Tutkimus: Kohonnut verensokeri nuoruudessa kolminkertaisti sydänriskit – tytöille muutoksia viisi kertaa nopeammin

Sydän
Jatkuvasti koholla oleva verensokeri lisäsi sydänmuutosten riskiä.Shutterstock
Julkaistu 29.04.2025 13:17

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Kohonnut verensokeri nuoruudessa povaa ikäviä vaikutuksia sydämelle myöhemmin, kertoo Itä-Suomen yliopiston tutkimus. Riski on olemassa jopa terveen oloisilla, normaalipainoisilla nuorilla.

Itä-Suomen yliopiston ja kansainvälisten kumppanien tutkimus osoitti, että jatkuvasti koholla oleva verensokeri ja insuliiniresistenssi lisäsivät merkittävästi erilaisten sydänmuutosten riskiä varhaisaikuisuuteen mennessä.

Tulokset julkaistiin Diabetes Care -tiedelehdessä.

– Yllättäen havaitsimme, että tytöillä kohonnut verensokeri voi aiheuttaa sydänmuutoksia viisi kertaa nopeammin kuin pojilla, joten tyttöjen verensokerin hallintaan tulisikin kiinnittää erityistä huomiota, sanoo tutkimusta johtanut lääkäri, kliinisen epidemiologian ja lasten terveyden dosentti Andrew Agbaje Itä-Suomen yliopistosta.

Lue myös: Älä katso vain numeroita! Lääkäriliitto varoittaa veriarvojen tutkituttamisesta omin päin

Näin tutkittiin

Tutkimuksessa seurattiin 1 595 nuorta, jotka olivat osallistuneet Bristolin yliopiston ALSPAC-syntymäkohorttitutkimukseen. Henkilöitä seurattiin 17-vuotiaasta 24-vuotiaiksi.

Tutkimuksessa pääosin terveille nuorille tehtiin toistuvasti verensokerimittaukset ja sydämen ultraäänitutkimukset. Osallistujien paastoverensokeri- ja insuliinitasot mitattiin ja heille tehtiin sydämen rakennetta ja toimintaa tarkasteleva ultraäänitutkimus 17 ja 24 vuoden iässä.

Insuliiniresistenssi määritettiin paastoverensokeri- ja insuliinitasojen perusteella. Lisäksi mitattiin toistuvasti muun muassa LDL- ja HDL-kolesteroleja. 

Analyyseissä otettiin huomioon myös muita tekijöitä, kuten verenpaine, sosioekonominen asema, sydän- ja verisuonitautien sukurasite, fyysisen aktiivisuuden määrä sekä erillisellä laitteella mitattu rasva- ja lihasmassa.

Esidiabeteksen eli kohonneen paastoverensokerin esiintyvyyttä tarkasteltiin kahden kynnysarvon avulla. 

Toinen arvo oli tiukempi, ja siinä alaraja oli suurempi tai yhtä suuri kuin 5,6 mmol/L. Tätä arvoa suositellaan esimerkiksi Yhdysvalloissa. Toisessa kynnysarvossa alaraja oli suurempi tai yhtä suuri kuin 6,1 mmol/L. Tätä arvoa käytetään Suomessa ja monissa muissa maissa.

Diabeteksen hyvä hoito voi säästää äkkikuolemaan johtavalta infarktilta. Juttu jatkuu videon alla.

8:34imgVerenpaineen pitäisi diabetesta sairastavalla olla tiptop-kunnossa,  asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä Suomen Diabetesliitosta sanoo.

Verensokeri nosti liikakasvun riskiä

17-vuotiaista kaikkiaan 6,2 prosentilla paastoverensokeri oli suurempi tai yhtä suuri kuin 5,6 mmol/L. 24-vuotiaista luku oli 26,9 prosenttia.

17-vuotiaista vain 1,1 prosentilla, mutta 24-vuotiaista jo 5,6 prosentilla paastoverensokeri oli suurempi tai yhtä suuri kuin 6,1 mmol/L.

Sydämen vasemman kammion liikakasvua oli 17 vuoden iässä 2,4 prosentilla ja 24 vuoden iässä 7,1 prosentilla. Tilan esiintyvyys siis kolminkertaistui seurannan aikana. Sydämen toiminnallisten muutosten esiintyvyys kasvoi 9,2 prosentista 15,8 prosenttiin.

Jos paastoverensokeri pysyi seurannan aikana tiukemmalla raja-arvolla, vasemman kammion liikakasvun riski oli 46 prosenttia suurempi. Riski oli kolminkertainen, jos paastoverensokeri oli jatkuvasti 6,1 mmol/L tai suurempi.

– Samasta aineistosta saatujen aiempien tulosten perusteella nuoruusvuodet ovat kriittistä aikaa kardiometabolisten sairauksien kehitykselle. Myös näiden uusien tulosten valossa jopa terveen oloisilla, normaalipainoisilla nuorilla ihmisillä voi olla riski varhaisiin sydänmuutoksiin, jos heillä on kohonnut verensokeri ja insuliiniresistenssiä, sanoo tutkimusta Agbaje.

Lue myös: Syötkö omegavalmisteita tai tulehduskipulääkkeitä? Sydänlääkäriltä varoitus

"Insuliiniresistenssi ja lihominen voivat myös muodostaa noidankehän"

Kohonneella verensokerilla oli yhteys myös muihin ongelmiin, kuten sydämen suhteellisen seinämäpaksuuden kasvuun. Jatkuva insuliiniresistenssi nosti varhaisten ja etenevien sydänmuutosten riskiä kymmenen prosenttia.

– Etenevä insuliiniresistenssi ja lihominen voivat myös muodostaa noidankehän. Tässä tutkimuksessa kaksi kolmasosaa insuliiniresistenssin vaikutuksesta sydämen liikakasvuun selittyi lihomisella, Agbaje sanoo.

– Myös kohonneen verensokerin esiintyvyys viisinkertaistui seurannan aikana, elintapoihin ja ruokailutottumuksiin kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti siinä vaiheessa, kun nuoret muuttavat omilleen.

Lue myös:

Tyypin 2 diabeteksen hiljaiset merkit – 150 000 suomalaista sairastaa tietämättään

Diabeteksen kuusi yllättävää oiretta – tiesitkö näistä?

Sokeroitu vai sokeriton alkoholijuoma? Toinen vaihtoehto voi aiheuttaa "todella pahan krapulan"

Katso myös: Miksi tyypin 1 diabetes on Suomessa yleisempi kuin missään muussa maassa?

9:08imgKeskustelemassa lastentautien erikoislääkäri ja lasten endokrinologi Anna-Kaisa Tuomaala HUSista.

Lähteet: Itä-Suomen yliopisto, University of Eastern Finland

Tuoreimmat aiheesta

Diabetes