Tutkimus: Yksi kymmenestä koronatartunnan saaneesta diabeetikosta kuolee viikon sisällä sairaalaan joutumisesta – huomio riskitekijöihin

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Tiedätkö, millaisia oireita koronavirusinfektio aiheuttaa? Katso listaus videolta.

Tuore tutkimus vahvistaa, että diabetes – erityisesti kakkostyypin diabetes – lisää riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa yhdysvaltalaiskanava CNN.

Yksi kymmenestä koronavirukseen sairastuvasta diabeetikosta kuolee viikon sisällä sairaalahoitoon joutumisesta. Lisäksi joka viides tarvitsee hengityskonehoitoa. 

Karun kuuloiset luvut käyvät ilmi tuoreesta ranskalaistutkimuksesta, joka ilmestyi Diabetologia-tiedelehdessä.

Ikä ja diabetekseen liittyvät terveysongelmat lisäsivät riskejä

Tutkimus perustuu 53 ranskalaisessa sairaalassa maaliskuun aikana hoidettujen yli 1300 koronapotilaan tietoihin. Potilaista 89 prosenttia sairasti tyypin 2 diabetesta, 3 prosenttia tyypin 1 diabetesta ja loput taudin muita muotoja. Potilaiden keski-ikä oli 70 vuotta, ja suurin osa heistä oli miehiä.

Viikon sisällä sairaalahoidon alkamisesta 29 prosenttia diabetesta sairastavista potilaista oli joko kytkettynä hengityskoneeseen tai kuollut ja 18 prosenttia kotiutunut.

Aineistosta oli havaittavissa, että ikä, lihavuus, diabetekseen liittyvät komplikaatiot, uniapnea ja hengenahdistusoireet lisäsivät diabetesta sairastavien koronapotilaiden riskiä kuolla covid-19-tautiin.

Diabeteksen hyvä hoitotasapaino pienentää koronariskejä

Diabeteksen tiedetään entuudestaan lisäävän infektioriskiä, sillä korkea verensokeri nostaa ihmisen infektioherkkyyttä. Lisäksi raju infektio nostaa herkästi verensokeria. Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes voi siis johtaa hengenvaaralliseen noidankehään.

Ranskalaistutkimuksessa huomattiinkin, että insuliinia ja muita verensokeritasoja kontrolloivia hoitoja käyttävillä diabeetikoilla ei ollut kohonnutta riskiä sairastua vakavaan covid-19-tautiin. Tutkijat kehottavatkin diabeetikkoja jatkamaan korkeaa verensokeria säätelevää hoitoa.

Arvioiden mukaan noin 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta, valtaosa heistä tyypin 2 diabetesta. Suomessa diabetesta sairastavien hoitotasapaino on yleisesti ottaen hyvä, mutta yksilötasolla hoito voi olla epäonnistunut.

Suomessa koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin kuolleista suurella osalla on yksi tai useampi pitkäaikaissairaus. Yleisimpiä näistä ovat olleet sydänsairaudet ja diabetes.

Lue myös:

    Uusimmat