Metsästäjä ampui vahingossa maastopyöräilijän Lapissa – surullinen turma sai sinetin hovioikeudessa

Lapissa maastopyöräilijän vahingossa ampuneen metsästäjän käräjätuomio jää voimaan. Asian käsittely päättyi tänään Rovaniemen hovioikeudessa.

Vuonna 1954 syntynyt mies tuomittiin aiemmin Lapin käräjäoikeudessa metsästysrikoksesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan 12 000 euron kärsimyskorvaukset uhrin omaisille.

Tuomittu mies ei valittanut tuomiostaan hovioikeuteen. Sen sijaan yksi uhrin omaisista valitti. Hän kuitenkin peruutti valituksensa, ja sen myötä hovioikeus päätti, että käräjätuomio jää voimaan. Valitusta ei siis käsitelty ollenkaan.

"Joku musta tipahti"

Maastopyöräilijän kuolemaan johtanut tilanne tapahtui Urho Kekkosen kansallispuistossa Kemihaaran erämaa-alueella lokakuussa 2020.

Linnustamassa ollut metsästäjä ampui puistossa pyöräilleen miehen vahingossa, sillä luuli tätä aiemmin näkemäkseen metsoksi.

Mies kertoi oikeudessa, että pyöräilijä oli ensin näyttänyt "mustalta möykyltä". Kun hän oli tähdännyt aseensa kiikarin läpi, hän oli nähnyt jotain liikkuvaa ja vihreää. Hän oli päättänyt olla ampumatta. Ase oli kuitenkin lauennut, kun mies oli varmistamassa sitä.

Samalla mies näki "jonkun mustan tipahtavan" ja kuuli huutoa. Hän löysi paikalta osuman saaneen maastopyöräilijän. Paikalle hälytettiin apua, jota kuitenkin jouduttiin odottamaan pitkään. Uhri kuoli vammoihinsa.

Oikeudessa todettiin, että miehen aseen liipasin oli liian herkkä ja saattoi laueta pelkästä hipaisusta. Ase oli jo aiemmin lauennut vahingossa kahdesti miehen käsittelyssä. Käräjäoikeuden mukaan miehen olisi tullut olla erityisen huolellinen.

Katso videolta kuvat traagisen turman esitutkinnasta:

1:31

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja