Tuore brittitutkimus paljastaa: Ykköstyypin diabetes moninkertaistaa riskin kuolla koronaan

Suomalaisten terveysongelmat ehkä kasaantumassa syksyyn:"Meidän pelkomme on, että kuolleisuus nousee" 4:10
Suomalaisten terveysongelmat ehkä kasaantumassa syksyyn: "Meidän pelkomme on, että kuolleisuus nousee"

1-tyypin diabetes nostaa tuoreen tutkimuksen mukaan koronakuoleman riskiä enemmän kuin 2-tyypin diabetes.

Ikääntyminen ja perussairaudet lisäävät koronaviruksen aiheuttamia riskejä. Yksi tällaisista perussairauksista on diabetes.

Koronavirustauti on diabeetikoille vaarallinen, koska potilaiden immuunijärjestelmä on heikentynyt ja heidän elimistönsä joutuu taistelemaan virusta vastaan tervettä kehoa kovemmin. 

Lisäksi diabeetikkojen koronariskejä nostava tekijä on muun muassa heidän kehonsa kohonnut tulehdustila, ja virusinfektio voi myös saada diabeetikon verensokeritasot kohoamaan.

Tuoreessa brittitutkimuksessa on selvitetty, että 1-tyypin diabetesta sairastaville koronaviruksen aiheuttama tauti on huomattavasti vaarallisempi kuin 2-tyyppin diabeetikoille.

Muun muassa The Guardian kertoo Britannian terveysviraston (NHS) tekemästä tutkimuksesta, jonka mukaa 1-tyypin potilailla on jopa kolme ja puoli kertaa korkeampi riski kuolla koronaan kuin heillä, joilla ei ole diabetesta ollenkaan. 2-tyypin diabeetikoilla riski on puolestaan kaksinkertainen.

– Tutkimus osoittaa, että diabetes nostaa koronariskiä ja riski on eri 1 ja 2-tyypin diabeteksessa, NHS:n diabetestutkimuksen johtaja professori Jonathan Valabhji sanoo.

– Tärkeää on huomata myös se, että korkeat verensokeritasot ja liikalihavuus lisäävät molempien diabetestyyppien riskiä (kuolla koronaan).

Tutkimuksen mukaan suurin riskitekijä koronakuolemiin on kuitenkin ikä. Alle 40-vuotiaille diabeetikoilla riski kuolla koronaan on hyvin alhainen verrattuna yli 40-vuotiaisiin ja erityisesti iäkkäisiin diabetespotilaisiin.

Brightonin ja Sussexin lääketieteellisten yliopistojen tartuntatautien emeritusprofessori Jon Cohen huomauttaa, että kumpikaan diabetestyyppi ei lisää koronatartunnan saamisen riskiä vaan riskiä siitä, kuinka rajusti ja vakavasti tauti iskee, kun sen on saanut.

– Bakteeritartunnat ovat yleisempiä ja vakavampia diabeteksen yhteydessä, hän toteaa.

– Mikä tahansa vakava infektio voi aiheuttaa ongelmia insuliinin hallinnassa, joten tämä on todennäköisesti myös se asia, mikä on lisännyt 1-tyypin diabeetikoiden koronakuolemia.

Britanniassa koronavirukseen on kuollut jo reilusti yli 35 000 ihmistä. The Guardianin mukaan vajaalla 7 500:llä heistä on ollut 2-tyypin diabetes ja reilulla 350:llä 1-tyypin diabetes.

Suomessa vastaavia tietoja ei ole saatavilla, mutta THL:n mukaan Suomessa on kuollut koronaviruksen seurauksena 304 ihmistä ja heistä yli 90 prosentilla on ollut joko yksi tai useampia pitkäaikaissairaus. Yleisimpiä ovat olleet sydänsairaudet ja diabetes.

Arvioiden mukaan yli 500 000 suomalaista sairastaa ykkös- tai kakkostyypin diabetesta – jälkimmäistä monet potevat edes sitä tietämättään.

Lue myös:

    Uusimmat