Luotiin kuolleen pyöräilijän ystävät odottivat ampujan kanssa apua kahden tunnin ajan – kuulusteluista käy ilmi epäuskoinen tunnelma nuotion ääressä

0:58
MTV Uutiset Live raportoi tapauksesta tuoreeltaan: Metsästysonnettomuus kansallispuistossa – pyöräilijä kuoli metsästäjän laukaukseen

"Metsästäjä vaikutti siltä, ettei tekoa anna itselleen koskaan anteeksi", totesi yksi pyöräilijäseurueen jäsenistä. Poliisin esitutkintamateriaalista selviää, miten tapahtumat etenivät kauhistuttavan tilanteen jälkeen.

Lapin käräjäoikeudessa alettiin torstaina käsitellä UKK:n kansallispuistossa tapahtunutta turmaa, jossa maastopyöräilijä kuoli metsästäjän luotiin. Pyöräilijät olivat liikkeellä viiden hengen seurueena Kemihaaran erämaassa.

Kokenut 66-vuotias metsästäjä luuli tähdänneensä metsoon, mutta todellisuudessa luoti osui 75 metrin päähän paikalleen pysähtyneeseen pyöräilijään. Uhri oli pääkaupungiseudulla asuva kolmekymppinen luontoharrastaja ja eräopas.

Pyöräilijäjoukko oli lähtenyt jatkamaan matkaansa kohti Korvatunturia yövyttyään ensin erätuvalla. Tapauksen esitutkintamateriaalista selviää, että uhri oli polkenut jonossa toisena. Hänen edellään oli yksi pyöräilijä, ja loput tulivat perässä etäämmällä.

Onnettomuus tapahtui aamupäivällä noin kello 11 aikaan. 

Takanatulija kertoi kuulusteluissa, kuinka hän oli kuullut laukauksen ja sen jälkeen epämääräistä tuskaista ääntä. Seuraavaksi hän huomasi uhrin kaatuneena maassa polun varrella.

Ensimmäisenä uhrin luokse ehti laukauksen ampunut metsästäjä.

Epäuskoista pohdintaa

Yksi seurueen jäsenistä soitti hätäkeskukseen, kaksi muuta alkoi elvyttää. Seurue sai puhelimitse ohjeita lääkintähelikopterista. Tuloksettomien elvytysyritysten jälkeen lääkäri ohjeisti lopettamaan ja tarkkailemaan uhrin vointia.

Paikalle tullut metsästäjä vaikutti seurueen mukaan järkyttyneeltä, hyvin katuvaiselta ja hiljaisen rauhalliselta. Hän kertoi nähneensä tähtäimessä vihreää väriä, jota luuli metson rintapieleksi. Pyöräilijä oli muutoin pukeutunut tummiin vaatteisiin, mutta hänellä oli yllään myös vihreä asuste. Tapahtuma-aikaan oli pilvistä, maassa oli noin viisi senttiä lunta ja sitä oli myös puiden oksistossa.

Yksi seurueen jäsenistä kertoi metsästäjän muistelleen järkyttyneenä vastaavanlaisia onnettomuuksia ja pohtineensa, miten hänelle saattoi käydä samoin. 

– Metsästäjä vaikutti siltä, ettei tekoa anna itselleen koskaan anteeksi.

Useat seurueen jäsenet hämmästelivät kuulusteluissa, kuinka hyvässä hengessä he kykenivät traagisen kokemuksen jälkeen keskustelemaan nuotion ääressä ja vaihtamaan yhteystietoja jatkoselvittelyä varten.

Yksi heistä kuvaili tilanne epäuskottavaksi. Menehtynyt ystävä makasi polun varressa kasvot peitettynä.

– Olimme varmaan kaikki shokissa.

Pyöräilijät ja metsästäjä odottivat lääkintähelikopterin saapumista noin kahden tunnin ajan. Ensimmäisenä paikalle tuli Savukosken vapaapalokuntalainen. Poliisipartio ajoi paikalle myöhemmin mönkijällä.

Syyttäjä vaatii yli 2 vuoden rangaistusta 

Metsästäjää syytetään metsästysrikoksesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Syyttäjän mukaan kuolemantuottamus oli kokonaisuutena arvostellen törkeä, ja metsästäjä oli käsitellyt asetta huolimattomasti.

Hänelle vaaditaan yli kahden vuoden mittaista vankeusrangaistusta. 

Metsästäjän mukaan laukaus oli lähtenyt vahingossa siinä vaiheessa, kun hän oli jo päättänyt olla ampumatta kohteeseen. Tutkinnassa perehdyttiinkin myös aseen laukaisukoneistoon ja niin sanotun herkistimen toimintaan.

Metsästäjän mukaan kyse oli vahingonlaukauksesta, mutta hän myöntää syyllistyneensä metsästysrikokseen ja perusmuotoiseen kuolemantuottamukseen.

– Minun mielestä tämä on vahinko. Rikoshan se tietty varmasti on, jos ihminen kuolee sitä ei voi oikein puolustella millään, hän totesi kuulusteluissa.

Lapin käräjäoikeus antaa tapauksesta tuomionsa myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja