvälisissä suhteissa tulee tapahtumaan muutos Bidenin valinnan jälkeen. Hän toivoo, että Yhdysvallat tekisi paluun Pariisin ilmastosopimukseen. Niinistö uskoo, että Yhdysvallat palaa järjestäytyneen kansainvälisen yhteistyön, kun YK:n ja Naton piiriin.

– Uskon, että Euroopan unioni instituutiona tulee selkeämmin nyt Yhdysvaltojen kumppaniksi kuin mitä viime vuosina on ollut.

11.08: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Joe Bidenin valintaa Yhdysvaltain presidentiksi kello 11 alkaneessa tiedotustilaisuudessa Presidentinlinnassa. Niinistö totesi puheenvuoronsa aluksi, että vaalit ovat pitäneet koko maailmaa jännityksessä.

– Näyttää siltä, että vaalitulos saattaa olla jopa selkeämpi valitsijoiden lukumäärän suhteen kuin monen päivän jännitys antaa olettaa, Niinistö kommentoi.

10.55: Yhdysvalloissa presidentinvaalien voittajaksi julistautunut Joe Biden aikoo ryhtyä toimiin maan koronatilanteen hillitsemiseksi heti valtaan astuessaan. Biden totesi voitonpuheessaan aamuyöllä Suomen aikaa nimittävänsä huomenna joukon johtavia tieteentekijöitä ja asiantuntijoita siirtymävaiheen neuvonantajiksi.

9.39: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi kello 11 Joe Bidenin valintaa Yhdysvaltojen presidentiksi. MTV Uutiset Live lähettää tilaisuuden suorana lähetyksenä Presidentinlinnasta.

8.51: Sosiaalisen median yhtiöiden suhtautuminen Donald Trumpiin saattaa muuttua presidenttikauden jälkeen. Sosiaalisen median yhtiöt Twitter ja Facebook sanovat pyrkivänsä antamaan poliittisten johtajien puhua kansalle rajoittamattomasti, mikä on aiheuttanut tasapainottelua vihaa lietsovien ja harhaanjohtavien päivitysten kohdalla. Presidenttinä Trump on saanut enemmän liekaa kuin tavalliset kansalaiset, mutta presidenttikauden päätyttyä tilanne muuttuu.

– Twitterin suhtautuminen maailman johtajiin, ehdokkaisiin ja viranomaisiin perustuu periaatteeseen, jonka mukaan ihmisten pitää voida nähdä, mitä heidän johtajansa sanovat selkeässä kontekstissa, Twitterin edustaja kertoo uutistoimisto AFP:lle.

7.06:Suomalaisdosentti arvioi MTV Uutisille, että Joe Bidenista tulee vain yhden kauden presidentti ottaen huomioon hänen ikänsä. Biden on nyt 77-vuotias eli Yhdysvaltain historian vanhin presidentti. Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Rani-Henrik Anderssonin mukaan Bidenin varaparesidentti Kamala Harrisin merkitys korostuu tulevalla presidenttikaudella. Anderssonin mukaan Harris saattaa jopa olla Bidenin manttelinperijä neljän vuoden presidenttikauden jälkeen.

6.25: Donald Trumpin vävypoika Jared Kushner on kehottanut CNN:n tietojen mukaan Trumpia luovuttamaan. Asiasta kertoo CNN:n Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Kaitlan Collins Twitterissä. Collinsin mukaan hänellä on tieto kahdesta lähteestä.

5.31: Amerikkalaismedia on kertonut, miten Joe Biden ja Donald Trump saivat kuulla presidentinvaalivoittajan julistamisesta eilen. Mediatietojen mukaan Trump sai kuulla asiasta golf-kentällä, kun taas Biden kotonaan lapsenlapsiltaan.

4.52: Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador pitää onnitteluja Yhdysvalloissa presidentinvaalien voittajaksi julistetulle Joe Bidenille liian aikaisina. Hän sanoi odottavansa, että vaaleihin liittyviin oikeusjuttuihin saadaan selvyys. Obrador totesi, ettei halua olla varomaton, vaan haluaa kunnioittaa ihmisten itsemääräämisoikeutta.

4.31: Joe Biden julkaisi Twitterissä 1,5-minuuttisen koskettavan kiitosvideon. "Kiitos sydämeni pohjasta", lukee tviitin saatesanoissa.

Katso Joe Bidenin puhe alla olevalta videolta!

7:26

4.01: Puhe päättyy näyttävään ilotulitukseen. Lisäksi taivaalle heijastetaan Yhdysvaltojen kartta, Joe Bidenin nimi sekä numero 46. Joe Biden on Yhdysvaltojen 46. presidentti.

3.58: Biden lainaa aiemman demokraattipresidentti Barack Obaman iskulausetta "Yes we can" (kyllä me pystymme) ja toteaa, että puoluerajat ylittävä työskentely on mahdollista. Hän aikoo olla Yhdysvaltojen presidentti, ei demokraattien presidentti. Lisäksi Biden toteaa koko muun maailman katsovan Yhdysvaltoja.

– Meidän on johdettava esimerkillämme, Biden julistaa.

03.55: Biden toteaa ymmärtävänsä Trumpin kannattajien pettymyksen. Hän julistaa tekevänsä yhtä paljon töitä hänen kuin Trumpinkin kannattajien puolesta. Hän toteaa, että hänen vastustajansa eivät ole vihollisia, vaan ennen kaikkea yhdysvaltalaisia. Hän aikoo huomenna nimetä siirtymäajan työryhmän auttamaan taistelussa koronaa vastaan.

3.47: Biden tunnistaa yleisöstä useita tuttuja senaattoreja ja siskonsa. Hän toteaa voittaneensa historian suurimmalla äänimäärällä, 74 miljoonaa annettua ääntä. Biden korostaa haluavansa olla presidentti, joka ei erottele vaan yhdistää. Hän myös kiittää puolisoaan sekä varapresidenttiään Kamala Harrisia.

3.39: Joe Biden nousee lavalle ja riisuu kasvomaskinsa.

Katso varapresidentti Harrisin puhe alla olevalta videolta!

5:03

3.35: Harris kiittää Bidenin vaalikampanjointiin osallistuneita ihmisiä. Lisäksi Harris kiittää Joe Bidenia siitä, että tämä valitsi hänet varapresidentikseen. Hän toteaa aikovansa olla lojaali, rehellinen ja valmistautunut tehtävässään. Hän toteaa olevansa Bidenin kanssa valmis yhdistämään kansalaiset, hoitamaan koronakriisin ja taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan.

3.27: Tilaisuus alkaa. Lavalle nousee ensin tuleva varapresidentti Kamala Harris pitämään puhetta.

3.25: "Uusi päivä on koittanut Amerikalle", Joe Biden tviittaa hetki ennen puhettaan.

3.15: Bidenin autosaattue on saapunut Chase Centerille Bidenin kotikaupungissa Wilmingtonissa, missä Biden puhuu pian. Ihmiset hurraavat keskuksen ulkopuolella ja tanssivat musiikin tahtiin. "Rakastamme sinua Joe", huusi osa yleisöstä, kun autosaattue lipui heidän ohitseen.

3.02: Joe Bidenin on määrä pitää pian voitonpuheensa kotikaupungissaan Delaweryn Wilmingtonissa.

3.01: Donald Trump julkaisi puoliltaöin Suomen aikaa kaksi tviittiä, joissa hän syyttää yhä vaalivilpistä ja korostaa saaneensa enemmän laillisia ääniä kuin istuva presidentti koskaan aiemmin. Väitteelle vaalivilpistä ei ole kuitenkaan löytynyt todisteita. Twitter on merkinnyt toisen tviitin varoituksella mahdollisesti virheellisestä sisällöstä.

3.00: Suomen pääministeri Sanna Marin onnittelee Joe Bidenia Twitterissä.

– Yhdysvallat on Suomelle tärkeä kumppani. Odotan yhteistyötämme, Marin tviittasi suomeksi ja englanniksi.

Lauantai 7.11.

Voit seurata MTV Uutiset Liven lähetystä alla olevalta videolta:

AOP Prinssi Philip ja kuningatar yhdessä LIVE

23.47: Joe Biden on päivittänyt Twitter-tilinsä kuvausta. Hän kutsuu siinä nyt itseään vastavalituksi presidentiksi.

Uutiskanava CNN kertoo, että hänen on määrä puhua aamuyöllä Suomen aikaa.

23.33. Donald Trump on ilmoittanut haluavansa perustaa työryhmän "puolustamaan vaaleja". Trumpin kannattajille lähetetyssä sähköpostissa pyydetään lahjoituksia, joiden avulla työryhmä perustettaisiin.

Sähköpostista ei käy ilmi työryhmän tarkempaa tarkoitusta, jäsenistöä tai mitä se käytännössä tekisi. Viestissä mainitaan vain, että työryhmä koostuu Trumpin "vahvimmista puolustajista".

Tänä iltana Suomen aikaa lähetetty sähköposti viitannee siihen, ettei Trump ole hyväksymässä presidentin vaalien tuloksia, vaan aikoo jatkaa tuloksista taistelua.

23.00: Istuva presidentti Donald Trump on palannut golfreissultaan Valkoiseen taloon Washingtoniin. Hän oli jättänyt aiemmin tänään virka-asuntonsa ensimmäistä kertaa vaalipäivän jälkeen golfreissun vuoksi.

Trump palasi Washingtoniin sen jälkeen, kun yhdysvaltalaismediat julistivat hänen vastaehdokkaansa demokraattien Joe Bidenin voittaneen vaalit ja nousevan maan seuraavaksi presidentiksi.

Presidentin autokulkue ajoi läheltä Black Lives Matter Plaza -nimellä tunnettua aukiota, johon oli kerääntynyt suuri väkijoukko juhlimaan Trumpin vaalitappiota.

Republikaanipresidentti oli viettänyt aamun Virginiassa sijaitsevalla golfklubillaan. Hän on väittänyt voittaneensa vaalit, mutta ei ole tarjonnut tästä mitään todisteita.

22.51: Juhlivia kansanjoukkoja on koolla monissa kaupungeissa, muun muassa Chicagossa, Miamiamissa, Pholadelphiassa ja New Yorkissa, sekä Bidenin kotikaupungissa Wilmingtonissa.

22.15: Republikaanisenaattori Mitt Romney on onnitellut Bidenia voitosta. Romney oli republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaana vuoden 2012 vaaleissa, jolloin Biden oli Yhdysvaltain varapresidentti.

22.05: Sekä presidentti Trumpia kannattavia että vastustavia mielenosoittajia on kerääntynyt Trumpin golfkentän ulkopuolelle Virginiassa. Vastustajien kylteissä on nähty muun muassa teksi "Saat potkut!" ("You're fired!").

21.33: New York Times, CNN ja NBC laskevat Bidenin voittaneen nyt myös Nevadassa. Valitsijat ovat nyt Bidenin hyväksi 279-214.

21.29: CNN: Trump ei ole toistaiseksi ollut yhteydessä Bideniin. Presidentti on viimeksi nähty pelaamassa golfia Virginiassa joitakin tunteja sitten. [Uutista korjattu. Trump on nähty golfkentällään Virginiassa, ei Floridassa.]

20.59: Yhdysvaltojen vuosien 2009-2017 presidentti Barack Obama on onnitellut Bideniä ja antanut asiasta lausunnon. Obama kutsuu Bideniä ystäväkseen, ja sanoo "ettei voisi olla ylpeämpi" voidessaan onnitella Bideniä ja Harrisia. Obaman mukaan "demokratiamme tarvitsee meitä jokaista nyt enemmän kuin koskaan".

20.53: Väkeä kokoontuu parhaillaan myös Joe Bidenin kotikaupungin Wilmingtonin (Delaware) keskustaan odottamaan hänen puhettaan, joka on määrä pitää kello 03.00 Suomen aikaa.

20.51: Myös suurten Euroopan maiden johtajat onnittelevat Bideniä. Onnittelut ovat nyt tulleet muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkeliltä, Ranskan presidentti Emmanuel Macronilta ja Britannian pääministeri Boris Johnsonilta.

20.47 CNN: Joe Biden on lähettänyt sähköpostiviestin kannattajilleen: "Kampanja on nyt ohi. Nyt meidän on aika laittaa viha ja kova retoriikkaa syrjään ja yhdistyä kansakuntana. Nyt Amerikan on aika yhdistyä ja parantua".

20.23 Suuria kansanjoukkoja on kokoontunut kaduille juhlimaan Bidenin voittoa muun muassa New Yorkissa ja pääkapunki Washingtonissa.

20.19: Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo onnitelleensa Joe Bidenia voitosta.

20.14 Maailman johtajat ovat kiirehtineet onnittelemaan Joe Bideniä twitterissä: Onnittelunsa ovat antaneet muun muassa Kanadan pääministeri Justin Trudeau, Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis, Maltan pääministeri Robert Abela ja Zimbabwen presidentti Emmerson Mnangagwa.

Onnittelijoihin kuuluvat myös muun muassa Lontoon pormestari Sadiq Khan ja Pariisin pormestari Anna Hidalgo, joka sanoi tviitissään, "tervetuloa takaisin, Amerikka. [...] Tämä voitto symboloi tarvettamme tehdä yhteistyötä enemmän kuin koskaan ilmastohätätilan vuoksi." Hidalgo muistutti, että Pariisin ilmastosopimus solmittiin pian viisi vuotta sitten.

19.54: Irlannin pääministeri Michál Martin onnittelee Bideniä twitterissä. "Biden on ollut koko elämänsä Irlannin kansakunnan todellinen ystävä. Odotan innolla työskentelyä hänen kanssaan". Joe Bidenin sukujuuret ovat suurelta osin Irlannista.

19.46: Tuleva varapresidentti Kamala Harris: "Näissä vaaleissa on kyse paljon enemmästä kuin Joe Bidenista tai minusta. Kyse on Amerikan sielusta ja meidän halustamme taistella siitä. Meillä on paljon työtä edessämme."

19.37: CNN: Joe Biden puhuu kolmelta yöllä Suomen aikaaa.

19.14: Joe Biden Twitterissä: "On kunnia, että olette valinneet minut tätä suurta maatamme. Edessämme oleva työ on rankka, mutta voin luvata teille tämän: Olen kaikkien amerikkalaisten presidentti rippumatta siitä, äänestitkö minua vai et. "

4:05

18.35: Bidenin varmistettua voiton Pennsylvaniassa, hän saa taakseen 273 valitsijaa, joka riittää voittoon.

18.31: Useat amerikkalaismediat sanovat demokraattien Joe Bidenin voittavan presidentinvaalit. Joukossa ovat muun muassa CNN, NBC ja AP. Näiden mukaan Biden voittaa ratkaisevaksi muodostuneen Pennsylvanian osavaltion.

18.27: Yhdysvaltalaiskanavat: Biden voittaa presidentinvaalit.

18.24: Presidentti Donald Trump ilmoittaa jälleen twitterissä voittaneensa vaalit "selvällä erolla". CNN:n mukaan 37 prosenttia Trumpin vaalipäivän jälkeen tekemistä tviiteistä on piilotettu viestipalvelusta niiden sisältämän mahdollisesti virheellisen tiedon takia.

18.06: Uusia tuloksia saapuu Arizonasta. Presidentti Donald Trump  on saavuttanut Bideniä. Biden johtaa nyt 20 573 äänellä, kun edellisen tiedon mukaan Bidenin johto oli 29 896 ääntä. 

16.55: Reuters: Presidentti Donald Trumpin juristien odotetaan pitävän tiedotustilaisuuden kello 18.30 Suomen aikaa.

16.50: New York Timesin mukaan demokraattien ehdokas Joe Biden on ryhtynyt kokoamaan jäseniä siirtymäkauden työryhmäänsä. Ryhmän tarkoituksena on valmistella vallansiirtoa Trumpin hallitukselta Bidenin hallitukselle. Asiasta kertoi Suomessa ensin Helsingin Sanomat.

16.12: Liittovaltion vaaliviranomaisen ("Federal Election Comission") puheenjohtaja Ellen Weintraub sanoo CNN:lle ettei näyttöä vaalivilpistä ole löytynyt. Vaaliviranomaisille on hänen mukaansa tullut "vain erittäin harvoja perusteltuja valituksia".

– EI ole mitään todisteita vaalivilpistä, Weintraub sanoi kanavan haastattelussa.

15.41: CNN kertoo, että atlantalainen vaalityöntekijä on joutunut piiloitumaan jouduttuaan maalitetuksi sosiaalisessa mediassa. Twitterissä levisi laskentapaikalla kuvattu video, jossa vaalityöntekijän väitetään heittävän äänestyslipun roskiin. Todellisuudessa kanavan mukaan kyse oli äänestysohjeet sisältävästä paperista, jonka postiäänen antaja usein laittaa mukaan vaalilipun sisältävään kirjekuoreen.

15.22: CNN kertoo, että torstaina äänelaskentapaikan läheisyydestä Philadelphiassa pidätetyillä aseistetulla mieskaksikolla oli mukanaan tuhansia väärennettyjä äänestyslippuja. Uutisessa ei kerrota, kenelle ehdokkaalle "äänestysliput" oli annettu. Miesten autosta löytyi CNN:n mukaan myös QAnon-salaliittoliikkeen logolla varustettu lippalakki.

14.26: CNN ennakoi lähetyksessään, että Pennsylvaniassa ei tarvita lain edellyttämään uudelleenlaskentaa. Osavaltion lain mukaan äänet lasketaan automaattisesti uudelleen, jos ehdokkaiden välinen ero on alle 0,5 prosenttiyksikköä. Ero on tällä hetkellä Bidenin hyväksi 0,4, mutta CNN:n analyytikot uskovat sen nousevan yli 0,5:n, kun kaikki äänet saadaan laskettua. Osavaltiossa on vielä ainakin kymmeniä tuhansia ääniä laskematta.

13.55:  Presidentinvaalien tulos voi ratketa tänään, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Hänen arvionsa mukaan Pennsylvaniassa saadaan laskettua äänet loppuun lauantaina paikallista aikaa.

11.02: Joe Bidenin kotitalon ylle asetetun lentorajoituksen aikaa on pidennetty Delawaressa Wilmingtonissa ainakin 11. marraskuuta saakka, uutisoi BBC. Aiemmin rajoitusta laajennettiin koskemaan suurempaa aluetta yhdestä mailista kolmeen mailiin. Lentorajoitus asetettiin alun perin liittovaltion poliisin FBI:n pyynnöstä.

10.42:  Georgian osavaltiossa Bidenin etumatka on kasvanut mutta ero on yhä niukka. Ero Bidenin hyväksi on 7248 ääntä, kun yli 98 prosenttia äänistä on laskettu. Georgiassa tarjolla on 16 valitsijaa eli osavaltion voiton jälkeen Bidenin takana olisi jo 269 valitsijaa.

9.05: Yhdysvaltain korkein oikeus on hylännyt Pennsylvanian republikaanien pyynnön keskeyttää välittömästi niiden presidentinvaalien äänien laskeminen, jotka ovat saapuneet vaalipäivän jälkeen.

Sen sijaan oikeuden tuomari vahvisti osavaltion oikeusistuimien jo aikaisemmin tekemän päätöksen, jonka mukaan vaalipäivän jälkeen saapuneet äänet on pidettävä erillään muista äänistä.

Korkeimman oikeuden on määrä käsitellä asiaa vielä uudelleen istunnossaan, johon osallistuvat kaikki tuomarit. Päätös saattaa olla luvassa jo lauantaina.

8.44: Demokraattisenaattori ja demokraattien presidenttiehdokaskisan esivaaleissakin ollut Bernie Sanders pitää Bidenin vaalivoittoa ilmeisenä. Sanders kiitti tviitissään ruohonjuuritason kampanjatyöntekijöitä voiton mahdollistamiseksi. Lisäksi Sanders julkaisi videon, jossa hän toteaa vaaleissa olevan kyse "patologisen valehtelun lopettamisesta" Valkoisessa talossa.

7.51: Joe Bidenin etumatka ratkaisevassa Pennsylvanian osavaltiossa kasvaa yhä. New York Timesin ja CNN:n mukaan ero on Bidenin hyväksi jo lähes 29 000 ääntä.

7.20: Yhdysvaltain senaatin jako on osoittautunut vaaleissa tasaiseksi. Kongressin satapaikkaisen ylähuoneen lopulliset valtasuhteet selviävät vasta tammikuussa, sillä toinenkin Georgian osavaltion kahdesta senaattoripaikasta on menossa jatkoäänestykseen, koska yksikään ehdokkaista ei saanut yli puolta äänistä. Asiasta uutisoi muun muassa Yhdysvaltain politiikan verkkolehti Hill.

6.25: Valkoisen talon kansliapäällikkö Mark Meadowsilla on vahvistettu koronatartunta, uutisoi CNN. Asian vahvistavat kaksi virkamiestä uutiskanavalle. Tapauksesta uutisoi ensin Bloomberg lähteisiinsä nojaten.

6.20: Ääntenlasku jatkuu yhä kuudessa osavaltiossa: Pennsylvaniassa, Pohjois-Carolinassa, Georgiassa, Arizonassa, Nevadassa ja Alaskassa.

Katso koko Bidenin puhe alla olevalta videolta!

7:51

6.16: Biden vakuutti lyhyessä puheessaan kuulijoitaan erityisesti siitä, että hänen tuleva hallintonsa on valmis taisteluun koronapandemiaa vastaan heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

– Kansakuntamme on aika puhaltaa yhteen hiileen parantuaksemme, Biden sanoi.

6.09: Biden kehotti kannattajiaan kärsivällisyyteen ja kertoi, että on aloittanut varapresidenttiehdokkaansa Kamala Harrisin kanssa valmistautumisen siirtymäjaksoon ennen todennäköiseltä näyttävää tammikuun virkaanastumistaan.

6.02: Biden ei kuitenkaan vielä julistaudu voittajaksi. Hän aikoo mahdollisesti puhua lauantaina paikallista aikaa kansalaisille.

5.58: Biden myös toteaa voittavansa ratkaisevassa Pennsylvanian osavaltiossa. Lisäksi hän sanoo voittavansa Trumpin Arizonassa ja Nevadassa.

5.51: Joe Biden on aloittanut puheensa kotikaupungissaan Delawaren Wilmingtonissa. Biden uskoo voittavansa presidentinvaalit.

– Tulemme voittamaan tämän kisan.

Biden julkaisi asiasta myös tviitin.

5.37:New York Timesin ja CNN:n mukaan Biden johtaa Trumpia ratkaisevassa Pennsylvaniassa yli 27 000 äänen erolla, kun 96 prosenttia äänistä on laskettu.

4.52: Pennsylvanian osavaltion ääntenlaskun päättymistä odotetaan yhä. Joe Biden on noussut Donald Trumpin edelle ääntenlaskun loppuvaiheessa. Pennsylvania on ratkaisevan tärkeä osavaltio, jonka äänestyksen voittavalle ehdokkaalle sataa 20 valitsijamiesääntä. Jos Biden voittaa osavaltion, hän voittaa myös vaalit, sillä ne nostavat hänet 270 valitsijamiehen rajan yli. New York Timesin ja CNN:n mukaan Pennsylvanian osavaltion äänistä on laskettu yli 95 prosenttia ja Bidenin etumatka on yli 20 000 ääntä. Trump on uhannut haastaa vaalituloksen oikeusteitse ja syyttänyt toistuvasti poliittisia vastustajiaan vaalivilpistä.

2.15: Donald Trump varoittaa Twitterissä vastaehdokastaan Joe Bideniä julistautumasta vaalivoittajaksi "väärin perustein". Presidentti ei kuitenkaan avaa, mitä nämä perusteet ovat.

– Minäkin voisin esittää moisen väitteen. Oikeustoimet ovat vasta alkamassa! Trump kirjoitti.

Toisin kuin Trump antaa viestissään ymmärtää, hän itse julistautui vaalivoittajaksi jo vaali-iltana sekä toistamiseen torstaina, jolloin hän kertoi voittaneensa, jos vain hänen mielestään lailliset äänet lasketaan.

Perjantai 6.11.

23:20: Joe Bidenin etumatka Pennsylvaniassa on jälleen kasvanut. Bidenin ja Donald Trumpin välinen ero on nyt 14 716 ääntä. Presidentinvaalin voittoon tarvitaan 270 valitsijamiehen äänet. Bidenille voitto Pennsylvaniassa merkitsisi koko kisan voittoa.

23.13: Yhdysvaltain hallinnon toimintaa valvova riippumaton virasto on aloittanut tutkinnan presidentti Donald Trumpin vaalikampanjasta. Tutkittavana on erityisesti Valkoisen talon hyödyntäminen Trumpin vaalikampanjassa.

22.08: Valkoista taloa lähellä olevien lähteiden mukaan osa Donald Trumpin hallinnon virkamiehistä ja kampanjaväestä olisi jo tekemässä pesäeroa istuvaan presidenttiin.

– Se on ohi, yksi avainneuvonantajista sanoi presidenttikisasta uutiskanava CNN:n mukaan.

Nimetön lähde pelkää sitä, mitä kaikkea Trump on valmis tekemään pysyäkseen vallassa.

– Luoja, kuka tietää.

Neuvonantaja myönsi monien virkamiesten pyörittäneen päätään kuunnellessaan Trumpin väitteitä Valkoisen talon tiedotustilassa eilisiltana. Hänen mukaansa Trumpilla olisivat hyvät mahdollisuudet kiistää vaalitulokset, mutta hän etenee asiassa väärin. Joidenkuiden virkamiesten mukaan Trumpin olevan yhä enemmän yksin väitteineen.

CNN kertoo, että jotkut hallinnossa ovat jo alkaneet jo valmistautua vuoteen 2024, jolloin järjestetään seuraavat presidentinvaalit.

22.02: Joe Bidenin etumatka kasvaa edelleen Pennsylvanian osavaltiossa, joka voi ratkaista presidentinvaalit. Bidenin ja Donald Trumpin välinen ero on nyt yli 13 660 ääntä, kun laskematta on arviolta runsaat 120 000 ääntä.

Bidenin johto on puolestaan kutistunut Arizonassa noin kahdella tuhannella äänellä. Nyt Bidenillä on noin 41 000 äänen etumatka Trumpiin nähden. Arizonan äänistä on laskettu 93 prosenttia.

21.16: Joe Bidenin valinta Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi näyttää yhä varmemmalta, kun hän on ääntenlaskun edetessä jättänyt Trumpin taakseen sekä Georgian että Pennsylvanian osavaltioissa.

Bidenin kampanjasta kerrotaan, että Biden puhuu kansalle noin kello 20 paikallista aikaa, eli Suomen aikaa aamukolmelta. Myös varapresidenttiehdokas Kamala Harrisin on määrä esiintyä.

Mikään suuri amerikkalaismedia ei ole vielä illalla Suomen aikaa julistanut Bidenia vaalien voittajaksi.

Edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi kutsui aiemmin tänä iltana Bidenia tulevaksi presidentiksi puhuessaan toimittajille. Pelosin mukaan Bidenilla on vahva mandaatti maan johtoon.

20.55: Istuva presidentti Donald Trump on julkaissut lausunnon, jonka mukaan ääntenlaskentaan liittyvien kanteiden nostaminen tulee jatkumaan. "En tule ikinä luovuttamaan taistelua", Trump sanoo lausunnossa.

20.36: Joe Bidenin ja Donald Trumpin Pennsylvaniassa saamien äänten ero on kasvanut Bidenin hyväksi jo yli 13 370:een. Laskematta on arviolta runsaat 122 000 ääntä.

20.05: Bidenin johto Pennsylvanian osavaltiossa on kasvanut edelleen. Kun 96 prosenttia äänistä on laskettu, Bidenin saalis on kasvanut noin 12 400 ääneen.

Voittaja saa Pennyslvaniasta 20 valitsijamiehen äänet. Jos Biden siis voittaa Pennsylvaniassa, yksin se riittää presidentinvaalin voittoon.

19.58: Philadelphian viranomaisten mukaan osavaltion ääntenlaskenta voi kestää vielä useita päiviä. Ääniä on laskematta noin 40 000. Asiasta uutisoi The New York Times -lehti.

19.35: Joe Biden on ilmoittanut puhuvansa Yhdysvaltain kansalle tulevana yönä Suomen aikaa. Asiasta kertoo hänen kampanjaansa lähellä oleva taho.

Biden on kasvattanut johtoaan sekä Pennsylvanian että Nevadan osavaltioiden ääntenlaskussa. Tuoreimpien lukujen mukaan Bidenilla oli Pennsylvaniassa vajaat 10 000 ääntä enemmän kuin istuvalla presidentillä. Nevadassa Bidenin johto kasvoi noin 20 000 ääneen.

Mikään merkittävä amerikkalaismedia ei vielä alkuiltaan mennessä ollut julistanut Bidenia voittajaksi, mutta muutama pienempi vaaleja seuraava sivusto oli tehnyt sen.

Jos Biden säilyttää johtonsa Pennsylvaniassa, se merkitsee käytännössä sitä, että hän on voittamassa presidentinvaalit. 

Pennsylvanian 20 valitsijaa nostaisivat hänet johtoon, jota Trump ei pystyisi enää kuromaan umpeen.

Bidenilla on useiden tiedotusvälineiden arvioiden mukaan koossa ainakin 253 valitsijaa. Pennsylvanian valitsijat mukaan luettuna hänellä olisi vähintään 273 valitsijaa, kun valintaan tarvitaan 270.

19.00: Nevadan osavaltio on julkaissut uusia tietoja ääntenlaskennan etenemisestä. Joe Biden sai uusista äänistä 65 prosenttia ja kasvatti johtoaan 22 076 ääneen. Laskematta on noin 116 000 ääntä. Enemmistö on Las Vegasin seudulta.

Donald Trump lyhensi demokraattien Joe Bidenin etumatkaa Arizonan osavaltion ääntenlaskussa. Biden johtaa nyt vajaalla 44 000 äänellä, kun laskematta on vielä lähes neljännesmiljoona ääntä.

18:23: Bidenin johto Pennsylvaniassa on kasvanut sen jälkeen, kun hän ohitti Trumpin. Ennen kello kuutta Suomen aikaa johto oli jo lähes 7 000 ääntä.

Pennsylvaniassa on laskematta vielä yli 140 000 ääntä. Mikäli Trump häviää Pennsylvaniassa, ei hän voi enää saada kokoon tarvittavaa määrää valitsijamiehiä. Voittoon vaaditaan 270 valitsijamiestä.

Trump on amerikkalaismedioiden mukaan sen sijaan lyhentänyt Bidenin etumatkaa Arizonan osavaltion ääntenlaskussa.

Biden johtaa nyt vajaalla 44 000 äänellä, kun laskematta on vielä lähes neljännesmiljoona ääntä.

Trumpin ei kuitenkaan odoteta saavan Bidenia kiinni Arizonassa. Osavaltiossa on jaossa 11 valitsijaa, ja Biden on ollut johdossa ääntenlaskun alusta asti.

17.50: Trump jatkaa vaaliprosessin arvostelua twitterissä. Nyt hän kirjoittaa viestipalvelussa, että "Philadelphialla on mätä historia vaalien rehellisyydessä". Biden on saanut Philadelphian kaupungissa Pennsylvaniassa noin 80 prosenttia äänistä.

17.36: CNN:n tietojen mukaan Trump ei aio myöntää tappiotaan, vaikka hän häviäisikin vaa'ankieliosavaltioissa. Lähteet kertovat uutiskanavalle, että Trump ei ole valmistellut tappiopuhetta avustajiensa kanssa.

16.47: Osa senaatin republikaaneista näyttää olevan kääntymässä presidenttiä vastaan. Ratkaisevaksi nousevan Pennsylvanian republikaanisenaattori Pat Toomey sanoo CNN:lle, että Trumpin eilistä puhetta oli "vaikea katsoa" ja että hänen väitteensä vaalivilpistä ovat perusteettomia.

16.08: Biden saattaa julistautua jo tänään vaalien voittajaksi, uutisoi Washington Post. Tämän varalta hänen turvatoimiaan on tiukennettu. Lehden mukaan Salainen palvelu lähetti lisää turvamiehiä Delawaren osavaltion Wilmingtoniin, missä Bidenin kampanjan päämaja sijaitsee.

15.58: Joe Biden siirtyy johtoon Pennsylvanian osavaltiossa. Ero Bidenin hyväksi on tällä hetkellä 5587 ääntä. Jos Bidenin johto osavaltiossa pysyy, hän voittaa vaalit.

15.34: Senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell sanoo twitterissä, että "jokainen laillinen ääni on laskettava, laittomasti annettuja ei". Hänen kannanottonsa on ensimmäinen johtavan republikaanin ulostulo sen jälkeen, kun presidentti Trump sanoi jälleen eilen, että vaaleissa on tapahtunut laajaa vilppiä.

13.02: Pennsylvanian osavaltiossa postiääniä on laskematta noin 163 000. Osavaltion vaaliviranomaiset ovat luvanneet lisää tuloksia noin kahden tunnin sisällä. Biden on Pennsylvaniassa noussut lähelle johdossa olevaa Trumpia. Ero Trumpin hyväksi on 18 229 ääntä.

11.37: CNN: Biden on siirtynyt johtoon Georgiassa. Eroa Bidenin hyväksi on 917 ääntä. Trumpin on pakko voittaa Georgiassa saadakseen jatkokauden presidenttinä. CNN ei kuitenkaan vielä laske osavaltion 16 valitsijamiestä Bidenin hyväksi, koska tulos saattaa yhä kääntyä Trumpille.

10.50: Biden jatkaa Trumpin lähestymistä Georgiassa. Ero on enää 463 ääntä. CNN odottaa Bidenin ohittavan Trumpin "minuuttien kuluessa".

10.23: Voitto Georgiassa toisi Bidenin yhden valitsijamiehen päähän tarvittavasta 270:n määrästä

10.20: Ero Georgiassa on pienentynyt jo alle tuhanteen ääneen. New York Timesin mukaan ero on nyt vain 665 ääntä Trumpin hyväksi. Noin 98 pronsettia osavaltion äänistä on laskettu.

9.37: Kongressin demokraattiedustajien välillä käydään tiukkaa väittelyä siitä, onko joidenkin edustajien vasemmalle kallellaan olevat kannat ennustettua heikomman vaalimenestyksen takana, kertoo Washington Post. Tappion syyksi kritisoidaan "äärivasemmistolaista" ajattelua.

9.33: Yhdysvalloissa presidentinvaaleihin liittyvät protestit jatkuvat eri puolilla maata. Poliisi on pidättänyt Philadelphiassa miehen, jonka epäillään suunnitelleen hyökkäystä paikalliseen ääntenlaskukeskukseen. Kansa kuohuu myös sosiaalisessa mediassa, sillä Facebook sulki yhden Trumpin tuoreen kannattajaryhmän, johon oli ehti muutamassa päivässä liittyä yli 350 000 jäsentä. Yhtiö perusteli toimiaan sillä, että ryhmässä esiintyi "huolestuttavaa väkivaltaan yllyttämistä".

6.50: Yhdysvalloissa presidentinvaaleihin liittyvät mielenosoitukset ovat jatkuneet muun muassa Arizonan Phoenixissa.

Presidentti Donald Trumpia tukevat mielenosoittajat ovat kokoontuneet jo toista iltaa peräkkäin Maricopan ääntenlaskupaikan lähettyville osoittamaan mieltään, kertoo paikalliskanava 12News. Mielenosoittajat ovat vaatineet "kaikkien äänten laskua". 

AP ja Fox News ovat julistaneet demokraattien Joe Bidenin voittaneen Arizonassa, mutta monet muut kanavat pitävät tilannetta vielä liian epävarmana ennusteen tekoon.

Pennsylvaniassa Philadelphiassa taas Bidenin ja Trumpin tukijat muodostivat vastakkaisia mielenosoitusleirejä ääntenlaskutoimiston lähelle, kertoo USA Today.

Video: Trumpin puheet ääntenlaskun keskeyttämisestä ovat saaneet niin omat kuin Bideninkin kannattajat kaduille – MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo, mistä on kyse

5:12

6.09: Georgiassa Trumpin ja Joe Bidenin ero on kutistunut 1775 ääneen. Ääniä on osavaltiossa laskematta karkeasti noin 14 000 kappaletta.

5.50: Tiedotustilaisuudessaan yöllä Suomen aikaa Donald Trump keskittyi väitteisiinsä vaalivilpistä. Näille väitetyillä vilpeille ei ole löytynyt riippumatonta tukea tai todistusaineistoa. Osa televisiokanavista päätyi keskeyttämään lähetyksen kesken, koska eivät esimerkiksi pystyneet kommentoimaan Trumpin väitteitä.

Kello 5.12: Yhdysvalloissa presidentinvaalien ääntenlasku jatkuu edelleen. Tilanne ei ole muuttunut yön aikana.

Demokraattien Joe Biden johtaa istuvaa presidenttiä Donald Trumpia valitsijoiden määrässä New York Timesin ennusteen mukaan 253–214. Ero johtuu pääosin siitä, että osassa ennusteita Bidenin on katsottu voittaneen Arizonan, jossa ääntenlasku kuitenkin jatkuu yhä. Voittoon tarvitaan 270 valitsijaa.

Vaa'ankieliosavaltioista Georgiassa ja Pennsylvaniassa Trumpin johto Bideniin on kutistunut, olleen Georgiassa vain alle 2000 ääntä. Arizonassa ja Nevadassa ääntenlaskun edetessä kapenee puolestaan Bidenin johto.

