Normaalipainokaan ei suojaa sairauksilta, jos tämä asia on pielessä – yksi luku kertoo olennaisen asian ihmisen eliniästä

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Pitäisikö sinun huolestua? Testaa nopea narukikka, joka paljastaa, onko vyötärösi liian paksu.

Pullottava keskivartalo lisää riskiä sairastua lukuisiin eri tauteihin sekä kuolla ennenaikaisesti, osoittaa tuore laaja tutkimus. Siitä uutisoi muiden muassa CNN.

Kanadalaisten ja iranilaisten tutkijoiden 72 aiempaa tutkimusta perannut meta-analyysi toteaa jälleen kerran, että vyötärölihavuus on merkittävä terveysriski. Yhteensä tutkimuksiin osallistui 2,5 miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Osallistujia seurattiin 3–24 vuoden ajan. 

Aineisto paljastaa, että keskivartalolle kertynyt rasva lisää kuolleisuutta riippumatta siitä, kuinka paljon kehossa yhteensä on rasvaa. Ylimääräinen 10 senttimetriä vyötäröllä lisää ennenaikaisen kuoleman todennäköisyyttä naisten kohdalla 8 prosentilla ja miesten kohdalla 12 prosentilla.

Rasvan kertyminen lanteille ja reisiin sen sijaan on yhteydessä pienempään varhaisen kuoleman riskiin. 

Tutkimus julkaistiin The BMJ -lehdessä. Tutkijat esittävät, että vyötärönympärystä voi käyttää yhdessä painoindeksin kanssa ennustamaan ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Vatsaonteloon kertynyt rasva aiheuttaa monia sairauksia

Vyötärölihavuus on terveydelle haitallista, sillä keskivartaloon jämähtävästä rasvasta suuri osa kertyy vatsaontelon sisään sisäelinten ympärille ja sisälle. Vyötärölihavuuteen liittyy usein esimerkiksi maksan rasvoittumista, mikä puolestaan aiheuttaa insuliiniresistenssiä.

Keskivartalolihavuus aiheuttaa monia sairauksia, sillä vatsaontelon sisällä sijaitsevien rasvasolujen aineenvaihdunta on vilkasta, jolloin niistä vapautuu verenkiertoon haitallista tulehdusreaktiota ylläpitäviä tulehdussoluja.

Terveyskirjaston mukaan tärkeimmät vyötärölihavuuden aiheuttamat sairaudet ovat:

Vyötärölihavuutta voi olla niin lihavilla, ylipainoisilla kuin normaalipainoisillakin. Vyötärölihavuudesta puhutaan, kun ympärys ylittää naisilla 90 senttimetriä ja miehillä 100 senttimetriä.

Liikuntapainotteinen laihduttaminen vähentää vatsaonteloon kertynyttä rasvaa. Tupakoitsijoilla ja runsaasti alkoholia käyttävillä on huomattu olevan tavallista enemmän vatsaontelon sisäistä rasvaa, joten päihteiden käyttöä on tästäkin syystä järkevää vähentää.

Naissukuhormoni suojaa nuoria naisia vyötärölihavuudelta

Elintapojen lisäksi genetiikka vaikuttaa siihen, mihin ihmisen liikakilot kertyvät.

Miehillä taipumus lihoa keskivartalon kohdalta on suurempi kuin naisilla, sillä naissukuhormoni suojaa rasvan kertymiseltä vatsaonteloon. Vaihdevuosien jälkeen naisten taipumus vyötärölihavuuteen on yhtä suuri kuin miehillä.

Aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä tutkimuksessa niin sanotun päärynävartalon havaittiin pienentävän riskiä kohonneeseen verenpaineeseen. Vuonna 2019 tutkijat totesivat, ettei päärynävartalo lisää riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin. Jalkoihin, reisiin ja lanteille kertynyt rasva on ihonalaista rasvaa, joka ei vaikuta hormoneihin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat