Metsästäjän laukaukseen kuollut Onni jatkaa matkaansa kirjassa – turma teki rajavartijan vitsistä karmaisevan

Eräoppaaksi kouluttautunut ja luonnossa liikkumista rakastanut Onni Kojo oli maastopyöräretkellä Urho Kekkosen kansallispuistossa Kemihaaran erämaa-alueella lokakuussa 2020, kun joutui metsästäjän ampumaksi.

Vaikka Kojon henkilökohtainen matka päättyi tähän varomattomaan laukaukseen, jatkaa hän luontokokemusten jakamista lähipiirinsä yhteisvoimin koostamassa kirjassa Onnin matkassa

Teokseen on koottu Kojon vuonna 2019 Hangosta Norjaan Skibotniin viemän 112 päivän ja 2351 kilometrin vaelluksen aikaisia blogikirjoituksia ja vaelluksella otettuja kuvia. Merkintöjen lisäksi kirja jakaa Kojon tunteneiden muistoja hänestä ja yhteisistä kokemuksista luonnon ääressä.

Kirjan toimitti Kojon eräopasystävän Danielin äiti Anu Nylund. Työhön osallistui aktiivisesti Kojon lähisukulaisia ja ystäviä.

– Omaisten toive oli, että Onnin tarina kirjoitetaan kirjaksi ja tarina säilyy, Nylund kertoo MTV Uutisille.

Kojon äiti kuvaili itse Nylundille, että kirja on ollut hyvällä tavalla osa pojan menettämistä koskevaa suruprosessia.

– Äiti on todennut, että kaunis ajatus, että Onni kokosi meitä ihmisiä yhteen poismenonsa jälkeen.

Metsästysonnettomuus kansallispuistossa – pyöräilijä kuoli metsästäjän laukaukseen 0:58
Metsästysonnettomuus kansallispuistossa – pyöräilijä kuoli metsästäjän laukaukseen. Näin tapauksesta uutisoitiin tuoreeltaan.

"Tällaista ei pitäisi koskaan tapahtua"

Matkallaan Kojo kohtaa paitsi luonnon koko komeudessaan, myös erilaisia luonnossa liikkujia retkeilijöistä metsästäjiin.

– Rajavartioston virkamies hidasti kohdallani ja neuvoi puoliksi vitsaillen laittamaan punaista päähän, että karhunmetsästäjät erottavat metsässä kulkijan, kirjassa kerrotaan.

– Mehtuumiehiä tulikin vastaan muutamia. Eivät onneksi mua ampuneet, Kojo kirjoitti blogissaan.

Kohtaamiset metsästäjien kanssa näyttäytyvät erilaisessa valossa nyt, kun tietää, mihin Kojo kuoli vuosi vaelluksensa jälkeen.

Metsästystä koskevien kohtien poistamistakin jopa pohdittiin, mutta ne haluttiin säilyttää tekstissä samaan tapaan kuin Kojon omissa kirjoituksissa. Kojo ei itse ollut metsästäjä.

Teos muistuttaa siitä, että luonnossa liikkuu monenlaisia ihmisiä, ja se vaatii kulkijoilta ja etenkin metsästäjiltä valppautta.

– Pitää muistaa, että samoilla reiteillä on retkeilijöitä ja metsästäjiä, että tällaista tapahtumaa ei toivottavasti enää koskaan tapahdu, Nylund toteaa.

Oikeuden asiakirjoista käy ilmi, että Kojon ampunut vuonna 1954 syntynyt metsästäjä tuomittiin metsästysrikoksesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Metsoa kertomansa mukaan pyytänyt mies määrättiin maksamaan 12 000 euron kärsimyskorvaukset Kojon omaisille.

Kokenut maastopyöräilijä ja metsästysharrastaja Mikko"Peltsi"Peltola järkyttyi UKK:n kansallispuiston ampumisesta – antaa nyt tärkeän neuvon metsästysaikaan luonnossa liikkuville. 2:30
Kokenut maastopyöräilijä ja metsästysharrastaja Mikko "Peltsi" Peltola järkyttyi UKK:n kansallispuiston ampumisesta – antaa nyt tärkeän neuvon metsästysaikaan luonnossa liikkuville.

"Onni ollut mukanamme"

Nylund kertoo saaneensa omaisilta viestin, että kirjassa kuuluu Kojon oma ääni, joka tuo pintaan niin itkun kuin naurun.

– Läheisiltä sain todella kannustavaa ja ihanaa palautetta. Onnin huumori tulee läpi, Nylund kertoo saamastaan palautteesta.

– Onnin läsnäolo on ollut mukanamme koko ajan, Nylund sanoo.

Kirja antaa toisaalta vinkkejä ja oppia retkeilystä kiinnostuneelle, mutta myös pohdintaa oman rauhan löytämisestä, erityisesti nuorena miehenä luonnossa.

Kojon läheisten toiveesta kirjan tekijänpalkkiot ohjataan Luonnonperintösäätiölle. Säätiön tavoitteena ikimetsien suojelu.

Metsästäjä luuli pyöräilijää metsoksi kohtalokkain seurauksin – Syyttäjä vaatii yli kahden vuoden vankeusrangaistusta 1:31
Metsästäjä luuli pyöräilijää metsoksi kohtalokkain seurauksin – näin asiasta uutisoitiin oikeudenkäynnin aikaan.

Lue myös:

    Uusimmat