Laukaus tappoi UKK:n kansallispuistossa – miten metsästys voi olla sallittua retkeilijöiden suosimalla alueella? Näin sanoo laki

0:58
MTV Uutiset Live: Tämä UKK:n kansallispuiston onnettomuudesta nyt tiedetään

Urho Kekkosen kansallispuistossa Lapissa sattui eilen aamupäivällä maastopyöräilijän hengen vienyt metsästysonnettomuus. Lain mukaan paikalliset saavat metsästää kansallispuistoissa, ulkopaikkakuntalaisilla ei lupia myönnetä.

Lintumetsällä yksin ollut metsästäjä oli ampunut laukauksen, joka osui 30-vuotiaaseen maastopyöräseurueen jäseneen. Poliisi on vahvistanut, että metsästäjän luvat olivat asianmukaiset.

Moni saattaa silti hämmästellä, miten metsästäminen on ylipäänsä mahdollista alueella, jossa liikkuu paljon retkeilijöitä. Kyse on lainsäädännöllisesti asiasta.

Lain mukaan henkilöillä, joilla on kotikunta esimerkiksi Lapin tai Kainuun maakunnassa, on on yleensä oikeus metsästää valtion omistamilla alueilla kotikunnassaan. Ulkopaikkakuntalaisille ei myönnetä metsästyslupia kansallispuistoon.

Urho Kekkosen kansallispuiston verkkosivuilla täsmennetään, että “alueella saavat metsästää ainoastaan paikalliset asukkaat asuinkuntansa alueella metsästyslain mukaisin ehdoin.”

Lisäksi puiston järjestyssäännössä kerrotaan, että saamelaisilla on alkuperäiskansana oikeus harjoittaa kansallispuistossa kulttuurimuotoonsa kuuluvia perinteisiä elinkeinoja kuten poronhoitoa, kalastusta ja metsästystä.

Pyöräilijät olivat merkityllä reitillä

Pyöräily UKK:n kansallispuistossa on sallittu maastoon merkityillä ulkoilureiteillä ja erikseen järjestyssäännössä määritellyillä reiteillä. Lumipeitteisenä aikana pyöräily on sallittu kaikkialla muualla, paitsi huolletuilla laduilla.

Poliisi on vahvistanut, että pyöräseurue, johon kuolonuhri kuului, liikkui merkityllä reitillä.

Virkavalta epäilee, ettei tapahtumaan liity tahallisuutta, mutta tutkinnassa on epäily törkeästä kuolemantuottamuksesta. 

UKK:n kansallispuiston pinta-ala on 2 550 neliökilometriä. Kävijöitä oli viime vuonna 367 000. Korona-aikana kansallispuistojen suosio on kasvanut entisestään kotimaanmatkailun lisääntyessä.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja