Tutkimus selvitti koirarodut, jotka todennäköisimmin sairastuvat syöpään

Koirarodut, joita eläinlääkäri ei itse ottaisi ammatillisen kokemuksensa perusteella 5:50
KATSO MYÖS: Koirarodut, joita eläinlääkäri ei itse ottaisi ammatillisen kokemuksensa perusteella.

Tutkijat ovat selvittäneet, että tietyt koirarodut sairastuvat todennäköisemmin syöpään kuin toiset.

Tuore tutkimus siitä, mitkä koirarodut sairastuvat todennäköisimmin syöpään, kumoaa yleisen käsityksen, että juuri suurimmilla koirilla olisi suurempi riski sairastua, kirjoittaa ABC News.

Royal Society Open Science -sivustolla julkaistun tutkimuksen mukaan suurilla, mutta ei suurimmilla koirilla, on yleisesti ottaen korkeampi riski sairastua syöpään.

Koirilla ei toimi sama logiikka kuin ihmisillä

Tutkijat pyrkivät ymmärtämään, miten syöpä saa alkunsa ja miten tuo alku liittyy koirarotuihin, Kalifornian yliopiston evoluutiobiologi ja tutkimukseen osallistunut Leonard Nunney kertoo ABC Newsille.

Nunneyn mukaan ihmisillä kehon oletetaan olevan sitä alttiimpi syövälle, mitä enemmän painoa kertyy. Tuoreen tutkimuksen mukaan sama teoria ei toimi koirien kohdalla.

Pitää ottaa myös huomioon, että koirien kokoerot ovat valtavia: chihuahuasta tanskandoggiin.

Lunneyn mukaan isoimmilla koirilla on itse asiassa normaalia pienempi riski sairastua syöpään, koska ne tyypillisesti kuolevat nuorempina kuin pienemmät koirat, joten syöpä ei ehdi kehittyä.

Nämä koirarodut sairastuvat todennäköisemmin syöpään

Leonard Nunneyn mukaan esimerkiksi sileäkarvaiset noutajat, berninpaimenkoirat sekä valkoiset länsiylämaanterrierit sairastuvat todennäköisimmin syöpään.

Nunneyn mukaan terriereillä on korkea taipumus sairastua virtsarakon syöpään.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että tutkimuksen perusteella monikaan koirarotu ei ole erityisen altis syöpään sairastumiselle.

Tutkimuksen tulokset antavat käsityksen koirilla syöpää aiheuttavien geneettisten mutaatioiden määrästä ja osoittavat, että vaikka rotujen sisäsiittoisuus lyhentää niiden elinikää, se ei yleensä lisää syöpäriskiä, tutkijat sanovat.

Katso myös: Koiralle kaveri? Näin totutat kaksi koiraa toisiinsa: "Aluksi kävellään kauempana..."

Koiralle kaveri? Näin totutat kaksi koiraa toisiinsa:"Aluksi kävellään kauempana..." 0:46
Jos omasta koirastaan toivoisi ystävänsä koiralle kaveria, eläimiä voi yrittää totuttaa toisiinsa. Yksinkertaisin metodi on mennä vaikkapa kaverin koiran kanssa samaan aikaan lenkille. Ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja Marjaana Lohivirta kertoo, miten.

Lue myös:

    Uusimmat