Videopelit voivat auttaa hidastamaan koiran muistin rappeutumista – katso hellyttävältä videolta, kuinka karvaturrit uppoutuvat pelien maailmaan!

Tiesitkö? Videopelit voivat auttaa hidastamaan koiran muistin rappeutumista – katso hellyttävältä videolta kuinka karvaturrit uppoutuvat pelien maailmaan! 1:04
Katso hellyttävä video.

Hitautta uusien asioiden oppimisessa, ahdistusta, muutoksia unitottumuksissa, kiintymyksen heikkenemistä, sisälle pissaamista ja haukkumista epätavallisissa tilanteissa. Kaikki nämä voivat olla koiran dementiaoireita.

Koiran aivojen neurologiset muutokset ovat verrattavissa Alzheimerin tautia sairastavien ihmisten aivoihin.

Jopa 35 prosenttia yli kahdeksanvuotiaista koirista sairastuu dementiaan. Riski sairauden kehittymiselle kasvaa joka vuosi 68 prosentilla sen jälkeen, kun koira on täyttänyt kymmenen vuotta, kertoo yhdysvaltalaistutkimus.

Pelko oman koiran sairastumisesta ja halu viettää mahdollisimman monia terveitä ja aktiivisia vuosia rakkaan perheenjäsenen kanssa sai englantilaisen Dersim Avdarin kehittämään videopelejä koirille.Videopelien tarkoituksena on tarjota koiralle psyykkistä aktivointia ja siten pienentää koiran riskiä sairastua dementiaan.

Avdar kertoo kirjoittamassaan artikkelissa, että useiden eri tutkimusten mukaan samat keinot, joilla pyritään hidastamaan Alzheimerin taudin etenemistä ihmisillä, toimivat myös koirien aivoterveyden edistämisessä: monipuolinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja psyykkinen stimulointi. 

Lisäksi Avdar yhtiökumppaneineen kehitteli koirien oman älykaulapannan ja sovelluksen. Tämä videopelien, älykaulapannan ja sovelluksen yhdistelmä eli Joipaw ilmoittaa omistajalle kaikesta koiran epänormaalista käytöksestä. Tavoitteena on, että se auttaa tunnistamaan koiran sairauksia entistä aiemmassa vaiheessa.

Pelit keräävät tietoa koiran ajattelusta 

Miten ihmeessä koirat sitten voivat pelata videopelejä? 

No kuonolla tietenkin!

Koira saa käyttöönsä Joipaw-pelikonsolin, jonka kosketusnäyttö on kuolan kestävä. Aina kun huiskuhäntä tökkää kuonollaan pelissä oikeaan kohtaan, palkistee konsoli sen namilla. Valittavissa on kaksi erilaista peliä.

Yhdessä myyrä kurkistaa kolosta ja koiran pitää osua kuonollaan siihen, ennen kuin se karkaa näkyvistä. Toisessa pelissä näytön molempiin laitoihin ilmestyy kuplia ja koiran pitää koskettaa kuonollaan sitä puolta, jossa on enemmän kuplia.

Molemmat pelit keräävät talteen tietoa koiran kognitiivisista toiminnoista eli ajattelusta, muistista ja oppimisesta. Älykauluri toimii kuten ihmisille suunnitellut älyrannekkeet; se kerää tietoa päivän askeleista, lepoajasta ja leikkiajasta. Kaikki tieto tallentuu kauluriin yhteydessä olevaan mobiilisovellukseen, josta omistajat voivat seurata koiransa hyvinvointia kuten omaansa.

Videopelit tarjoavat koiralle viihdykettä ja syventävät suhdetta omistajaan

Kuten kaikki muukin koiran aktivointi, vaativat myös videopelit hieman harjoittelua ennen kuin koira ymmärtää leikin jujun.

Avdar kertoo, että haastavin vaihe on ollut saada pelejä testanneet koirat innostumaan niistä ilman, että näyttöön on levitetty maapähkinävoita.

– Mutta kun ne vihdoin ymmärtävät, miten toimia, niiden silmistä näkee valon. Testauksissa on nähty, että koirat jäävät pelaamaan peliä, vaikka ihmiset jättävät ne yksin pelikonsolin kanssa.

Kun koira on hoksannut idean, voi peli tarjota aktivointia kerralla jopa puoleksi tunniksi.

– Se väsyttää fiksuimman ja aktiivisimmankin koiran. Tulevaisuudessa Avdin pyrkii kehittämään koirien videopelejä siten, että ne voivat pelata toisiaan tai omistajiaan vastaan.

Hänen mukaansa koirien eSport (tietokoneella tai konsolilla pelaamista kilpailullisesti) voi olla tulevaisuudessa mahdollista.

– Sen lisäksi, että haluamme tarjota koirille viihdykettä siksi aikaa, kun omistajat ovat kiireisiä töissään, haluamme mahdollistaa koirille terveemmän elämän pelien avulla. Pelit voivat vahvistaa omistajan ja koiran välistä suhdetta.

– Yrityksemme haluaa myös näyttää maailmalle, kuinka älykkäitä koirat ovat. Me ihmiset pidämme parempaa huolta eläimistä silloin, kun ymmärrämme niiden olevan kanssamme yllättävän samankaltaisia.


Lue myös:

    Uusimmat