Laura joutui seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi 11-vuotiaana

Lauran* elämä mullistui 18-vuotiaana, kun muistot seksuaalisesta hyväksikäytöstä palasivat yllättäen mieleen.

Laura oli 11-vuotias, kun hän ystävystyi itseään kaksi vuotta vanhemman pojan kanssa. Ystävyyssuhde sai ikävän käänteen, ja poika alkoi käyttää Lauraa seksuaalisesti hyväksi.

– Se oli toistuvaa ja tapahtui useimmiten kotonani, omassa huoneessani, Laura kertoo.

Laura ei kertonut asiasta kenellekään. Nuoren tytön oli vaikea tajuta tapahtunutta.

Seuraavat vuodet kuluivatkin normaalia lapsen ja nuoren elämää viettäen. Muistot katosivat Lauran mielestä kokonaan.

– En esimerkiksi ajatellut millään tavalla olleeni seksuaalisesti kokenut.

Kaikki palasi yllättäen mieleen

Lukioikäisenä, kun Laura täytti 18, muistot palasivat yllättäen mieleen.

– Mitään erityistä ei tuolloin tapahtunut, mutta uskon mieleni olleen viimein valmis käsittelemään tapahtunutta.

Laura masentui ja alkoi kärsiä itsetuhoisista ajatuksista.

– Aavistin heti, että tästä en yksin selviäisi. Menin heti seuraavana päivänä terveydenhoitajan puheille, ja hän järjesti minulle väylän hoitoon. Ajattelen yhä, että paras asia, mitä olen elämässäni tehnyt, oli se, kun hakeuduin hoitoon.

Ystävät kaikkosivat

Laura kertoi ajatuksistaan ja tapahtuneesta vanhemmilleen, lähimmille ystävilleen ja terapeutille. Vanhemmilta tukea ei herunut.

– Elämästäni tuli yhtä helvettiä. Moni ystävyyssuhteeni kariutui, koska en pystynyt päästämään ihmisiä lähelleni. Myös suhde äitiini hajosi, koska hän ei pystynyt käsittelemään tapahtunutta.

– Oikeastaan vain kaksi ystävistäni pystyi keskustelemaan asiasta kanssani. Terapeuttini kanssa puhuin kuitenkin asioista paljon, ja terapiasta olikin erittäin suuri apu paranemisprosessissani.

Vertaistuki auttoi

Abivuoden aikana Laura kävi tiiviisti terapiassa. Tärkeimpänä antina hän kertoo oppineensa antamaan itselleen anteeksi.

– Hyväksikäyttöä kokeneet syyttävät aina itseään tapahtuneesta. Kun ymmärsin olleeni lapsi ja kyvytön puolustamaan itseäni siinä tilanteessa, pystyin antamaan itselleni anteeksi ja sitä kautta paranemaan itseinhosta ja -tuhoisuudesta.

Tukea tarjosi myös seksuaalisen hyväksikäytön uhrien foorumi. Foorumille omista kokemuksista ja ajatuksista oli helppo kirjoittaa.

– Sain vertaistukea, jolla on ollut suuri vaikutus itseymmärrykseeni. Kun sain kuulla, että muillakin on samanlaisia oireita, opin ymmärtämään hyväksikäytön seurauksia.

"Seksuaalisesta hyväksikäytöstä voi päästä yli"

Koulunkäynti kärsi, mutta Laura sinnitteli ylioppilaaksi tavoiteajassa.

Abivuoden jälkeen Laura muutti pois kotoa ja aloitti opiskelut yliopistossa. Yliopisto tarjosi mahdollisuuden aloittaa alusta ja jättämään tapahtuneen taakse.

– Menneisyyteni ei enää vainoa minua, vaan pystyn elämään tasapainoista elämää. Mielestäni seksuaalisesta hyväksikäytöstä voi päästä yli. Helppoa se ei ole, sillä tie valoon käy kaikkein pimeimmän kautta. Vain kohtaamalla pelkonsa ja kipunsa haavat voivat parantua.

Nykyään Laura elää parisuhteessa.

– Vaati todella paljon rohkeutta kertoa kumppanilleni hyväksikäytöstäni, mutta muuten tapahtuneella ei ole ollut vaikutusta suhteeseemme.

*) nimi muutettu

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja