Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Syötkö tarpeeksi terveellisesti? Tarkista ravitsemusterapeutin listasta

Viralliset ravitsemussuositukset ovat tieteelliseen tutkimukseen pohjautuva neuvo siitä, millä todennäköisemmin päästään terveelliseen lopputulokseen.
Viralliset ravitsemussuositukset ovat tieteelliseen tutkimukseen pohjautuva neuvo siitä, millä todennäköisemmin päästään terveelliseen lopputulokseen.Shutterstock
Julkaistu 48 minuuttia sitten
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Ravitsemussuositusten mukaan syöminen ehkäisee vakavia sairauksia, mutta vahvistaa myös vastustuskykyä jopa hengitystieinfektioita vastaan. 

Viralliset ravitsemussuositukset ovat tieteelliseen tutkimukseen pohjautuva neuvo siitä, millä todennäköisemmin päästään terveelliseen lopputulokseen.

Uudistetuissa ravitsemussuosituksissa on huomioitu muun muassa liiallisen punaisen lihan kuluttamisen yhteys suolistosyöpiin ja toisaalta kuitupitoisen ruokavalion yhteys terveempään suolistoon.

Laillistetun ravitsemusterapeutin Reijo Laatikaisen mukaan ruokavalion kuidut, polyfenolit sekä hapanmaito ja muut hapatetut tuotteet lisäävät vastustuskykyä muun muassa hengitystieinfektioita vastaan.

Koska se, mitä lautaselle valitsemme päivittäin, vaikuttaa niin merkittävästi terveyteemme, haluaa moni kiinnittää asiaan erityistä huomiota.

Kuitenkin moni kokee myös epävarmuutta siitä, syökö riittävän terveellisesti.

Laatikaisen laatimasta listasta voit tarkistaa, ovatko ravitsemusasiasi kunnossa.

Lue myös: Pitääkö kaikkien syödä nyt samalla tavalla? Tämä ravitsemussuosituksista pitää ymmärtää

Ruokavalion terveellisyysmittari

Jos vastaat vähintään 15 kohtaan kyllä ravitsemusterapeutin listasta, on ruokavaliosi todennäköisesti terveellinen.

1. Sinulla on lähes aina säännöllinen ateriarytmi.

2. Ateriakokosi vastaa yleensä hyvin energiatarvettasi. Santsaat tai otat liikaa vain harvoin.

3. Syöt ainakin kaksi annosta marjoja tai hedelmiä päivässä eli ainakin 300 grammaa päivässä.

4. Syöt 2–3 ruokalusikallista pähkinöitä tai siemeniä päivässä, ainakin neljänä päivänä viikossa.

5. Syöt kalaa tai mereneläviä ainakin kaksi kertaa viikossa. 

6. Syöt papua, linssejä, herneitä, kikherneitä tai soijatuotteita eli palkokasveja ainakin kolme kertaa viikossa.

7. Syöt vihanneksia ja juureksia joko tuoreina tai kypsennettyinä ainakin 300 grammaa päivässä eli noin neljä kourallista. 

8. Syöt korkeintaan seitsemän kananmunaa viikossa, tai jos sinulla kohonnut kolesteroli tai diabetes, korkeintaan 3–4 kappaletta viikossa. 

9. Käytät voita ja kermaa hyvin vähäisesti tai et lainkaan. 

10. Pyrit vähäsuolaiseen ruokavalioon.

11. Juot vain harvoin tai et koskaan juomia, joihin on lisätty sokeria.

12. Lisättyä sokeria sisältävien herkkujen syönti on hyvin maltillista, tai et syö niitä lainkaan.

13. Viljoista valitset lähes aina täysjyväviljan, jossa on runsaasti kuitua, esimerkiksi kauran, rukiin, täysjyvävehnän, speltin, tattarin, tumman riisin tai kvinoan. 

14. Käytät maitotaloustuotteita tai korvaavia vegaanisia valmisteita kohtuullisesti.

15. Käyttämäsi rasva ruoanlaitossa on pääosin rypsiöljyä, ekstra-neitsytoliiviöljyä, margariinia tai muuta juoksevaa kasviöljyä. 

16. Käytät alkoholia niukasti tai et ollenkaan. 

17. Syöt korkeintaan 350 grammaa punaista lihaa tai siipikarjan lihaa viikossa. Vältät prosessoituja lihatuotteita.

18. Et käytä useita ravintolisiä päällekkäin. Jos käytät jotakin, käyttö perustuu viralliseen suositukseen tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa tehtyyn arvioon tarpeestasi.

19. Suosit lempeitä ruoanvalmistustekniikoita, kuten keittämistä, höyryttämistä, uunissa paistamista ja nopeasti pannulla vähäisessä rasvassa paistamista tai wokkausta.

Katso myös: Voiko lihaa syödä ilman terveyshaittoja?

10:48Voiko lihaa syödä ilman terveyshaittoja?Haastattelussa Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ja Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lisää aiheesta:

Syötkö tarpeeksi terveellisesti? Tarkista ravitsemusterapeutin listastaSuojaa suolisto kansanterveysuhalta – nämä ruoat auttavatTiedätkö rautalisän riskit? Proviisorilta vakava varoitus – "Tällaista en koskaan suosittele"Jauhelihahaasteita ei ole vieläkään selätetty – "Ei ole ollut ihan helppo juttu tälle alalle"Tarkista yksi oleellinen asia, kun ostat leipää – vaikutus terveyteenTutkimus paljasti salakavalan sokeri-ilmiön – korostuu erityisesti pienituloisilla
RavitsemusRuokaTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • Eilen06:48
    Lääkkeet

    Suojaa suolisto kansanterveysuhalta – nämä ruoat auttavat

  • ti06:46
    Väsymys

    Tiedätkö rautalisän riskit? Proviisorilta vakava varoitus – "Tällaista en koskaan suosittele"

  • 20.11.10:33
    Jauheliha

    Jauhelihahaasteita ei ole vieläkään selätetty – "Ei ole ollut ihan helppo juttu tälle alalle"

  • 19.11.17:03
    Leipä

    Tarkista yksi oleellinen asia, kun ostat leipää – vaikutus terveyteen

  • 13.11.08:14
    Sokeri

    Tutkimus paljasti salakavalan sokeri-ilmiön – korostuu erityisesti pienituloisilla