Voittoennuste puuttuu lisäksi yhä kahdesta muusta osavaltiosta.

Kello 0.10 Vaaliseuranta on keskeytetty yön ajaksi, seuranta jatkuu jälleen aamulla. 

Kello 0.06 Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden on kehottanut kansalaisia odottamaan rauhallisina ääntenlaskun valmistumista. Biden puhui medialle lyhyesti kotikaupungissaan Wilmingtonissa.

Biden toisti puheessaan aiemman viestinsä siitä, että uskoo voittavansa vaalit, kunhan kaikki äänet on laskettu.

Torstai 5.11.

Kello 23.39 Biden on pitänyt toimittajille lyhyen puheen kotikaupungissaan Wilmingtonissa. Hän pyytää kärsivällisyyttä ja muistuttaa, että ääntenlaskenta on vielä kesken – jokainen ääni tulee ottaa huomioon. Biden tviittasi olevansa varma voitostaan.

Kello 23.21 Trumpin kampanja on vienyt kanteen liittovaltion tuomioistuimeen koskien Philadelphian osavaltion ääntenlaskentaa, jossa valvonta ei Trumpin mukaan ole toteutunut oikealla tavalla.

Kello 22.43Suomalainen oikeushistorian professori ei usko, että Trumpille olisi hyötyä edes korkeimmasta oikeudesta. Trump on ilmoittanut, että kanne ääntenlaskennan keskeyttämisestä ja uudelleenlaskennasta nostetaan jokaisessa osavaltiossa, jossa Biden on saanut enemmän ääniä.

Kello 22.13: Pennsylvaniassa keskeytettiin tänään postiäänten laskeminen. MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen on paikan päällä Pennsylvaniassa.

– Täällä huudetaan Biden kannattajien puolella iskulauseita: Kaikki äänet on laskettava, demokratian on voitettava, Karppinen kertoo.

– Trumpin puolella kannattajat huutavat, että demokraatit yrittävät varastaa vaalit.

– Pennsylvanian tilanne on ratkaiseva vaalien kannalta koska täällä on 20 valitsijamiestä jaossa ja se tarkoittaa tämän kisan kannalta sitä, että presidentti Trump tarvitsee tämän osavaltion ehdottomasti, jos aikoo vielä jatkokaudelle. Jos Biden puolestaan voittaa täällä, niin hänellä on jo tarvittavat 270 valitsijamiestä ja hän voi nousta seuraavaksi Yhdysvaltain presidentiksi.

2:28
Katso kirjeenvaihtaja Mari Karppisen koko raportti Philadelphiasta yllä olevalta videolta.

Kello 21.50: Kuusi osavaltiota ovat ratkaisevassa asemassa. Kilpailu käy yhä kuumana – tässä näet tämänhetkisen tilanteen. (New York Times)

Arizona: Trump 48,1 %, Biden 50,5 %, äänistä laskettu 86 %

Nevada: Trump 48,5 %, Biden 49,4 %, äänistä laskettu 89 %

Georgia: Trump 49,5 %, Biden 49,2 %, äänistä laskettu 98 %

Pennsylvania: Trump 50,2 %, Biden 48,5 %, äänistä laskettu 92 %

Pohjois-Carolina: Trump 50 %, Biden 48,6 %, äänistä laskettu 95 %

Alaska: Trump 62,9 %, Biden 33 %, äänistä laskettu 56 %

Kello 21.13: Twitter on ottanut Trumpin tviitit hampaisiinsa. Trumpin tviittejä on poistettu huomattava määrä.

– Tässä twiitissä jaettu sisältö on kiistetty kokonaan tai osittain. Sen äänestämistä tai muuta kansalaisvaikuttamista koskevat väittämät saattavat johtaa harhaan, Twitter perustelee poistettuja tviittejä.

Kello 21.03: Facebook kertoo poistaneensa vaaliprotesteja lietsoneen ryhmän, jossa oli 365 000 jäsentä.

Kello 21.01: Reuters kertoo, että Bidenin koronatesti on negatiivinen.

Kello 20.53: Trumpin kampanjan nostama kanne Georgian osavaltiota kohtaan on myös hylätty, kertoo New York Times.

Trumpin kampanja on syyttänyt osavaltiota siitä, että ääniä olisi otettu laskentaan vielä äänestyksen päättymisen jälkeen.

Kello 20.28: Michiganin osavaltion tuomari on hylännyt Trumpin kampanjan jättämän kanteen osavaltiota vastaan.

Michiganissa Trumpin kampanjatiimi on esittänyt syytöksiä, joiden mukaan kaikilla ei olisi ollut reilua pääsyä alueen äänestyspaikoille.

Kello 20.22 Uutistoimisto Reuters kertoo, että Nevadan osavaltion viranomaiset ovat huolissaan ääntenlaskijoidensa turvallisuudesta.

Ääntenlaskenta kuitenkin jatkuu normaalisti.

Kello 20.10: New York Timesin mukaan Georgian osavaltion äänistä on nyt laskettu 98 prosenttia. Tilanne on Trumpin osalta 49,5% ja Bidenin osalta 49,2%.

Kello 19.16: MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että ihmiset ovat surullisissa ja väsyneissä tunnelmissa Wilmingtonissa. Wilmington on Joe Bidenin kotikaupunki.

– Monet demokraatit ja liberaalit ovat olleet erittäin tyrmistyneitä siitä, että Trump yritti lopettaa ääntenlaskua, kuten presidentti on neuvonut. Ilmapiiri on sellainen, että loppuääniä ei pitäisi laskea, koska se saattaisi hyödyttää Bidenia. Keskustelu tällaisessa demokraattisessa kaupungissa on, mikä on Yhdysvaltain demokratian tila. Sitä pidetään erittäin synkkänä.

Karppinen ennakoi, ettei tuloksia todennäköisesti tulla saamaan vielä tämän päivän aikana

Kello 19.04: Georgian tuloksia odotettiin kello 19 Suomen aikaa mennessä, mutta ne ovat viivästyneet ja niitä odotetaan yhä. 

Kello 18.57: New Yorkin arvopaperimarkkinoiden keskeiset indeksit ovat tukevassa nousussa Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloslaskennan edetessä.

New Yorkin pörssin Dow Jones- ja S&P 500 -indeksit ovat kohonneet kumpikin noin 2,2 prosenttia. Nasdaq-pörssin Composite-indeksi on 2,4 prosentin vauhdissa.

Markkinakommenttien mukaan senaatin pysyminen republikaanien käsissä estäisi yritysverojen korotukset ja talouden lisäsääntelyn. Demokraattinen presidentti olisi puolestaan omiaan vähentämään kauppapoliittisia jännitteitä.

Kello 17.30: Trump vaatii Twitterissä ääntenlaskun lopettamista. Aiemmin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tarkkailijaryhmän johtaja kritisoi Trumpia sen jälkeen, kun presidentti halusi muun muassa keskeyttää ääntenlaskun.

Kello 16.50: Georgian osavaltion äänestys valmistuu tänään kello seitsemään mennessä Suomen aikaa, kertoo The New York Times. Trump johtaa Georgiassa noin 18 500 äänellä.

Kello 16.14: STT:n mukaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailijaryhmän johtaja Michael Link syyttää Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Trump esitti väitteitä vaalivilpistä ja vaati ääntenlaskun keskeyttämistä. 

– Vaara on, että Yhdysvallat ei enää pysty vangitsemaan Trumpin vapaaksi päästämää pullon henkeä. Vaikka hän myöntäisi tappionsa ja luopuisi vallasta, voivat hänen kannattajansa nähdä väkivallan laillisena keinona, koska he kokevat, ettei heillä ole demokraattista edustusta, hän sanoo.

Etyjin tarkkailijaryhmä julkisti jo keskiviikkona lausunnon todeten, ettei Trumpin vaalivilppisyytöksille ole näyttöä.

Kello 15.46: STT: Yhdysvaltain vuoden 2020 presidentinvaalien ääntenlaskun kestoa selittävät muun muassa poikkeuksellisen korkeaksi kivunnut äänestysaktiivisuus sekä ennakkoäänestyksen suosio.

Kello 15.37: Venäjän johto pysyy vaiti Yhdysvaltain presidentinvaaleista. Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dimitri Peskov kertoi medialle, että Venäjä odottaa tilanteen selkiytymistä.

The New York Timesin mukaan Venäjän valtiollinen media toistaa kuitenkin "Trumpin kampanjan perusteettomia väitteitä petoksesta."

Kello 14.40: Georgiassa Bidenin ja Trumpin ero on noin 18 500 ääntä. Biden on kuronut umpeen Trumpin johtoa. Kohta luvassa voi olla osavaltion vaihtuminen punaisesta siniseksi, jos Bidenin kiri saa yhä jatkoa.

Kello 14:27: Kuusi osavaltiota ovat ratkaisevassa asemassa. Kilpailu käy yhä kuumana – tässä näet tämänhetkisen tilanteen. 

Arizona: Trump 48,1 %, Biden 50,5 %, äänistä laskettu 86 %

Nevada: Trump 48,7 %, Biden 49,3 %, äänistä laskettu 86 %

Georgia: Trump 49,6 %, Biden 49,2 %, äänistä laskettu 96 %

Pennsylvania: Trump 50,7 %, Biden 48,1 %, äänistä laskettu 89 %

Pohjois-Carolina: Trump 50,1 %, Biden 48,7 %, äänistä laskettu 95 %

Alaska: Trump 62,9 %, Biden 33 %, äänistä laskettu 56 %

Lisätty kello 14.34: Pohjois-Carolinan osavaltion tilanne

Lähde: The New York Times

Kello 14.00: Georgiassa eletään käänteentekeviä hetkeä – The New York Times kertoo, että Trumpin ja Bidenin ero on enää alle 20 000 ääntä. Trump on saamassa 49,6 prosenttia ja Biden 49,2 prosenttia. Äänistä on laskettu 96 prosenttia. Jaossa on 16 valitsijaa.

Kello 12.50: The New York Timesin palvelu näyttää, että Biden johtaa Trumpia luvuin 253–214. MTV Uutiset seuraa The New York Timesin palvelua. Eri mediat ovat arvioissaan rohkeampia tai varovaisempia. Sen vuoksi ainakin CNN:n, Fox Newsin ja The New York Timesin luvut eroavat toisistaan. 

Kello 12.00: Trumpin taustajoukot ovat vakuutelleet, että Arizonan osavaltiossa ääntenlaskun tämänhetkinen trendi suosisi Trumpia, kertoo CNN.

Trumpin tukijoilla on luottamusta siihen, että kilpa voi kääntyä heidän edukseen. Biden on edellä tärkeissä osavaltioissa.

Kello 11.01: Uutiskanava CNN kertoo, että Bidenin johto olisi hiukan kutistunut Arizonassa. Osavaltion äänistä on laskettu 86 prosenttia. Biden on saamassa 50,5 prosenttia äänistä ja Trump 48,1 prosenttia.

Kello 10.47: Georgian osavaltiossa on luvassa jännitysnäytelmä. Trumpin ja Bidenin ero on enää puoli prosenttiyksikköä. Trump on yhä saamassa 49,6 prosenttia äänistä, kun Bidenin potti olisi 49,1 prosenttia. Osavaltion äänistä on laskettu 95 prosenttia.

Kello 10.20:  Ääntenlasku on kesken Arizonan, Nevadan, Pennsylvanian, Pohjois-Carolinan, Georgian ja Alaskan osavaltioissa.

Kello 10.10: Donald Trumpin presidenttikausi on ollut hyvin värikäs ja monivaiheinen. 

Sitran asiantuntija Hannu-Pekka Ikäheimo kehotti tänään Uutisaamussa ihmisiä pohtimaan, minkälaisen esimerkin Trump on yhdysvaltalaisille antanut. Hän on valehdellut, levittänyt salaliittoteorioita ja haukkunut vastustajiaan.

Helsingin yliopiston tutkija Saara Kekki on samaa mieltä.

– On tullut hyväksyttävämmäksi sanoa ihan mitä mieleen tulee. 

Washington Postin laskurin mukaan Trumpilla on nyt 20 000 joko täysin virheellistä tai harhaanjohtavaa väitettä presidenttikautensa aikana.

Kello 9.02: Yhdysvalloissa ihmiset ovat kokoontuneet kaduille eri puolilla maata vaatimaan presidentinvaalien ääntenlaskun jatkamista sen jälkeen, kun istuvan presidentin Donald Trumpin kampanjatiimi on vaatinut sen lopettamista useissa vaa'ankieliosavaltioissa. Ääntenlaskun jatkamista ovat vaatineet erityisesti demokraattien kannattajat.

Kello 8.51: Suomalainen tutkimusyritys NayaDaya oli mukana tutkimassa, minkälaisia tunteita Trumpin ja Bidenin valinta herättäisi äänestäjissä.

NayaDayan toimitusjohtaja Timo Järvinen kertoi tänään Uutisaamussa, että Yhdysvaltain presidentinvaalit herättivät negatiivisia tunteita  riippumatta siitä, kumpi ehdokas voittaa.

– Siellä on hyvin paljon ollut inhoa, pelkoa, pettymystä. Ainoa hyvin voimakas positiivinen tunne on tässä ollut helpotus ihan kumpaakin kohtaan. Bidenilla se helpotus oli erityisen läsnä, Järvinen sanoo.

Kello 7.57: Trumpin vaalitiimi pyytänee seuraavaksi äänten uudelleen laskemista myös  Georgian osavaltiossa, arvioi uutiskanava CNN:n lähde. Lähteen mukaan on selvää, että republikaaniehdokas Trump vaatii äänten laskemista uudelleen, jos Georgiassa ero ehdokkaiden välillä on pieni demokraattien ehdokkaan Joe Bidenin hyväksi.

Kello 6.39: Ero Georgiassa sen kuin kapenee. Uutistoimisto Reuters kertoo, että osavaltiossa on laskettu 95 prosenttiaa äänistä ja tilanne on lähes tasan: Trumpilla on äänistä 49,7 prosenttia, Bidenillä 49,1 prosenttia. Reuters perustaa uutisen Edison Researchin tietoihin.

Kello 6.25: Presidentti Trumpin kampanja harkitsee oikeudellisia toimenpiteitä Arizonassa ja Nevadassa, kaksi lähdettä kertoo uutiskanava CNN:lle. Trumpin kampanjatiimi on aloittanut useita oikeusvaateita muun muassa äänten uudelleenlaskemisesta.

Kello 5.39: Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskenta on edelleen kesken. Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden johtaa istuvaa presidenttiä Donald Trumpia valitsijoiden määrässä esimerkiksi CNN:n ennusteen mukaan 253–213.

Voittoon tarvitaan 270 valitsijaa.

CNN on ollut ennusteissaan varovaisempi kuin jotkut toiset yhdysvaltalaismediat. Esimerkiksi Fox News ja uutistoimisto AP ovat povailleet Bidenille suurempaa johtoa, 264–214.

Toisin kuin CNN, Fox ja AP ovat jo ennustaneet Bidenin ottavan voiton Arizonassa. Trumpin kohdalla yhden valitsijan ero taas selittyy sillä, että tämä on saanut Foxin ja AP:n mukaan taakseen Mainessa jaossa olleen viimeisen valitsijan.

Kello 4.55: Ero Georgiassa kapenee kaiken aikaa, kun suurien metropolialuieiden ääniä lasketaan.

The New York Timesin mukaan Donald Trump johtaa osavaltiota 0,8 prosenttiyksiköllä, eli noin 37 000 ääntä. Lehti kertoo, että ääniä lasketaan koko yö ja pitkälle torstain puolelle.

Kello 4.50: Arizonan väkirikkaimman piirikunnan Maricopan ääniä on alettu julkaista. Siellä Joe Biden on pitänyt johtonsa Donald Trumpiin.

Tällä hetkellä eroa on 2,8 prosenttiyksikköä, eli noin 80 000 ääntä.

Seuraava äänirypäs julkaistaan Suomen aikaa kello 8 aamulla, ja sitä seuraava aamuneljältä perjantaina. Saa nähdä, tuoko aamu tullessaan uusia voittoennusteita.

Tällä hetkellä uutistoimisto AP ja Fox News ovat antaneet Arizonan voiton Joe Bidenille.

Kello 2.40: CNN:n mukaan Trumpin kampanja väittää kanteessaan, että Georgiassa on vastaanotettu postiääniä äänestyspaikkojen sulkeutumisen jälkeen.

On hyvä mainita, että Georgian ääntenlaskennassa Trumpin etumatka on kaventunut sitä mukaa, kun suurten kaupunkien ääniä on laskettu.  

The New York Timesin mukaan Bidenin ja Trumpin ero on tällä hetkellä yhden prosenttiyksikön verran.

Kello 2.17: Fox News ja AP kertovat, että Trumpin kampanja vaatii ääntenlaskun keskeyttämistä Georgiassa. Kampanja on nostanut syytteitä Georgian lisäksi Pennsylvaniassa ja Michiganissa.

Wisconsinissa Trumpin kampanja vaatii uudelleenlaskentaa, vaikka Biden voittaa sen ennusteiden mukaan noin 20 000 äänellä. Michiganissa ero näyttää vielä suuremmalta.

Kello 1.49: Vedetäänpä Nevada-tietoja takaisin. 8Newsnow-median toimittaja Kaitlyn Olvera

, että Nevada julkaisee ääntenlaskun tuloksia torstaina Yhdysvaltojen aikaa.

Se tarkoittaa, että tuloksia tulee Suomen aikaa aikaisintaan alkuillasta.

Georgiasta saadaan varmoja lukuja vasta torstaina, Pennsylvaniasta aikaisintaan perjantaina ja Pohjois-Carolinasta ensi viikolla, kun postiäänet ovat saapuneet.

Kello 1.25: Pennsylvanian kuvernööri Tom Wolf ja valtiosihteeri Kathy Bookvar sanovat, ettei Donald Trumpin kampanjan vaatimus ääntenlaskun keskeyttämisestä.

Kuvernööri ja valtiosihteeri painottavat, että jokaisen pennsylvanialaisen äänestäjän on saatava äänensä kuuluviin. 

Kello 0.55: Arizonasta on tulossa lisätietoja noin aamuneljältä Suomen aikaa. Nevadasta tietoja on luvassa Yhdysvalloista keskiviikon aikana, eli Suomen aikaa aamuseitsemään mennessä.

Mikäli Joe Biden voittaa molemmat osavaltiot, hän ylittää 270 valitsijan maagisen rajan, ja hänet valitaan Yhdysvaltojen presidentiksi.

Fox News ja uutistoimisto AP ovat jo julistaneet Bidenin Arizonan voittajaksi. Nevadasta ei voittojulistuksia ole kellään, mutta osavaltiota on povattu kautta linjan Bidenille.

Keskiviikko 4.11.

23.49 8Newsnow -uutissivusto kertoo Twitterissä, että Nevadan osavaltio aikoo ilmoittaa lisää tuloksiaan yön aikana. Aiemmin Nevadasta on kerrottu, että tuloksia valmistuisi vasta myöhään torstaina.

23.28Uutiskanava CNN ennustaa, että demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden vie voiton Michiganissa, joka on tärkeä vaa'ankieliosavaltio. Osavaltiossa on tarjolla yhteensä 16 valitsijaa. Voittoon valitsijoita tarvitaan yhteensä 270.

CNN:n mukaan Bidenilla olisi nyt yhteensä 253 valitsijamiestä puolellaan ja Trumpilla 213. New York Times pysyy edelleen lukemissa 237 - 214.

23.08 Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden on aloittanut keräyksen, jonka tarkoituksena on valmistautua mahdollisiin presidentinvaaleja koskeviin oikeustoimiin, kertoo CNN.

Biden on lähettänyt asiaa koskevan tviitin, jossa hän kehottaa lahjoittamaan Biden Fight Fund -rahastoon.

– Varmistaaksemme, että kaikki äänet lasketaan, perustamme suurimman koskaan luodun keräyksen vaalien turvaamiseksi. Donald Trump ei saa päättää tämän vaalin lopputulosta – Amerikan kansa tekee sen, Biden tviittasi.

Bidenin varapresidenttiehdokas Kamala Harris lähetti Twitterissä samanlaisen pyynnön sanoen, että heidän työnsä voi venyä viikkojen mittaiseksi.

22.41 MTV Uutisten asiantuntija uskoo, että Yhdysvaltain vaaleja seuraa pitkä oikeusprosessi, eikä valinta tapahdu käden käänteessä.

22.04 Uutistoimisto AP on suorasanainen ja julistaa Bidenin voittaneen Wisconsinissa.
AP perustaa arvionsa siihen, että Wisconsinissa on laskematta vain hyvin pieni määrä ääniä.
Wisconsinin voittaja saa taakseen 10 valitsijaa.

21.22 Uutiskanava CNN ennustaa Bidenille voittoa Wisconsinissa.

Voittaja saa taakseen 10 valitsijaa. Biden on ollut osavaltion ääntenlaskennassa viime tunnit niukasti republikaanien ehdokkaan, presidentti Donald Trumpin edellä. Ero oli laskennan loppumetreillä noin 20 000 ääntä.

Trumpin kampanjasta kerrottiin jokin aika sitten, että Trump aikoo vaatia Wisconsinissa äänten uudelleenlaskemista.

Wisconsin on yksi vaalien vaa'ankieliosavaltioista, joiden voittaminen olisi tärkeää kummallekin ehdokkaalle.

21.13 Presidentti Donald Trump on saanut taakseen jaossa olleen viimeisen valitsijan, kertoo uutistoimisto AP. Demokraattien ehdokas Joe Biden oli jo aiemmin varmistanut Mainessa muut kolme valitsijaa.

Tämä tietää sitä, että Trumpilla on nyt 214 valitsijaa, Bidenilla 237. (New York Times) Jotta ehdokas tulisi valituksi presidentiksi, hän tarvitsee 270 valitsijaa.

Maine on ainoita poikkeuksia vaalijärjestelmässä, jossa yleensä osavaltiossa eniten ääniä saanut presidenttiehdokas saa taakseen kaikki osavaltion valitsijat.

21.06 Uutistoimisto Reutersin mukaan presidentti Donald Trump on nostamassa syytteen Michiganin osavaltiota kohtaan, että nämä lopettaisivat ääntenlaskennan.

20.48: AP: Presidentti Donald Trump on saanut taakseen Mainen osavaltion neljännen valitsijan. Muut kolme menivät jo aiemmin vastehdokas Joe Bidenille.

Mainessa eniten ääniä saanut ehdokas ei vie automaattisesti kaikkia valitsijamiehiä.

20.16: Trumpin kampanjapäällikkö sanoo julkaisemassaan tiedotteessa, että Trump aikoo vaatia Wisconsinissa uutta ääntenlaskentaa pikimmiten. Asiasta uutisoivat ainakin uutistoimisto AFP ja The New York Times.

Biden johtaa Trumpia Wisconsinissa ja äänistä on laskettu CNN:n mukaan yhteensä 99 prosenttia.

19.58: The New York Times: Trumpin johto on sulanut Georgian osavaltiossa ääntenlaskennan edetessä niin, että Bidenin ja Trumpin ero on enää alle 90 000 ääntä.

19.42: Uutiskanava CNN ennakoi, että Joe Biden on voittamassa kolme Mainen neljästä valitsijamiehestä. 

Mainessa eniten ääniä saanut ehdokas ei vie automaattisesti kaikkia valitsijamiehiä.

19.27: Jotain kevyempää! MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoi aiemmin päivällä, että Wisconsinin Green Bayn postiäänien laskeminen viivästyi, koska laskukoneesta loppui muste.

19:23: Euroopan pörssit toipuivat nopeasti ja kiipesivät keskiviikkona voitolle. Aamu valkeni aurinkoisesti myös Yhdysvaltain markkinoilla. Nordean pääekonomisti arvioi aiemmin, että Trumpin uhkaus puuttua ääntenlaskentaan latistaa rahoitusmarkkinoiden tunnelmia. Tunnelmia voi latistaa etenkin pitkittyvä epävarmuus vaalituloksesta.

19.07: Suomalaisministerit jatkavat eurooppalaista linjaa olla kommentoimatta Yhdysvaltain vaalien tuloksia niiden ollessa kesken. Pääministeri Sanna Marin (sd.) tyytyi kommentoimaan Ylelle, että Yhdysvallat on vahva demokratia.

18.44: Bidenin kampanjanpäällikkö Jennifer O'Malley Dillon: "Joe Biden on matkalla vaalien voittoon ja hänestä tulee Yhdysvaltain seuraava presidentti."

18.27: Bidenin kampanjapäälliköllä on kova luotto Bidenin voittoon. Bidenin johtoasema on vankistunut myös Michiganissa, kertoo Reuters. Michiganin osavaltiossa on laskettu 92 prosenttia äänistä. Trump on saamassa 48,9 prosenttia ja Biden 49,5 prosenttia.

18.20: Demokraattien Joe Bidenin on aikomus puhua julkisesti vielä tänään, hänen kampanjapäällikkönsä Jennifer O'Malley Dillon kertoo medialle. Yhdysvaltain länsirannikolla herätään uuteen aamuun ja itärannikolla aamupäivä on jo täydessä käynnissä.

