Tutkimuksen mukaan ihmisen seura auttaa pitämään koiran terveenä

Sylikoiraksi jo liian kookas? Puolitoistavuotias Sherman rakastaa istua omistajiensa päällä 1:24
KATSO MYÖS: Sylikoiraksi jo liian kookas? Puolitoistavuotias Sherman rakastaa istua omistajiensa päällä

Koira saattaa olla ihmisen paras ystävä, mutta myös ihmisystävän seura on koiralle kullanarvoista.

Tutkimuksen mukaan jo viisi minuuttia koiran silittämistä voi parantaa terveyttä. Sekä sinun että koiran! Toisen, Evolution, Medicine & Public Health -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ihmisen seura nimittäin auttaa pitämään myös koiran terveenä.

– Sillä, missä asumme ja kenen kanssa olemme tekemisissä, on todella voimakas vaikutus terveyteemme ja hyvinvointiimme, tutkimusta tehnyt Noah Snyder-Mackler kuvasi Washington Postille.

Sosiaaliset suhteet takasivat koiran terveen elämän

Tutkimuksessa tarkasteltiin 21 000 koiraa. Koirien omistajilta oli kysytty esimerkiksi lemmikin fyysisestä aktiivisuudesta, ympäristöstä, syömistavoista ja koiran käyttäytymisestä. Analyysin kohteiksi valittiin viisi avainasiaa: naapuruston vakaus, kotitalouden kokonaistulot, sosiaalinen aika lasten ja eläinten kanssa sekä omistajan ikä.

Sosiaaliset suhteet sekä ihmisiin että toisiin eläimiin vaikuttivat koiran terveeseen ikääntymiseen eniten. Positiivinen vaikutus oli viisi kertaa suurempi kuin muut tarkastellut tekijät, kuten koiran perheen varallisuus, talouden lapsiluku tai omistajan ikä. 

Koirien terveys oli huonompi, jos kodilla oli taloudellisia vaikeuksia tai muita stressitekijöitä. Jos koira eli muiden koirien kanssa tai sillä muuten oli enemmän sosiaalisia suhteita, terveyskin oli parempi. Koirat vaikuttivat olevan terveempiä, kun ne elivät vanhojen ihmisten kanssa. Vaikutus oli voimakkain nuorissa koirissa.

Katso myös: Miten ikä vaikuttaa koiran käyttäytymiseen – oppiiko vanha koira uusia temppuja? Juttu jatkuu videon alla.

Miten ikä vaikuttaa koiran käyttäytymiseen? 1:19
Ekologian tutkijatohtori Milla Salonen Turun yliopistosta kertoo, miten ikä vaikuttaa koiran käyttäytymiseen.

Koiran terveys huononi, jos taloudessa oli lapsia

Toisaalta koiran terveys huononi, jos taloudessa oli lapsia. Syy saattaa olla ajanpuute: kun omistajan aika menee ihmislapsiin, koiralle ei jää aikaa. 

Varakkaiden perheiden koirilla diagnosoitiin enemmän sairauksia kuin köyhemmissä perheissä. Tämä selittynee sillä, että vakavaraisilla perheillä on varaa käydä eläinlääkärissä, mikä johtaa mahdollisten sairauksien havaitsemiseen.

"Emme voi sanoa, että toisen koiran hankkiminen lisää x vuotta koirasi elinikään"

Tutkimuksessa oli mukana lähinnä hyvätuloisia, joten laajempi tutkimusotanta voisi muuttaa tuloksia. Siinä ei myöskään mitattu tarkasti koirien elinikää. 

– Vaikka emme voi sanoa, että toisen koiran hankkiminen lisää x vuotta koirasi elinikään, saatoimme vertailla eri ympäristötekijöiden terveysvaikutusten vahvuuksia, Snyder-Mackler kuvaa.

– Emme tiedä, aiheuttivatko ympäristötekijät terveystuloksen, emmekä halua tehdä vahvoja ehdotuksia siitä, mitä omistajien kannattaa tai ei kannata tehdä.

Tulos ei myöskään tarkoita, että koiraa olisi pakko viedä esimerkiksi koirapuistoon. Kaikki koirat eivät pidä sosiaalisista tilanteista; ne saattavat aiheuttaa jopa stressiä. Siksi sosiaalisiin tilanteisiin ei tule pakottaa.

Tulos kuitenkin vihjaa, että omistajan läsnäolon lisäksi myös muut lemmikit saattavat parantaa koiran terveyttä. 

Katso myös: "Tavallisin ele, mitä ihmiset eivät huomaa ollenkaan" – tätä koiran eleet kertovat

"Tavallisin ele, mitä ihmiset eivät huomaa ollenkaan"– tätä koiran eleet kertovat 1:38
Koira on luonnostaan konflikteja välttelevä eläin, joten se viestii tauotta ympäristölleen, kuinka lähelle sitä saa tulla, tai tuntuuko tilanne siitä hyvältä.

Lue myös:

    Uusimmat