Nukutko lemmikkisi kanssa? Näin se vaikuttaa terveyteesi – riskit kannattaa tiedostaa

Näin Liinu-kissa ja Väätäinen "puhuvat" omistajilleen äänipainikkeiden avulla 1:00
KATSO MYÖS VIDEO: Näin äänipainikkeiden avulla puhuminen sujuu rescuekoira-Väätäiseltä ja Liinu-kissalta.

Mikä olisikaan ihanampaa, kuin kyljessä kiinni kuorsaava koira tai untaan kehräävä kissa jaloissa? Lemmikkien hyvinvointivaikutukset ihmisille ovat kiistattomia, mutta asiantuntijan mukaan nukkuminen karvaturrin kanssa on kaksipiippuisempi juttu.

Tutkimusten mukaan moni ihminen nukkuu samassa sängyssä lemmikkinsä kanssa. Vuonna 2022 toteutetun kyselyn tulosten mukaan näin toimi peräti 46 prosenttia vastanneista, kertoo Health-lehti.

Siinä missä lemmikin omistamisen on havaittu useissa eri tutkimuksissa parantavan ihmisen terveyttä monella tapaa, esimerkiksi laskevan dementian riskiä, ei yöunien ja sängyn jakaminen eläimen kanssa ole täysin ongelmatonta.

Lemmikin kanssa nukkuminen voi parantaa henkistä hyvinvointia, mutta se lisää joitakin terveyshaittojen riskiä, kertoo johtava eläinlääkäri Jamie Whittenburg Health-lehdelle.

Whittenburgin mukaan riskit on hyvä tiedostaa ja ne mielessä pitäen tehdä päätös siitä, onko esimerkiksi kissan tai koiran paikka öisin ihmisten kanssa samassa pedissä.

Lisää allergian ja parasiittien riskiä

– Lemmikin kanssa nukkuminen voi pahentaa allergiaoireita heillä, jotka kärsivät allergioista, huomauttaa allergia- ja infektiotautien asiantuntija ja apulaisprofessori Purvi Parikh Health-lehdessä.

Jatkuva altistuminen eläimen karvalle ja hilseelle voi pahentaa merkittävästi allergioiden ja astman oireita.

Allergia-, immunologia- ja astma-asiantuntija Michelle Yasharpourin mukaan lemmikin kanssa nukkuminen voi aiheuttaa allergisia oireita myös heille, jotka eivät ole allergisia itse lemmikin hilseelle.

– Lemmikit voivat altistaa omistajansa muille allergeeneille, sillä niiden turkkiin voi kertyä esimerkiksi pölypunkkeja, siitepölyä tai homeita. Näille altistuminen unen aikana voi laukaista allergiaoireet.

Pölypunkkejakin inhottavampia vieraita voi kulkeutua sänkyyn lemmikkien mukana: esimerkiksi punkkeja tai matoja.

Loiseläinten lisäksi lemmikki voi kantaa jotain sairautta, jonka se on saanut toisesta eläimestä tai saastuneesta ympäristöstä.

Suomessa koti- ja lemmikkieläimet eivät kuitenkaan nykyisin ole erityisen merkittävä zoonoosien lähde, kertoo Duodecim

Zoonoosit ovat sairauksia, jotka voivat tarttua eläinten ja ihmisten välillä.

Allergioiden ja kliinisen immunologian tutkija Tanya Laidlawn mukaan riski on kuitenkin varsin pieni niiden lemmikkien kohdalla, jotka ovat saaneet asianmukaista hoitoa ja rokotukset eläinlääkärin luona.

– Todennäköisyys siihen, että asianmukaisesti hoidetulla lemmikillä olisi loisia, on pieni, mutta ei täysin nolla, Laidlaw kertoo Health-lehdessä.

Voi häiritä yöunia

Kuorsaaminen, nuoleminen, raapiminen tai lemmikin liikkuminen yöaikaan voi häiritä samassa sängyssä nukkuvan omistajan unta, huomauttaa Whittenburg.

Vuonna 2023 toteutetun kyselytutkimuksen mukaan kolmasosa lemmikinomistajista koki usein tai aina häiriöitä kesken yöunien lemmikkinsä vuoksi. 

Mutta mieli kiittää…

Kaikista mahdollisista haitoista huolimatta lemmikin kanssa nukkumisen on kuitenkin todettu parantavat mielenterveyttä ja itsetuntoa sekä vähentävän masennusta ja ahdistusta, kertovat Whittenburg ja Parikh.

– Moni lemmikin omistaja saa lohtua ja turvaa lemmikin kanssa nukkumisesta. Se voi myös vähentää ihmisen ahdistuneisuutta, sanoo Whittenburg.

Lisääntyneen turvallisuuden ja lohdun tunteen vuoksi joissain tutkimuksissa on käyntyt ilmi, että lemmikeillä voi olla jopa unta parantava vaikutus: etenkin koirilla.

Pienessä vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että jos koira nukkuu tietyissä asennoissa sängyssä omistajansa kanssa, ei sillä ole negatiivista vaikutusta omistajan uneen.

Toisin sanoen lemmikin vaikutus omistajan unenlaatuun riippuu paljolti siitä, millaisia nukkujia lemmikit ja niiden omistajat ovat.

Lue myös:

    Uusimmat