MTV Uutiset Washingtonissa: Trumpin toivo on vuoden 2000 kaltainen painajainen – "Yrittää oikeuden kautta voittaa kaikin mahdollisin tavoin"

Trumpin puheet vaalivilpistä ja ääntenlaskun keskeyttämisestä lietsovat protesteja – MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo, mistä on kyse 5:12
Trumpin puheet vaalivilpistä ja ääntenlaskun keskeyttämisestä lietsovat protesteja – kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo vaalien tuoreimmat tärpit paikan päältä.

Biden on niskan päällä ja Trumpin toivo lepää vuoden 2000 kaltaisessa vaalipainajaisessa, arvioi MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttinen suoraan Washigtonista.

Hyttisen mukaan tilanne on paikoin todella tiukka Donald Trumpin ja Joe Bidenin välillä, mutta tilanne on toistaiseksi näyttänyt olevan Bidenin puolella.

Trumpin on voitettava äänet sellaisissa tärkeissä osavaltioissa kuin Arizona ja Georgia, mutta joissain osavaltioissa Trump tarvitsee Hyttisen mukaan jo oikeusistuimen apua voiton saamiseksi. Istuvan presidentin kampanjatiimi onkin ryhtynyt tarvittaviin toimiin.

– Trump yrittää oikeuden avulla voittaa kaikin mahdollisin tavoin, Hyttinen arvioi.

"Painajainen on oikestaan Trumpin ainoa toivo"

Oikeusistuinten avulla Trumpin tiimi voi esimerkiksi yrittää vaatia äänten laskemisen lopettamista tai äänten uudelleenlaskentaa.

Hyttisen mukaan keskeistä tulee olemaan se, kuinka suurella marginaalilla voitto tulee: Isolla erolla voitto on kiistaton, eikä uudelleenlaskentaa tarvita. Jos taas äänestys menee tiukille, luvassa voi olla uudelleenlaskentoja. Sitä Trumpin kampanja toivoo.

– Tulee selllainen vuoden 2000 kaltainen painajainen. Se on oikestaan Trumpin ainoa toivo tällä hetkellä, Hyttinen arvioi.

Hän muistuttaa, että uudelleenlaskennalla ei suuria muutoksia saada. Kun Wisconsinissa neljä vuotta sitten tehtiin äänien uudelleenlaskenta, tulos muuttui vain runsaan sadan äänen verran. Vaaleissa ero mitataan tuhansissa tai kymmenissä tuhansissa.

– Suuria muutoksia siltä ei todellakaan ole luvassa, vaikka ne kuinka monta kertaa laskettaisiin uudelleen, Hyttinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat