Coloradon Trump-päätös suisti Yhdysvallat aivan uuteen tilanteeseen, sanoo Risto E. J. Penttilä

Coloradon osavaltion korkein oikeus: Trump ei ole vaalikelpoinen 1:52
Coloradon osavaltion korkein oikeus: Trump ei ole vaalikelpoinen.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilän mukaan Trumpin vaalikelvottomuus voisi tarkoittaa sitä, että myös demokraattien tulisi miettiä ehdokkaansa uudelleen vuoden 2024 presidentinvaaleihin. 

Yhdysvalloissa Coloradon osavaltion korkein oikeus on päättänyt, ettei maan entinen presidentti Donald Trump ole vaalikelpoinen. 

Kuinka merkittävä käänne tämä oikein on, juuri ennen Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaaleja?

Se jää vielä nähtäväksi, mutta MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä mukaan kyseessä on tärkeä päätös.

Yksittäisen osavaltion tekemä päätös tuskin tulee vaikuttamaan Trumpin mahdollisuuksiin asettua ehdolle, mutta Penttilän mukaan on ilmiselvää, että asiaan tulee ottaa kantaa myös liittovaltiotasolla. 

Trumpin tiedottajan mukaan Coloradon osavaltion korkeimman oikeuden päätöksestä tullaan valittamaan liittovaltion korkeimpaan oikeuteen.

– On erittäin todennäköistä, että Yhdysvaltain korkein oikeus joutuu ottamaan tähän asiaan kantaa tavalla tai toisella.

– Tämä on aivan uusi tilanne, Penttilä toteaa MTV Uutisille.

Tätä perustuslain 14. lisäyksen pykälä tarkoittaa

Trumpin mahdollisesta asettumisesta ehdolle presidentinvaaleihin on puhuttu koko syksyn. Yhdysvaltain entisen presidentin asemaa ja kannatusta presidenttipelissä eivät ole horjuttaneet edes lukuisat rikossyytteet, joita häntä vastaan on viime kuukausina nostettu.

Penttilä sanoo jo pitkään pohtineensa, että perustuslain 14. lisäyksen pykälä on ainoa mahdollisuus, jolla Trumpin mahdollinen ehdokkuus voitaisiin jopa kokonaan estää.

Coloradon osavaltion korkein oikeus perusteli tekemäänsä päätöstä perustuslain 14. lisäyksen pykälällä, jonka mukaan perustuslain vastaiseen kapinaan osallisia ei voida valita julkisiin virkoihin Yhdysvalloissa, mikäli he ovat aiemmin antaneet virkaan astuessaan lupauksen perustuslain puolustamisesta.
Päätös perustuu siis noin kolmen vuoden takaisiin tapahtumiin. Tuolloin Joe Biden valittiin Yhdysvaltain 46. presidentiksi ja vaalit hävinnyt Trump väitti presidentinvaalien olevan vilpilliset. Trumpin kannattajat lopulta valtasivat kongressitalon 6. tammikuuta vuonna 2021 estääkseen presidentinvaalien tuloksen vahvistamisen. 

– Oliko tammikuun 6. sellainen kansannousu tai kapina, johon Trump kiihotti tai itse osallistui – siitä on tässä Coloradon päätöksessä kyse, Penttilä kiteyttää. 

Kongressin valtausta tutkinut edustajainhuoneen demokraattijohtoinen komitea katsoi Trumpin olevan vastuussa väkivaltaisuuksista ja suositteli, että entistä presidenttiä vastaan nostettaisiin syytteitä muun muassa kapinan lietsomisesta.

Juttu jatkuu videoklipin jälkeen.

Bidenin asetelmat järkkyvät, jos vastassa ei olekaan Trump

Trumpin ehdokkuutta perustuslain lisäyksen avulla estämään pyrkiviä oikeuskäsittelyitä on myös muissa osavaltioissa. Mitä useampi osavaltio ottaa Coloradon kaltaisen kannanoton, sitä suurempi paine liittovaltion korkeimmalla oikeudella on ottaa Trumpin vaalikelpoisuus käsittelyyn.

Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan perehtynyt Penttilä näkee, että Trumpin vaalikelpoisuuden epävarmuus on asia, jonka varaan myös entisen presidentin republikaanikilpailijat ovat laskeneet. 

Yhdysvalloissa käydään ensi vuoden alkupuoliskolla esivaalit, jolloin demokraatit ja republikaanit valitsevat keskuudestaan ehdokkaan syksyn varsinaisiin presidentinvaaleihin.

Republikaanien Ron DeSantis ja Nikki Haley ovatkin keränneet varoja omaa kampanjointiaan varten siltä varalta, että Trump todetaan liittovaltion tasolla vaalikelvottomaksi. 

– Jos kävisi niin, että Trump ei enää olisikaan vaalikelpoinen, silloin kakkossijasta kisanneet ehdokkaat olisivatkin ehdolla republikaanien ykkösehdokkaaksi, eli republikaanien presidenttiehdokkaaksi.

Jos republikaanien presidenttiehdokas on joku muu kuin Trump, istuvan presidentin asetelmat varsinaisissa vaaleissa heikkenevät entisestään. Bidenin korkean iän lisäksi tämän viime vuosina harjoittama talouspolitiikka on saanut amerikkalaisilta paljon risuja.

Tulevan syksyn presidentinvaalien lähtökohdat voivatkin muuttua vielä kertaheitolla.

– Jos republikaaneilla onkin yhtäkkiä Haley tai DeSantis ehdolla, näyttää yhä varmemmalta, että Joe Biden ei tulisi valituksi, jolloin todennäköisesti demokraatitkin joutuvat miettimään viime hetkillä sitä, pitääkö heidänkin vaihtaa ehdokastaan.

– Kyllä tässä tulee jännittävä vaalivuosi Yhdysvalloissa.

"Poliittinen kiihko" on joka tapauksessa taattu

Todettiin Trump vaalikelvottomaksi tai ei, oikeusprosessit ovat Penttilän mukaan omiaan lisäämään ”poliittista kiihkoa”, jota Yhdysvaltain presidentinvaaleihin liittyy. 

– Coloradossa kaikki korkeimman oikeuden tuomarit ovat demokraattien nimittämiä ja Yhdysvaltain korkeimmasta oikeudessa taas enemmistö tuomareista on republikaanien nimittämiä.

– Vaikka lakia yritetään tulkita objektiivisesti, väistämättä tulee mieleen, että tässä voi olla hieman tällainen poliittinen ulottuvuus mukana, Penttilä mainitsee esimerkkinä. 

Biden Trumpin ehdokkuudesta: "Jos hän on ehdolla, minun täytyy olla ehdolla" 0:15
Katso videolta, kuinka Biden kommentoi presidentinvaaleja aiemmin tässä kuussa.

Lue myös:

    Uusimmat