Mistä tietää, että koira on masentunut?

Sureeko koira kuollutta kaveriaan? Asiantuntija:"Lähtökohtaisesti kyllä, eläimet tuntevat surua" 3:04
KATSO MYÖS VIDEO: Sureeko koira kuollutta kaveriaan?

Myös tavallisesti iloisten huiskuhäntien mieli voi mennä mustaksi, mutta mistä koiran masennuksen voi tunnistaa? 

Tutkimusten mukaan koirien aivoista löytyy yhtäläisyyksiä ihmisten aivoihin ja vuonna 1980 eläinlääketieteen professori Nicholas Dodman sai selville, että myös koirien aivoissa voi tapahtua samankaltaisia kemikaalisia ja hormonaalisia muutoksia, jotka aiheuttavat masennusta ja ahdistusta ihmisillä, kertoo New York Post.

Koirien masennusta voi olla vaikea havaita, sillä usein masennukseen viittaavat oireet ja käytös sopivat myös moniin muihin terveysongelmiin.

Jos koirasi on kuitenkin muutoin terve, voivat esimerkiksi laskenut energiataso ja leikkisyyden väheneminen, jatkuva nukkuminen, ruokahaluttomuus, ärtyneisyys, surullisen oloinen kehonkieli, lisääntynyt nuoleminen, omistajaan ripustautuminen tai etääntyminen, vähentynyt äänenkäyttö tai lisääntynyt ulvominen tai itkeminen kertoa lemmikin masennuksesta.

Oireista kertoo Veterinarians.org-sivusto.

Koiran masennukseen voi olla monia syitä

Koiran masennuksen syy voi piillä sairaudessa, ympäristön muutoksissa tai läheisen menettämisessä. Toisinaan taustalla on yksinkertaisesti ikääntyminen. 

 Alla on listattu kuusi mahdollista syytä koiran masennukselle.

1. Ikääntyminen

Kun koira ikääntyy, sen kyky liikkua ja toimia muuttuu rajoittuneemmaksi. Samalla myös aivot vanhenevat.

Koiran aivojen ikääntyminen voi aiheuttaa sille koiran kognitiivisen häiriöoireyhtymän, jota on verrattu ihmisen dementiaan tai Alzheimerin tautiin. Sairaudessa koiran kognitiiviset taidot, kuten muisti ja oppiminen, heikkenevät.

Oireyhtymään sairastuneet koirat kärsivät usein masennuksesta ja ahdistuksesta.

2. Sairaus

Koirat voivat kärsiä erilaisista sairauksista jo ennen ikääntymistä ja sairaus aiheuttaa koirille masennusta. Vuonna 2014 julkaistun tutkimuksen mukaan eläinsairaalahoitoon joutuneet koirat kokivat enemmän stressiä. 

Sairaus, krooninen kipu tai hoitoon joutuminen voivat kaikki aiheuttaa masennusoireita.

3. Rakkaan menettäminen

Koirat surevat, jos menettävät läheisen perheenjäsenen, kuten omistajansa tai perheen toisen lemmikin. Suru voi johtaa masennukseen.

4. Empatia

Vuonna 2019 julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että koirat ikään kuin peilaavat omistajiensa stressiä. Koska koira pystyy tunnistamaan hyvin omistajansa mielentiloja, voi omistajan stressi tai masennus johtaa koiran masennukseen.

5. Muutokset ympäristössä

Muutokset päivittäisissä rutiineissa tai koiran elinympäristössä voivat aiheuttaa sille stressiä ja masennusta.

Esimerkkejä koiraa stressaavista muutoksista voivat olla esimerkiksi toisen lemmikin ottaminen kotiin tai vauvan syntyminen perheeseen. Masennuksen riski kasvaa, jos koira jää paitsi omistajansa huomiosta.

Myös muutto uuteen kotiin voi johtaa koiralla masennukseen.

Myös radikaali muutos omistajan arjessa, kuten töihin paluu pitkän loman tai esimerkiksi perhevapaan jälkeen, voi aiheuttaa koiralle mielen mataluutta.

6. Trauma

Koirakin voi traumatisoitua tapahtumasta, joka on aiheuttanut sille pelkoa.

Esimerkiksi loukkaantuminen, leikkaus tai kovat äkilliset äänet voivat aiheuttaa koiralle trauman, joka voi aiheuttaa masennusta.

Lemmikit voivat myös kokea post-traumaattisen stressin oireita, jos ne ovat joutuneet kaltoinkohdelluiksi vaikka aiemmissa kodeissaan.

Myös poliisikoirien ja armeijassa palvelleiden koirien on todettu kärsivät post-traumaattisista stressioireista.

Mikä neuvoksi, jos koirani on masentunut?

1. Rutiinit

Koirat nauttivat rutiineista, joten mahdollisimman säännöllinen ja ennalta-arvattava aikataulu voi auttaa lemmikkiä tuntemaan olonsa mukavaksi, neuvoo Veterinarian.org.

Rutiineihin on hyvä sisällyttää leikkiä, sillä se helpottaa koiran kokemaa yksinäisyyttä ja tylsyyttä.

2. Yhteistä aikaa

Koirat ovat sosiaalisia olentoja ja lemmikin side omistajaan on sen luottamuksen, turvallisuuden ja mukavuuden perusta. Vietä aikaa koiran kanssa leikkien, yhdessä treenaten tai halaillen.

3. Uusi ystävä

Jos koiran masennus johtuu läheisen menetyksestä, uusi ystävä voi auttaa asiaan. Aloita tutustuttaminen uuteen kaveriin vaiheittain.

4. Aktivoi aterioilla

Jos masennus aiheuttaa koiralle ruokahaluttomuutta, voi ruokailusta tehdä houkuttelevampaa ja jopa mielialaa kohottavaa lisäämällä ruokaan mukaan jotain oikein herkullista tai tarjoamalla ruoka aktivointilelusta.

5. Hae apua

Mikäli koiran masennusoireet jatkuvat edellä mainituista toimista huolimatta, käy eläinlääkärissä.

Myös koirille voidaan määrätä masennuslääkkeitä. Usein koirille määrätään samoja selektiivisiä serotoniinin takaisinoton estäjiä (SSRI), joita käytetään ihmisten masennuksen ja ahdistuksen hoitoon.

Katso myös: Koirien käyttäytymisen asiantuntija analysoi MTV Uutisten lukijoiden lemmikkien käytöstä

Asiantuntija analysoi MTV Uutisten lukijoiden lemmikkien käyttäytymistä 20:38
Videolla esitellään lemmikkien oudolta tai hassulta tuntuvaa käytöstä. Miten asiantuntija analysoi erikoiset videot?

Lue myös:

    Uusimmat