18.06: The New York Timesin mukaan Trumpin kampanjapäällikkö Bill Stepien lausui medialle: "Jos laskemme kaikki lailliset äänestyslipukkeet, presidentti voittaa."

Trump on syyttänyt taianomaisia yllätysääniä hänen johtoasemansa katoamisesta. 

17.29 Bidenin kampanja piti tiedotustilaisuuden. He uskovat, että Biden voi saada 270 valitsijamiestä. Tilaisuuden voi katsoa tästä.

17:53

17.25 Trumpin puhe "äänestyksen lopettamisesta" herätti keskutelua Twitterissä ja suomalaispoliitikot intoutuivat tviittailemaan aiheesta.

17.12 Uutistoimisto Reutersin mukaan Philadelphian osavaltiossa on saatu laskettua vasta noin 141 000 ääntä yli 351 000:sta. Osavaltiosta ei osata arvioida, milloin laskenta valmistuu.

16.55: Trump johtaa Georgiassa ja Pennsylvanian osavaltiossa. Biden olisi nappaamassa Wisconsinin, Michiganin ja Nevadan, mutta ääntenlasku on yhä kesken. Biden on vahvistanut asemiaan, mutta ero on useissa osavaltioissa vain kymmeniä tuhansia ääniä.

16.37: Wisconsinin kohtalo voi selvitä jo tänään keskiviikkona illalla Suomen aikaa, kertoo The New York Times. Biden johtaa osavaltiota, kun äänistä on laskettu 97 prosenttia.

16.23: Eurooppalaisjohtajat jatkavat varovaista linjaansa – Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ei aio kommentoida vaaleja ennen tulosten valmistumista, mutta sanoo seuraavansa vaaleja suurella mielenkiinnolla.

16.14: Biden siirtyi hiuksenhienoon johtoon Michiganissa – Nyt Trump on saamassa 49,1 prosenttia osavaltion äänistä, Bidenin luku on 49,2 prosenttia.

16.09: Twitter merkitsi Wisconsinin demokraattijohtajan twiitin harhaanjohtavaksi – väitti Bidenin voittaneen Wisconsinin osavaltion. Twitter on aiemmin tehnyt samanlaisen merkinnän myös Trumpin twiittiin.

16.00: Trump johtaa Pennsylvanian osavaltiossa, jossa hän on saamassa 55 prosenttia äänistä. Joe Biden on kuitenkin saanut Pennsylvaniassa huomattavasti enemmän postiääniä kuin Donald Trump, kertoo The New York Times.

Lehden mukaan on mahdollista, että Biden voi voittaa Pennsylvanian, mutta sen on tapahduttava postiäänien turvin.

15.34: Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu: Trumpin puheet ääntenlaskentaan puuttumisesta latistavat markkinoiden tunnelmaa – myös pitkittyvä epävarmuus vaalituloksesta masentaisi rahoitusmarkkinoita.

15.22: Wisconsinissa, Michiganissa ja Nevadassa erot ehdokkaiden välillä pysyvät pieninä – Trumpin ja Bidenin äänien erotus osavaltioissa lasketaan kymmenissä tuhansissa.

14.52: Biden johtaa Wisconsinin osavaltiossa – äänistä laskettu jo 97 prosenttia. Biden on saamassa 49,5 prosenttia ja Trump 48,8 prosenttia äänistä.

14.47: Eurooppa odottaa lopullisia tuloksia – Britannian ulkoministeri Dominic Raab valoi luottoa Yhdysvaltain vaalijärjestelmän. Saksan puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer varoitti aiemmin, että Yhdysvaltain tilanne on räjähdysaltis, koska Trump ilmoitti ääntenlaskun ollessa kesken olevansa omasta mielestään vaalien voittaja.

14.40: Donald Trumpin puhe saa kritiikkiä republikaanien riveistä, kertoo uutiskanava CNN. Entinen New Jerseyn kuvernööri ja Trumpin tukijaksi julistautuneen Chris Christien mielestä Trump heikensi omaa uskottavuuttaan tänään pitämässä puheessaan.

Trump vaati ääntenlaskun keskeyttämistä ja uhosi voittoaan, vaikka osavaltioiden ääniä vielä lasketaan.

14.21: Joe Biden on yhä useamman vedonlyöjän suosikki Yhdysvaltain presidentiksi, kertoo uutistoimisto Reuters. Bidenin tämänhetkiset kertoimet ovat muutos aiempaan, koska istuva presidentti Donald Trump oli vedonlyöjien mielestä vahvoilla koko viime yön ajan.

Bidenin osakkeet ovat vahvistuneet keskiviikkona iltapäivällä Suomen aikaa Bidenin noustessa hienoiseen johtoon Wisconsinissa.

14.01: Ennustesivusto FiveThirtyEightin päätoimittaja Nate Silver povaa Twitterissä, että sekä Donald Trump että Joe Biden voivat saada molemmat enemmän ääniä kuin yksikään toinen ehdokas Yhdysvaltain historiassa. Silver arvioi, että koko maan äänimäärässä Biden olisi saamassa 52 prosenttia äänistä.

13.51: Voimasuhteet Yhdysvaltojen kongressissa eivät luultavasti muutu merkittävästi – Senaatti näyttää pysyvän republikaanien hallussa, demokraatit vahvoilla edustajainhuoneessa. 

Vaikka demokraatit ovat mediaennusteiden mukaan saamassa senaattipaikat Arizonassa ja Coloradossa, Alabaman paikan menettäminen republikaaneille horjuttaa mahdollisuuksia enemmistön saavuttamiseen senaatissa.

13.43: Toisin kuin pääpuolueiden ehdokkaat, on sitoutumattomana ehdokkaana ilman menestysmahdollisuuksia vaaleissa mukana ollut räppäri Kanye West myöntänyt tappionsa. Hän ilmoittaa asiasta Twitterissä ja vihjaa pyrkivänsä ehdolle vaaleissa myös neljän vuoden päästä.

12.42: Pohjois-Amerikan kirkkohistorian dosentti Markku Ruotsilasanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että Donald Trump on käytännöllisesti katsoen voittanut vaalit.

11.09: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr): Yhdysvaltojen vaalitilanne näyttää tällä hetkellä siltä, että molemmilla ehdokkailla on mahdollisuus voittoon, ja aamun puheiden perusteella molemmat uskovat voittoon. Haavisto sanoo, että kansainvälinen yhteisö reagoi vasta sitten, kun virallisia tuloksia saadaan.

10.54 Pennsylvanian kuvernööri Tom Wolf (dem.) sanoi noin tunti sitten, että osavaltiossa on yli miljoona postiääntä laskematta. Hän kutsui samassa yhteydessä Trumpin aamuista puhetta "puoluepoliittiseksi hyökkäykseksi".

10.43 Niinistö sanoo myös, että vaalien tulokset ovat olleet yllättäviä ennen vaaleja tehtyihin mielipidemittauksiin nähden.

10.30 Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Trumpin puhetta: "Se on hänen tulkintansa tämänhetkisessä laskentatilanteessa. Mitään virallista voittajaksi julistautumista Trump ei tainnut tehdä".

10.15 Washington Post:  300 000 postiääntä kateissa ympäri Yhdysvaltoja

10.12 Mielenosoittajia kokoontuu Black Lives Matter -aukiolle pääkaupunki Washingtonissa. Poliisi valmistautuu levottomuuksiin, kertoo NBC News.

09.57 Trump uhkasi puheessaan aikovansa hakea Korkeimmalta oikeudelta ääntenlaskennan keskeyttämistä. 

09.52 CNN:n kommentaattorit pitävät Trumpin voittajaksi julistautmista selkeästi virheellisenä, sillä miljoonia ääniä on yhä laskematta.

09.39 Trump antoi puheessaan ymmärtää myös joutuneensa vaalivilpin kohteeksi, tarkoittaen ilmeisesti postiäänten laskentaa. Riippumattomista lähteistä ei ole toistaikseksi vahvistettu mitään vaalivilppiin viittaavaa.

09.33 Trump on puheessaan julistaunut voittajaksi useissa vaa'ankieliosavaltioissa, muun muassa Pohjois-Carolinassa ja Georgiassa, joita suurten medioiden arvioissa ei vielä laske Trumpin hyväksi. Hän sanoo myös voittaneensa vaalit kokonaisuudessaan ja kiittää kaikkia kannattajiaan tuesta.

09.22 Trump: "Tulokset ovat olleet ilmiömäisiä."

09.21 Trump aloittaa juuri puheensa. CNN:n kommentaattorit odottavat, että Trump aikoo julistautua voittajaksi.

09.12 New York Timesin vavistama valitsijamiesten jako on tällä hetkellä 225-213 Bidenin hyväksi.

08.40 Donald Trump aikoo pitää puheen valkoisessa talossa vähän yhdeksän jälkeen, kertoo uutistoimisto Reuters.

08.13 Trump kirjoitti Twitterissä myös, että vaalien voitto yritetään varastaa häneltä. Twitter piilotti viestin pian sen julkaisun jälkeen. Twitterin sääntöjen mukaan se voi piilottaa julkaisut, joiden se katsoo levittävän väärää ja mahdollisesti haitallista tietoa.

08.09 Biden sanoi sekä puheessaan että Twitterissä, ettei ole hänen tai Trumpin tehtävä julistaa tämän vaalin voittajaa, vaan se on äänestäjien tehtävä. Hän pyysi kannattajiltaan myös kärsivällisyyttä vaalituloksia odottaessa.

08.01 Donald Trump sanoo Twitterissä "ottaneensa iso voiton". Hän aikoo antaa lausunnon vielä illalla paikallista aikaa.

07.48 Joe Biden sanoi puheessaan, että vaalitulos ei ole selvä. Hän aikoo yhä voittaa vaalit ja muun muassa Pennsylvanian tärkeän osavaltion.

07.42 Biden aloittaa juuri puheensa kotikaupungissaan Delawaren Wilmingtonissa.

07.38 Biden ei ole vielä antanut lausuntoaan medialle. CNN julistaa Bidenin voittajaksi Minnesotassa.

07.23 Bidenin kampanjasta kerrotaan, että hän antaa lausunnon kello puoli kahdeksalta Suomen aikaa.

07.20 Joe Bidenin odotetaan antavan pian lausunnon julksuuteen.

07.09 CNN julistaa Trumpin voittajaksi Ohiossa. Tämä on merkittävä voitto vaa'ankieliosavaltiossa istuvalle presidentille.

06.45 Vaalitulos ei valmistu tämän päivän aikana, sanoo politiikan tutkija Antti Ronkainen MTV Uutisille.

06.27 Vaa'ankieliosavaltio Arizonassa Biden on saamassa 53 prosenttia äänistä, kun 75 prosenttia on laskettu.

06.23 Fox News julistaa Trumpin voittajaksi Floridassa.

06.17 Muun muassa CNN ja New York Times julistavat Bidenin voittajaksi Kaliforniassa, Washingtonissa ja Oregonissa.

06.14 New York Times: Biden voittaa New Hampshiressa.

06.00 Äänestyspaikat sulkeutuvat länsirannikolla, joukossa on Yhdysvaltain väkirikkain osavaltio Kalifornia.

05.52 Kansas ja Missouri ovat menossa Trumpille, Colorado ja New Mexico Bidenille, molemmat odotusten mukaisesti.

05.35 Yhdysvaltalaismedioiden mukaan demokraatit ovat säilyttämässä kongressin edustajainhuoneen hallinnan.

05.13 Tilanne ääntenlaskussa vaa'ankieliosavaltio Ohiossa etenee hyvin tasaisena. Demokraattiehdokas Joe Biden ja presidentti Donald Trump ovat CNN:n mukaan vain muutaman tuhannen äänen päässä toisistaan, kun yli 60 prosenttia äänistä on laskettu.

05.00: Äänestyspaikat sulkeutuvat Kalliovuorten osavaltioissa, muun muassa Nevadassa, Utahissa ja Montanassa.

04.58: Ääntenlaskenta Texasissa on kääntynyt Trumpin hyväksi. Kun 76 prosenttia äänistä on laskettu, on Trump saamassa 50,3 prosenttia ja Biden 48,3.

04.56: New York Times julistaa Trumpin voittavan odotetusti Pohjois- ja Etelä-Dakotassa, Nebraskassa ja Wyomingissa sekä syvän etelän osavaltiossa Arkansasissa, Louisianassa, Mississippissä ja Alabamassa.

04.49: Vedonlyöntitoimistojen mukaan Donald Trump on suosikki voittamaan Yhdysvaltain presidentinvaalit, kertoo Bloomberg.

04.35: Monet analyytikot pitävät Trumpin voittoa Floridassa jo varmana. Yksi merkittävä ennusteiden tekijä Datacollection on julistanut Floridan jo punaiseksi kertoo MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttinen sanoo Washingtonista.

04.30: Donald Trumpin kampanja julistautuu voittajaksi Floridan osavaltiossa.

04.24: New York Times ennakoi Bidenin voittoa New Yorkin osavaltiossa. Biden saanut 75 prosenttia äänistä, mutta vasta 16 prosenttia äänistä on laskettu.

04.09: Lindströmin mainitsemassa Ohiossa tilanne on edelleen suhteellisen tasainen: Kun 54 prosenttia on laskettu, Biden on saamassa noin 53 prosenttia ja Trump 46 prosenttia.

04.02: Humoristisesta ja samaan aikaan vakavasta välikevennyksestä vastaa stand up -koomikkona tunnettu Jukka Lindström.

04.00: Äänestyspaikat sulkeutuvat jälleen useissa osavaltioissa, muun muassa väkirikkaassa New Yorkissa.

03.54: Illinois menossa odotusten mukaan Bidenille, kertoo New York Times.

03.51: NYT julistaa odotetusti Bidenin voittajaksi Uuden-Englannin pienehköissä osavaltoissa Massachusettsissa, Connecticutissa ja Rhode Islandissa.

03.41: New York Times julistaa ensimmäisen senaatinvaalien voittajan: Republikaaniryhmän johtaja Mitch McConnell valitaan Kentuckyn osavaltiosta seitsemännelle kaudelleen noin 56 prosentin kannatuksella.

03.39 Äänetenlaskenta etenee Texasissa ja tilanne on hyvin tasainen, Kun 53 prosenttia on laskettu, Bidenin kannatus on 49,6 ja Trumpin 49,0 prosenttia.

03.29: Vaa'ankieliosavaltio Pohjois-Carolinassa äänistä on laskettu 60 prosenttia. New York Timesin mukaan Bidenin kannatus tällä hetkellä 54% ja Trumpin 44,9%.

03.24: Tennesseen, Länsi-Virginian ja Oklahoman osavaltiot ovat New York TImesin mukaan menossa odotusten mukaisesti presidentti Trumpille.

03.19 Ääniä lasketaan parhaillaan muun muassa tärkeissä Texasissa ja Ohiossa. Biden on johdossa kummassakin.

03.16: New York Timesin mukaan Donald Trumpin mahdollisuus voittaa Floridan osavaltio on 95 prosenttia ja Georgian osavaltion 85 prosenttia.

03:11: Tuomo Hyttinen raportoi, että Georgian tuloksen saaminen viivästyy ainakin huomiselle Atlantassa olleiden teknisten ongelmien takia.

03.08: Mtv Uutisten Tuomo Hyttinen: Floridan Miami-Daden piirkunnassa, jossa sijaitsee Miamin kaupunki, Trump on pärjännyt paljon odotettua paremmin mustien ja latinoäänestäjien keskuudessa. Pääkaupunki Washingtonissa on mielenilmauksia sekä presidentti Trumpin puolesta että häntä vastaan.

4:08
MTV Uutisten Mari Karppinen ja Tuomo Hyttinen raportoivat tunnelmista presidenttiehdokkaiden paikkakunnilta.

03.00: Äänestyspaikat sulkevat ovensa muun muassa New Hampshiren, Alabaman, Connecticutin, Delawaren, Illinoisin, Mainen, Massachusettsin, Marylandin, Mississippiin, Missourin, New Jerseyn, Oklahoman, Pennsylvanian, Rhode Islandin ja Tennesseen osavaltioissa sekä Washington D.C.:ssä, ja myös osissa Pohjois-Dakotan, Michiganin, Floridan, Kansasin, Etelä-Dakotan ja Texasin osavaltioita.

02.55: NBC: Trumpin kampanja ja republikaaninen puolue ovat tehneet hakemuksen oikeudelle postiäänten laskennan rajoittamisesta Clark Countyn piirkunnassa, jossa sijaitsee osavaltion suurin kaupunki Las Vegas.

02.49: Floridassa jo 79% laskettu: ehdokkaat edelleen aivan tasoissa Biden 49,9, Trump 49,1

02.40: New York TImes julistaa Bidenin voittajaksi Virginian osavaltiossa

02.38: Äänetysaikaa on pidennetty  pienessä osassa Georgian ja Pohjois-Carolinan osavaltioita teknisten vikojen takia.

02.34: Äänestyspaikat ovat sulkeutuneet Pohjois-Carolinassa, Virginiassa ja Vermontissa.

02.28: Piskuinen Vermontin osavaltio on menossa selvällä erolla ennakko-odotusten mukaisesti Joe Bidenille.

02.23: Floridasta saadaan ensimmäisiä tuloksia. 45 prosenttia on laskettu ja ehdokkaat ovat käytännössä lähes tasoissa, Trump50% Biden 48,9%

4:30
"Mielenkiintoisia tuloksia Floridasta", toteaa MTV Uutisten Tuomo Hyttinen Washington DC:stä.

02.11: Katseet kohdistuvat pian kolmeen idän osavaltioon: Floridaan, Georgiaan ja Pohjois-Carolinaan. New York Times ennustaa, että jos Biden voittaa yhdessäkään näistä, hän voittaa koko vaalit. Jos Trump puolestaan voittaa kaikki kolme, koko vaalin ratkeamiseen voi mennä päiviä.

02.07: New York Times ennakoi, että Trump voittaa Kentuckyssä ja Washington Post ennakoi, että Trump voittaa Indianassa. Kumpikaan ei ole suuri yllätys.

02.00: Äänestyspaikat ovat sulkeutuneet useissa itärannikon osavaltioissa.

01.54: CNN:n mukaan äänestäjät ovat luottavaisia sen suhteen, että presidentinvaaleissa annetut äänet lasketaan tarkasti. Varhaisten ovensuukyselyiden mukaan lähes yhdeksän kymmenestä vastaajasta on tätä mieltä. Yli 90 prosenttia kertoi päättäneensä oman ehdokkaansa ennen viime viikkoa.

01.52: Yhdysvalloissa osa pennsylvanialaisen piirikunnan äänestäjistä on joutunut odottamaan tunteja vilkkaan äänestysaktiivisuuden päästäkseen vaaliuurnille, kertoo uutiskanava CNN. Bucks Countyn piirikunnasta kerrotaan kanavalle, että osa äänestäjistä on joutunut odottamaan kolmesta neljään tuntia.

01.36 Demokraattien ehdokas Joe Biden seuraa vaalituloksia kotonaan Delawaren Wilmingtonissa. Bidenin kampanjasta kerrotaan,  ettei hän välttämättä puhu kannattajilleen vaali-iltana vaan odottaa ääntenlaskentaa seuraavaan päivään.

01.32 Presidentti Trump sanoo twitterissä, että hänen kampanjansa on onnistunut eri puolilla maata hyvin ja kiittää.

01.28: Ensimmäisiä tuloksia alkaa tulla Indianasta ja Kentuckystä. Kun molemmissa osavaltioissa on annettu vajaat 50 000 ääntä, johtaa presidentti Turmp niissä molemmissa noin 66% kannatuksella.

01.19: Trumpin lehdistöavustaja Alyssa Farah sanoo, että presidentti aikoo näyttäytyä Valkoisen talon ulkopuolella vaali-iltana riippumatta siitä, mikä vaalien lopputulos on.

01.13: CNN:n mukaan presidentti Donald Trump seuraa vaalituloksia tällä hetkellä Valkoisen talon itäsiivessä.

01.06: Ensimmäiset äänestyspaikat ovat sulkeutuneet Indianan ja Kentuckyn osavaltioiden itäosissa.

0.58: Maaliskuussa 2011 Barack Obaman varapresidentti Joe Biden vieraili Suomessa Venäjän-matkansa yhteydessä. Tuolloinen tasavallan presidentti Tarja Halonen muisteli MTV Uutisten vaaliyölähetyksessä lämmöllä tapaamista Bidenin kanssa.

Halonen kuvaili tapaamisen perusteella Bidenia "turvallisella tavalla perinteiteiseksi amerikkalaiseksi poliitikoksi". Presidentti toivoo, että vaalit tuottaisivat selkeän tuloksen.

– Kaikkein tärkeintä olisi mielestäni demokratian voitto.

0.35: Uutismedia CNN:n koko maan laajuisen ovensuukyselyn mukaan äänestäjien Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa tärkeimpinä pitämät teemat ovat vahvasti jakautuneet. Yksi kolmannes piti tärkeimpänä talousasioita ja alle viidesosa koronapandemiaa.

Yksi äänestäjä viidestä painotti rotupoliittisia asioita. Noin kymmenes vastanneista nosti korkeimmalle terveydenhuoltoon liittyvät asiat sekä rikollisuuden ja väkivallan ehkäisyn.

0.25: Jos Joe Biden valitaan Yhdysvaltojen presidentiksi, tulee se vaikuttamaan myös maan Venäjä-suhteeseen. Samalla vaikutukset oluttuisivat luultavasti myös Suomeen, sanovat entiset ulkoministerit Timo Soini ja Erkki Tuomioja MTV:n Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.

– Demokraateilla on paljon tiukempi ote pakotepolitiikkaan. Myös Suomessa meidän telakkaa, Hartwall Arenaa ja ydinvoimalan rakentamista Pyhäjoelle katsottiin paljon tarkemmin demokraattien aikana, Soini kertaa.

Erkki Tuomioja puolestaan arvioi, että Yhdysvaltojen suhde Eurooppaan tulisi Bidenin johdolla normalisoitumaan, eli palaamaan totutummalle linjalle. Samoin kävisi Venäjä-suhteelle, jossa Trump on vetänyt pehmeämpää linjaa.

Tiistai 3.11.

23.41: Yhdysvalloissa pörssit sulkeutuivat vaalipäivän kunniaksi reippaassa nousussa. Wall Streetin keskeisistä osakeindekseistä Dow Jones kohosi 2,1 prosenttia ja laajapohjaisempi S&P 500 1,8 prosenttia. Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi vahvistui 1,9 prosenttia.

22.53: Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden on tavannut äänestäjiä Philadelphiassa. Biden sanoi hurraavalle joukolle, että äänestäjiä tulee olemaan tällä kertaa enemmän kuin koskaan Yhdysvaltain historiassa, kertoo uutiskanava CNN.

Bidenin tietojen mukaan äänestäneiden määrä voisi nousta yli 150 miljoonaan. Joukossa on paljon 18–30-vuotiaita, ja yli puolet jo äänestäneistä on naisia, Biden sanoi CNN:n mukaan.

Biden aikoi suunnata Philadelphiasta takaisin kotiinsa Wilmingtoniin Delawareen, missä hän viettää vaaliyön.

22.51: Yhdysvaltojen entinen presidentti Bill Clinton kertoo Twitterissä käyneensä äänestämässä vaimonsa, edellisissä presidentinvaaleissa marraskuussa 2016 Donald Trumpille hävinneen Hillary Clintonin kanssa.

– Hillary ja minä annoimme ylpeinä äänemme Joe Bidenille ja Kamala Harrisille. He tulevat työskentelemään väsymättömästi rakentaaksemme paremman tulevaisuuden maallemme, Clinton tviittasi ja kehotti kansalaisia äänestämään.

22.12: Äänestysaktiivisuus presidentinvaaleissa on nousemassa huomattavasti vuoden 2016 vaaleja korkeammaksi. Suurin osa äänistä annettiin ennakkoon, ja äänestysaktiivisuus on nousemassa huomattavasti vuotta 2016 korkeammalle.

Tällä kertaa selvästi alle puolet äänistä annetaan varsinaisena vaalipäivänä. Jopa yli 100 miljoonaa amerikkalaista oli äänestänyt ennakkoon, mikä on ennätyksellisen suuri määrä.

Vuoden 2016 presidentinvaaleissa ääniä annettiin yhteensä 137 miljoonaa, ja tämä lukema on ylittymässä tuntuvasti. Keskeisimpänä syynä vilkkaaseen ennakkoäänestämiseen on koronaviruspandemia, jonka takia moni on päättänyt äänestää postitse tai käydä äänestämässä ennakkoon.

Kuten monta kertaa on todettu, vaalivoittaja voi olla selvillä jo varhain keskiviikkoaamuna, mutta tuloksen ratkeaminen voi myös venyä jopa useilla päivillä.

Lähde: STT

20.13: Washingtonissa Valkoinen talo on ympäröity aidoin mahdollisten levottomuuksien varalta, kertoo uutiskanava CNN.

