Laaja tutkimus nimesi ruokavaliot, jotka alentavat parhaiten verenpainetta – ylistetty malli jäi muista jälkeen

Nahistunut porkkana uudelleen tuoreeksi? Testasimme suositun"porkkanaelvytyksen" 1:01
Voiko nahistuneen porkkanan "elvyttää" uudelleen tuoreeksi? Katso testin tulokset videolta!

Paljon kasviksia ja vähänlaisesti lihaa sisältävä ruokavalio on monella tapaa terveellinen. Tuoreen tutkimuskatsauksen mukaan se auttaa verenpaineen hallinnassa etenkin, jos ruokavalio on myös vähäsuolainen.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä, ja se perustuu 41 tutkimuksen ja 8 400 potilaan tietoihin. Tutkimuksissa selvitettiin erilaisten kasvis- ja kasvispainotteisten ruokavalioiden vaikutuksia verenpaineeseen.

Analyysin perusteella tehokkaimpia verenpaineen alentamisessa olivat DASH-ruokavalio, joka on suunniteltu nimenomaan verenpaineen alentamiseen, sekä maitoa ja munia sisältävä lakto-ovo-kasvisruokavalio. Niitä noudattavien systolinen verenpaine oli keskimäärin 5,5 mmHg pienempi kuin verrokkien.

Myös niin sanottua pohjoismaista ruokavaliota noudattavien verenpaine oli selvästi alhaisempi kuin verrokkien. Sen sijaan esimerkiksi Välimeren ruokavalio ja täysin vegaaninen ruokavalio jäivät selvästi muista jälkeen.

DASH-ruokavalio painottaa kasvisten ja hedelmien sekä pähkinöiden ja täysjyväviljojen syömistä ja suolan käytön vähentämistä. Myös vähärasvaiset maitotuotteet, siipikarja ja kala kuuluvat suositeltujen ruokien listalle.

Pohjoismaista ruokavaliota kutsutaan myös Itämeren ruokavalioksi ja siinä painottuvat muun muassa kala, kasvirasvat, kaurapuuro, vähärasvaiset maitotuotteet, ruisleipä, juurekset, kaali sekä marjat, omenat ja päärynät.

Suomalaiset syövät liikaa suolaa – nämä ovat suurimmat lähteet

Tutkimuksen tulokset vahvistavat näyttöä kasvispainotteisten ruokavalioiden terveyshyödyistä, mutta todennäköisesti osa yhteyksistä johtuu vähäisestä suolan saannista. DASH-ruokavaliossa suolan saanti pyritään pudottamaan alle 5 grammaan päivässä, mikä jo itsessään merkittävästi alentaa verenpainetta.

Suomalaismiehet syövät noin 10 grammaa ja naiset 7 grammaa ruokasuolaa päivittäin. Tämä on kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan. Suomessa suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja niin sanottuna piilosuolana elintarvikkeista kuten leivästä, juustoista ja valmisruoista.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat