Lista diabeteksen pelottavista terveysriskeistä kasvaa – altistaa parantumattomalle taudille

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Lihavuus ja etenkin vyötärölihavuus altistavat kakkostyypin diabetekselle. Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa.

Aikuistyypin diabetesta potevat saattavat olla tavallista alttiimpia sairastumaan myös Parkinsonin tautiin, tuore tutkimus osoittaa. Yhteys näkyy potilailla, jotka ovat sairastaneet diabetesta pitkään.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 15 miljoonan aikuisen eteläkorealaisen terveysrekisteritietoja, jotka kerättiin vuosina 2009–2010. Vuoteen 2016 mennessä heistä 32 000 sai Parkinson-diagnoosin.

Diabetesta potevien riski sairastua Parkinsonin tautiin oli analyysin perusteella noin 60 prosenttia suurempi kuin osallistujien, joilla ei ollut diabetesta. Riski havaittiin potilailla, joiden diabetes oli kestänyt ainakin viisi vuotta.

Myös lyhempikestoinen diabetes ja diabetesta ennakoiva korkea veren glukoosipitoisuus liittyivät suurentuneeseen Parkinson-riskiin, mutta yhteydet eivät olleet kovin voimakkaita.

Yhteydet eivät selittyneet potilaiden muilla sairauksilla, kuten sydän- ja verisuonitaudeilla, munuaissairaudella tai aivoverenkierron sairauksilla, mutta tulokset olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Diabeteksen ja Parkinsonin taudin yhteyksistä on saatu viitteitä aiemminkin. Myös metabolinen oireyhtymä saattaa suurentaa sairastumisriskiä.

Parkinsonin taudin syytä ei tiedetä

Parkinsonin tautia sairastaa noin 16 000 suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa muun muassa vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–70-vuotiailla.

Diabetesta sairastaa noin 500 000 suomalaista. Heistä valtaosalla on tyypin 2 diabetes.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat