Laaja tutkimus vahvistaa, että punaisen lihan vaihtaminen kasviperäisiin proteiineihin voi pienentää sydänsairauksien riskiä.
Punaisen lihan vaihtaminen korkealaatuisiin kasviperäisiin proteiinin lähteisiin, kuten papuihin, palkokasveihin, pähkinöihin ja soijaan, on yhteydessä pienempään riskiin sairastua sepelvaltimotautiin.
Riskiä näyttää pienentävän myös punaisen lihan korvaaminen maitotuotteilla tai kananmunilla, Harvardin yliopiston kansanterveystieteen yksikön tutkijat kertovat tiedotteessa.
Sen sijaan punainen liha ja erityisesti prosessoitu punainen liha, kuten pekoni, makkara ja salami, ovat yhteydessä lisääntyneeseen kuolleisuuteen ja vakaviin kroonisiin sairauksiin – myös sepelvaltimotautiin.
Yhdysvaltalaistutkijoiden löydökset julkaistiin BMJ-tiedelehdessä joulukuun alussa.
LUE MYÖS: Tutkijat löysivät syyn nautiskella punaviiniä ja juustoa päivittäin: "Olin iloisesti yllättynyt"
Punainen liha lisäsi keski-ikäisten miesten sydänriskejä
Tutkimus perustuu yli 43 000 amerikkalaismiehestä kerättyyn aineistoon. Miehet vastasivat ruokavaliotaan koskevaan kyselyyn neljän vuoden välein vuosina 1986–2016 ja raportoivat tutkijoille myös muista elämäntavoistaan sekä sairauksistaan. Tutkimuksen alkaessa miehillä ei ollut todettu sydän- ja verisuonisairauksia tai syöpätauteja. Osallistujien keski-ikä oli 53 vuotta.

