Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Hätkähdyttävä tieto: Lähes kaikki suomalaiset syövät liikaa suolaa – näistä elintarvikkeista saadaan suurimmat suolamäärät

Lähes kaikki suomalaiset miehet ja naisistakin 96 prosenttia syövät liikaa suolaa, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).
Lähes kaikki suomalaiset miehet ja naisistakin 96 prosenttia syövät liikaa suolaa, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).All Over Press
Julkaistu 29.12.2019 05:39

MTV UUTISET – STT

Lähes kaikki suomalaiset miehet ja naisistakin 96 prosenttia syövät liikaa suolaa, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Aikuiset saisivat suositusten mukaan syödä enintään viisi grammaa suolaa vuorokaudessa.

Suomessa miehet kuitenkin syövät päivittäin keskimäärin lähes kymmenen grammaa ja naiset seitsemän grammaa suolaa, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Liisa Valsta.

– Suurimmat suolamäärät saadaan liharuoista ja viljavalmisteista, kuten leivästä. Näiden jälkeen eniten suolaa saadaan maitovalmisteista, juustoista sekä kasvis- ja perunaruoista. Myös monissa kalaruoissa on paljon suolaa, Valsta listaa.

Lue myös: Käytätkö merisuolaa? Yksinkertaisella muutoksella voi olla merkittävä vaikutus terveyteesi

"Suurin osa suomalaisista ei tiedä, paljonko he syövät päivittäin suolaa"

Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa kertoo, että elimistön tarpeisiin riittäisi vain 1,5 grammaa suolaa päivässä.

Elimistö ei edes varsinaisesti tarvitse suolaa, vaan natriumia, jota on luontaisesti elintarvikkeissa. Suola on natriumin ja kloridin yhdiste.

Ihmiset saavat siis ruoasta riittävästi natriumia ilman, että ruokasuolaa tarvitsee lisätä ruokiin lainkaan.


Pusan mukaan ihmiset eivät yleensä osaa hahmottaa suolan saantiaan nimenomaan siksi, että sitä saadaan niin monista eri lähteistä.

– Suurin osa suomalaisista ei tiedä, paljonko he syövät päivittäin suolaa. Kaikki eivät tunne suolan terveyshaittoja. Osa taas tiedostaa syövänsä suolaa runsaasti, mutta ei välttämättä välitä siitä, Pusa sanoo.

Valstan mukaan suomalaiset saavat yli 80 prosenttia päivittäisestä suolamäärästään erikseen lisättynä suolana – eli lisäämällä suolaa valmistamaansa ruokaan tai syömällä sellaisia ruokia, joissa on paljon lisättyä suolaa.

Alle 20 prosenttia suolamäärästä saadaan elintarvikkeiden luonnostaan sisältämästä natriumista.

Suolan lähteinä myös leivonnaiset ja murot

Ruoanvalmistajalle voivat tulla yllätyksenä esimerkiksi liemivalmisteiden, maustettujen kermojen, marinadien ja mausteseosten suolapitoisuudet.

– Monille yllättäviä suolan lähteitä ovat myös raejuusto, tonnikala, soijakastike, makeat leivonnaiset, murot ja vichy, Pusa luettelee.

Pusan mukaan perinteisissä sipseissä ei ole suolaa välttämättä enempää kuin esimerkiksi leivässä. Tuote maistuu suolaiselta, sillä suola on sen pinnalla.

Terveellisemmiksi mainostetuissa linssi- ja ruissipseissä on jopa perinteisiä perunalastuja enemmän suolaa.

Pusan mukaan myös monissa terveellisiksi mielletyissä lihankorviketuotteissa, kuten joissakin kasviseineksissä, on runsaasti luontaista natriumia.

Lisäksi niihin on saatettu vielä erikseen lisätä suolaa. Kuluttajan olisi hyvä tutkia pakkausmerkinnät tarkkaan tai ostaa tuotteita, joissa on Sydänmerkki.

– Sydänmerkki-tuotteissa ja -resepteissä kaikki elintarvikkeessa oleva natrium lasketaan suolaksi, ja kuluttaja voi luottaa suolamäärän jäävän kohtuulliseksi, Pusa sanoo.

Pusa kertoo, että ihmiset usein tottuvat suolaiseen ruokaan, jolloin suolamäärät saattavat vuosien varrella vain lisääntyä.

Makuaisti kuitenkin tottuu yhtä lailla vähemmän suolaiseen ruokaan, kun suolan määrää pikkuhiljaa vähennetään.

– Tiedetään myös, että ripottelemalla suolaa vasta valmiiseen annokseen, suolaa tulee laitettua vähemmän, kuin jos sitä lisätään ruokaan valmistusvaiheessa. Ruoan pinnalla oleva suola aistitaan voimakkaammin, joten suolaa ei tarvita niin paljon.

Nostaa myös lasten ja nuorten verenpainetta

Alhainen suolan saanti suojaa kohonneelta verenpaineelta, sydän- ja verisuonisairauksilta sekä mahasyövältä, kertoo Valsta.

– Suolan saannin ja verenpaineen välillä on suora yhteys. Korkea verenpaine taas on useiden erilaisten sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä.

Pusan mukaan runsaan suolan käytön vaikutukset ovat selkeimpiä ylipainoisilla, diabeetikoilla sekä ikäihmisillä. Natriumin saannin rajoittaminen vähentää verenpainelääkkeiden tarvetta, parantaa niiden vaikutusta ja on siten olennainen osa kohonneen verenpaineen hoitoa.

Valsta kertoo, että tuoreiden tutkimustulosten perusteella suuret suolamäärät nostavat myös lasten ja nuorten verenpainetta.

Runsaan suolan saannin seuraukset korostuvat heillä, jotka saavat ruokavaliostaan vain vähän kaliumia. Kaliumia saadaan muun muassa kasviksista, hedelmistä ja marjoista.

– Varsinaiset liiallisesta suolan saannista johtuvat terveysongelmat tulevat näkyviin vasta myöhemmin elämässä, Valsta sanoo.

Yli 2-vuotiaiden lasten suolamäärän pitäisi jäädä vuorokaudessa alle neljään grammaan ja 1–2-vuotiaiden lasten alle kahteen grammaan. Alle vuoden ikäisille suolaa ei saisi antaa lainkaan.

Lisää aiheesta:

Onko olemassa terveellistä suolaa? – "Ainoa, joka on vähiten haitallinen..."Suosikkimuroissa jopa enemmän suolaa kuin suolapähkinöissä ja sipseissä – tarkkana näiden tuotteiden kohdalla!Kaksi miljoonaa suomalaista kärsii salakavalasta vaivasta – muista nämä tärkeät lukemat: "Ykkönen on hyvä muistisääntö"Saathan tarpeeksi tätä tärkeää ravintoainetta? Jää monen ruokavaliossa liian vähälle – harva kuitenkaan hoksaa kärsivänsä puutoksestaSuomalaisten vinksahtanut lautasmalli syypää moniin sairauksiin – neljä tapaa pitää verisuonet kunnossaKuluttaja: Tutkimusprofessori tyrmää trendikkäät erikoissuolat – "tämä on täysin mainoskikka"
Terveys ja hyvinvointiRuokaRuokavalioKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi
  • 12:54
    Rosanna Kulju

    Rosanna Kulju yllätti suorassa lähetyksessä paljastuksellaan: "Minulla menee ihan kylmät väreet!"

  • 06:46
    Näkö

    Tällaista on näkövammaisen arki suomalaisessa ruokakaupassa – "Voi olla ihan tuuripeliä"

  • 05:15
    Asian ytimessä.doc

    "Turvallinen" kipulääke ajoi Yhdysvallat kriisiin – pysäyttävä hetki sai opioideja määränneen lääkärin havahtumaan

  • Eilen18:02
    Kuopio

    Kansanedustajan ovikello soi keskellä yötä: "Ilman kenkiä ja kylmettynyt"

  • Eilen15:59
    Asian ytimessä.doc

    Joka seitsemäs suomalainen masentuu elämänsä aikana – tällainen on yksinäisyyden yhteys masennukseen