15.48: Trump uskoo vakaasti voittavansa vaalit ja heräsi vaalipäivään luottamusta huokuen: "Voitamme isosti"

13.20: Vaalipäivän äänestys Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa on alkanut. Äänestyspaikat ovat avautuneet useissa itärannikon osavaltioissa.

Äänestys jatkuu keskiviikon puolelle Suomen aikaa. Ensimmäiset äänestyspaikat sulkeutuvat kello yhdeltä yöllä, ja tuloksia aletaan saada yön mittaan. Tulosten varmistumisessa voi tällä kertaa kestää tavallista pidempään, sillä postiäänten suuri määrä hidastaa ääntenlaskua.

Ennätykselliset 98 miljoonaa amerikkalaista oli äänestänyt ennakkoon. Viime presidentinvaaleissa annettiin yhteensä 137 miljoonaa ääntä.

8.36: Yhdysvalloissa pieni Dixville Notchin kylä on ottanut jo perinteiseen tapaan varaslähdön Yhdysvaltain presidentin- ja kongressivaaleissa. New Hampshiren osavaltiossa lähellä Kanadan rajaa sijaitsevassa 12 asukkaan kylässä äänestettiin heti puolenyön jälkeen eli aamuseitsemältä Suomen aikaa.

Ääntenlasku oli pian ohi: demokraattien Joe Biden sai viisi ääntä, republikaanien Donald Trump ei yhtään.

Myös naapurikylä Millsfieldissä annettiin äänet heti kellon viisareiden siirryttyä vaalipäivän puolelle. Perinne on jatkunut jo 1960-luvulta lähtien. Yhdysvaltain vaalilaki sallii alle sadan asukkaan paikkakuntien äänestää heti vuorokauden vaihduttua ja laskea äänet saman tien.

7.50: Yhdysvalloissa valmistaudutaan presidentinvaalien varsinaiseen vaalipäivään varovaisen hermostuneissa tunnelmissa, kuvailee Washingtonista MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttinen. Hän kertoo, että Valkoinen talo on aidattu järeästi ja liikkeiden ikkunat on suojattu.

7.26: New Yorkissa pörssit sulkeutuivat Yhdysvaltain presidentinvaaleja edeltävänä päivänä nousussa. Teollisuusosakkeiden Dow Jones -indeksi oli 1,6 prosentin nousussa. Laajapohjainen S&P 500 nousi 1,2 prosenttia. Teknologiapainotteinen Nasdaq oli 0,4 prosenttia plussalla. Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan erityisesti raakaöljyn hinta oli kasvussa.

6.15: Ympäri Yhdysvaltoja kuvernöörit ovat pyytäneet kansalliskaartia valmistautumaan levottomuuksiin ja mielenosoituksiin presidentinvaalituloksesta riippumatta, kirjoittaa Guardian. Military Times -lehden mukaan yli 3 600 kansalliskaartilaista on vaalipäivänä tiistaina valmiustilassa ympäri maata.

Maanantaina varmistui, että esimerkiksi Massachusettsin osavaltiossa tulee olemaan 1 000 kaartilaista valmiustilassa. Military Times kirjoittaa, että kansalliskaartilaiset ovat osavaltioiden päätösvallan alaisia. Lehden mukaan useat korkea-arvoiset kaartin jäsenet ovat viime viikolla arvioineet, että joukkoja ei todennäköisesti siirretä liittovaltion määräyksen alaiseksi vaaleja varten.

5.48: Yhdysvalloissa tuoreen mielipidekyselyn mukaan demokraattien Joe Biden on suosikkiehdokas presidentiksi Floridassa ja Ohiossa. Connecticutilaisen Quinnipiacin yliopiston mittauksesta uutisoivat ainakin Guardian ja Washington Post.

Florida ja Ohio ovat vaaleissa vaa'ankieliosavaltioita, joissa republikaanien ehdokas, nykyinen presidentti Donald Trump voitti viime presidentinvaaleissa. Guardian huomauttaa, että yliopiston kysely näyttää Bidenille suotuisampaa johtoa kuin muut viimeaikaiset kyselyt Floridasta ja Ohiosta.

5.02: Yhdysvalloissa järjestetään tänään historiallisiksi kuvaillut presidentinvaalit. Vastakkain ovat republikaaninen ehdokas ja maan nykyinen presidentti Donald Trump sekä demokraattien ehdokas, entinen varapresidentti Joe Biden.

Äänestys Yhdysvalloissa alkaa itärannikon osavaltioista alkuiltapäivästä Suomen aikaa.

Maanantai 2.11.

20.27: New Yorkista vaalitunnelmia seuraavan MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppisen mukaan ihmiset odottavat tiistaina käytäviä vaaleja jännityksellä.

– Osa ihmisistä on niin jännittyneitä, etteivät he ole nukkuneet juuri viime öinä.

Jännityksen purkautumista varten isoimmissa kaupungeissa valmistaudutaan levottomuuksiin. Esimerkiksi keskeisien paikkojen ja kauppojen ikkunoita suojellaan puulevyillä. Myös poliisin läsnäoloa lisätään vaalipäivänä ja vaalien jälkeisinä päivinä.

18.52: Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump jatkoi vaalien aattona totuttuun tapaansa äänestäjien hämmentämistä vihjailemalla, että hän saattaa julistautua presidentinvaalien voittajaksi jo ennen kuin kaikki äänet on laskettu.
Lisäksi Trump lupaili kannattajilleen, että maan johtavalle tartuntatautiasiantuntijalle Anthony Faucille tulee lähtö kilometritehtaalle, jos Trump valitaan presidentiksi uudelleen.

Varhain maanantaina Floridassa pidetyssä vaalitilaisuudessa Trumpin kannattajat vaativat yhteisessä huutokuorossa Faucin erottamista.

– Älkää kertoko kenellekään, mutta aion odottaa hieman, kunnes vaalit ovat ohi. Kiitos kumminkin vinkistä, Trump sanoi New York Timesin mukaan.

Trump ahkeroi vaalikentillä urakalla niin sunnuntaina kuin maanantainakin. Presidentillä oli sunnuntaina viisi vaalitilaisuutta, ja maanantaina luvassa oli toinen viiden salamatilaisuuden päivä.

Trumpin liittolaiset uskovat, että presidentti julistautuu voittajaksi, jos hän näyttää vaali-illan aikana saavan taaksensa Ohion, Floridan, Pohjois-Carolinan, Texasin, Iowan, Arizonan ja Georgian osavaltiot, kertoi verkkolehti Axios. Muun muassa näissä osavaltioissa presidenttikisa on tiukka.

– Minusta on kauhea juttu, ettemme voi tietää vaalitulosta vaali-iltana. Me etenemme jo samana iltana, heti kun vaalit ovat ohi, me etenemme asianajajien kanssa, Trump kommentoi toimittajille.

Trumpin kampanjaväen uskotaan myös voivan väittää vaalipäivän jälkeen laskettuja postiääniä vilpillisiksi ja kieltäytyvän tunnustamasta vaalitulosta.

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden on toistuvasti vakuuttanut, ettei hän salli Trumpin varastaa vaaleja.

Lähde: STT

18.40: Twitter kertoo merkitsevänsä varoitusmerkillä kaikki tviitit, joissa julistetaan presidentinvaalien vaalitulos ennen virallisen tuloksen varmistumista. Molemmat presidentinvaalien ehdokkaat ovat hyödyntäneet Twitteriä ahkerasti koko kampanjan ajan.

18.22: Molemmat ehdokkaat kampanjoivat vielä vaaleja edeltävänä päivänä. BBC:n mukaan Trump aikoo osallistua kampanjatilaisuuksiin Pohjois-Carolinassa, Pennsylvaniassa, Wisconsinissa ja Michiganissa.

17.50: Viimeisten vaalilupausten aika. Demokraattiehdokas Joe Biden lupaa Twitterissä jokaiselle amerikkalaiselle ilmaisen ja turvallisen koronavirusrokotteen.

17.41: Valkoisen talon tiedottaja Kayleigh McEnany on vahvistanut, että Trump aikoo viettää vaali-iltaa Valkoisessa talossa. Asiasta kertoo muun muassa The Independent.

New York Timesin mukaan Trump aikoo kutsua Valkoisessa talossa sijaitsevaan saliin noin 400 vierasta.

Aikaisempien tietojen mukaan Trumpin piti isännöidä vaali-iltaa paikallisesta hotellista käsin. 

Kaupungin viranomaiset uhkasivat kuitenkin sulkea presidentin tapahtuman, jos se ylittäisi pandemian vuoksi asetetun 50 hengen enimmäismäärän.

17.13: Valkoisen talon ympärille asennetaan maanantaina turvallisempi aita. Turvatoimia presidentin ja valkoisen talon suojelemiseksi on kiristetty viime viikkoina, kertoo BBC. Valkoisen talon ympärille odotetaan mielenosoittajia vaali-iltana etenkin, jos voittaja ei ole selvillä. BBC:n mukaan salaisen palvelun edustajat valmistautuvat pahimpaan.

16.34: Molemmat ehdokkaat ovat aktivoituneet Twitterissä maanantaiaamuna ja kannustavat kannattajiaan äänestämään. Kello on New Yorkissa 9.34.

Donald Trump julkaisi Twitterissä videon, jossa hän kannustaa ihmisiä äänestyspaikoille.

– Älkää antako heidän ottaa ääniänne pois, Trump kuvaili videolla viitaten postiäänestykseen.

Demokraattiehdokas Joe Biden jakoi Twitterissä videon, jossa hän kertoo omista arvoistaan ja uskostaan. Hän kuvaili myös omaa suhtautumistaan yhteiskuntaan.

– Jos minulla on kunnia tulla valituksi presidentiksi, aion huolehtia perheestäsi samalla tavoin kuin omastani.

16.10: New Yorkista käsin raportoivan MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttisen mukaan tunnelma Yhdysvalloissa on odottava. New Yorkissa on tällä hetkellä aamu.

– Mitään isoa, ratkaisevaa asiaa ei ole tapahtunut. Vaalien leimallinen piirre on se, että jo pitkään on pysytty samoissa lukemissa kannatusmittauksissa.

16.00: Yhdysvalloissa on annettu arviolta noin 93 miljoonaa ennakkoääntä. Näistä äänistä lähes 60 miljoonaa on annettu postitse. Postiäänestys ei ole kuitenkaan sujunut ilman ongelmia. Hankaluuksia on ilmennyt erityisesti vaa’ankieliosavaltioissa.

9.40: Yhdysvalloissa liittovaltion poliisi FBI tutkii väitteitä, joiden mukaan presidentti Donald Trumpin kannattajat olisivat häiriköineet demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin vaalibussia viime viikolla Texasissa. Asiasta kertoo uutiskanava CNN.

Bidenin kampanjan mukaan Trumpin tukilippuja kantaneet avolava-autoilijat olisivat yrittäneet hidastaa Bidenin kampanjabussin kulkua tukkimalla tietä ja jopa yrittäneet ajaa sen pois tieltä.

Trump tviittasi videon tapauksesta saatesanoilla "Rakastan Texasia". Trumpin mukaan autoilijat yrittivät vain "suojella bussia".

5.35: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kertonut lähipiirissään oleville ihmisille aikovansa julistautua tiistain presidentinvaalien voittajaksi jo vaali-iltana, jos alustavat tulokset näyttävät hänen olevan johdossa, vaikka kaikkia ääniä ei olisi vielä laskettu. Asiasta kertoo verkkolehti Axios. Axios pohjaa tietonsa kolmeen nimettömänä pysytelleeseen lähteeseen, jotka ovat kuulleet presidentin yksityisiä kommentteja.

Presidentti on kiistänyt väitteet ja kutsui Axiosin juttua perättömäksi, kertoo Guardian. Trump sen sijaan kertoi valmistautuvansa taistelemaan vaalituloksesta oikeusteitse.

Sunnuntai 1.11.

6.37: Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin uudelleenvalintaan tähtäävät kampanjatilaisuudet ovat kaikella todennäköisyydellä johtaneet yli 30 000 uuteen koronavirustartuntaan sekä noin 700 kuolemaan, arvioivat Stanfordin yliopiston tutkijat tuoreessa analyysissä.

5.46: Yhdysvalloissa Texasin osavaltion republikaanit vaativat, että yli 100 000 ennakkoon annettua ääntä hylätään osavaltion suurimmassa kaupungissa Houstonissa. Oikeusjutun nostaneiden republikaanien mukaan Houstonin demokraattivirkailija toimi laittomasti salliessaan autokaistalta tehtävän äänestyksen piirikunnassa pandemian vuoksi.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja