Suomi mainittu! Pohjoismaista ruokavaliota ylistetään kansainvälisessä vertailussa – "ihmiset ovat erityisen terveitä"

Satoja miljoonia kiloja ruokaa menee Suomessakin roskiin vuosittain – mistä apu? 7:58 Satoja miljoonia kiloja ruokaa menee Suomessakin roskiin vuosittain – mistä apu?
Mistä apua ruokahävikkiin

Pohjoismaista ruokavaliota pidetään yhtenä salaisuutena Pohjoismaiden asukkaiden hyvään terveyteen.

Pääkuvan videolla keskustellaan ruokahävikin vähenemisestä mikä on yksi Pohjoismaisen ruokavalion ydinkohdista.

U.S. News and World Report listasi parhaita ruokavalioita vuodelle 2019 eri kategorioissa, ja Pohjoismaalainen dieetti saavutti jaetun kolmannen sijan kasviksiin keskittyvissä ruokavalioissa, kertoo Good Morning America.

Listauksen kasviksiin perustuvat ruokavaliot eivät sisällä joko lainkaan lihatuotteita tai vain vähän niitä. Parhaimpana kasviksiin pohjautuvana ruokavaliona pidettiin Välimeren ruokavaliota.

Ykkössijan kaiken kaikkiaan parhaana ruokavaliona – sekä myös monessa muussa kategoriassa vei Välimeren ruokavalio. Pääkategoriassa Pohjoismaalainen ruokavalio sijoittui jaetulle sijalle yhdeksän.

Tavoitteena oppia

Pohjoismaalainen ruokavalio on saanut nimensä sitä noudattavien Pohjoismaiden, eli Norjan, Islannin, Suomen, Tanskan ja Ruotsin mukaan. Ruokavalion suosiota selittää ilmeisesti se, että Pohjoismaissa ihmiset ovat keskimääräistä terveempiä.

– Ihmiset ovat alkaneet imitoida sellaisten ihmisten syömistottumuksia, jotka asuvat alueilla, jossa ihmiset ovat erityisen terveitä. Tavoitteena on oppia näistä alueista, U.S. News and World Reportsin varatoimitusjohtaja Angela Haupt kertoo.

Pohjoismaisen ruokavalion plussiksi laskettiin maukkaat ja terveelliset ruoat sekä ympäristöystävällisyys. Miinusta ruokavalio sai kuitenkin siitä, että sen noudattaminen on hyvin aikaa vievää ja hieman epäkäytännöllistä, sillä luomutuotteiden löytäminen voi olla hankalaa ja kaikilla ei ole aina aikaa tehdä ruokaa itse kotona.

Syö terveellisesti ja paikallisesti

Listauksessa menestynyt Pohjoismaalainen ruokavalio on kehitelty Kööpenhaminan yliopistossa ja sen perimmäisenä ajatuksena on syödä terveellisiä ja paikallisia ruokia.

Pohjoismaisen ruokavalion kymmenen ydinkohtaa ovat:

1. Syö enemmän hedelmiä ja kasviksia joka päivä
2. Syö enemmän täysjyväviljoja
3. Syö enemmän meren ja järvien antimia
4. Valitse laadukasta lihaa – mutta syö kaiken kaikkiaan vähemmän lihaa
5. Syö enemmän suoraan luonnosta tullutta ruokaa
6. Käytä luomutuotteita aina kun mahdolista
7. Vältä ruokien lisäaineita
8. Syö enemmän sato- ja sesonkiruokaa
9. Tee enemmän ruokaa itse kotona
10. Pyri mahdollisimman pieneen ruokahävikkiin

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.