Tuoreen tutkimuksen mukaan päivittäin nautitulla kevytlimulla voi olla ikäviä seurauksia.
Tuoreen Diabetes & Metabolism Journal -julkaisussa esitellyn australialaistutkimuksen mukaan jo yhden keinotekoisesti makeutetun limun juominen päivässä vuosien ajan voi nostaa kakkostyypin diabeteksen riskiä 38 prosentilla verrattuna limuja harvoin juoviin.
Yllättävää kyllä, sokerisia limua juovilla riski on 23 prosenttia.
14 vuotta kestäneeseen tutkimukseen osallistui yli 36 000 australialaista, jotka olivat iältään 40–69-vuotiaita.
Tutkimusta johtaneen professori Barbora de Courtenin mukaan tulokset haastavat käsitystä siitä, että keinotekoisesti makeutetut juomat olisivat sokerillisia parempi vaihtoehto.
Tutkijat epäilevät, että tietyt keinotekoiset makeutusaineet voivat vaikuttaa verensokeritasoihin ja siten lisätä tyypin 2 diabeteksen riskiä. Esimerkiksi laajalti käytetyn makeutusaineen aspartaamin on aiemmin osoitettu laukaisevan saman insuliinivasteen kuin sokerin, kertoo Science Alert.
Muiden makeutusaineiden tiedetään puolestaan häiritsevän suoliston bakteereja ja lisäävän glukoosi-intoleranssia kehossa. Tämän tyyppiset tekijät voivat lisätä tyypin 2 diabeteksen riskiä jopa ihmisillä, jotka eivät liho.
