Yksi muutos ruokavaliossa pienentää sydänriskejä – vältä erityisesti näitä ruokia

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Älä unohda unta! Videolla kerrotaan, miten merkittävällä tavalla nukkuminen vaikuttaa terveyteesi.

Laaja tutkimus vahvistaa, että punaisen lihan vaihtaminen kasviperäisiin proteiineihin voi pienentää sydänsairauksien riskiä.

Punaisen lihan vaihtaminen korkealaatuisiin kasviperäisiin proteiinin lähteisiin, kuten papuihin, palkokasveihin, pähkinöihin ja soijaan, on yhteydessä pienempään riskiin sairastua sepelvaltimotautiin.

Riskiä näyttää pienentävän myös punaisen lihan korvaaminen maitotuotteilla tai kananmunilla, Harvardin yliopiston kansanterveystieteen yksikön tutkijat kertovat tiedotteessa

Sen sijaan punainen liha ja erityisesti prosessoitu punainen liha, kuten pekoni, makkara ja salami, ovat yhteydessä lisääntyneeseen kuolleisuuteen ja vakaviin kroonisiin sairauksiin – myös sepelvaltimotautiin.

Yhdysvaltalaistutkijoiden löydökset julkaistiin BMJ-tiedelehdessä joulukuun alussa.

Punainen liha lisäsi keski-ikäisten miesten sydänriskejä

Tutkimus perustuu yli 43 000 amerikkalaismiehestä kerättyyn aineistoon. Miehet vastasivat ruokavaliotaan koskevaan kyselyyn neljän vuoden välein vuosina 1986–2016 ja raportoivat tutkijoille myös muista elämäntavoistaan sekä sairauksistaan. Tutkimuksen alkaessa miehillä ei ollut todettu sydän- ja verisuonisairauksia tai syöpätauteja. Osallistujien keski-ikä oli 53 vuotta.

30 vuoden seurannan aikana miehistä lähes 4500 sairastui sepelvaltimotautiin. Sairastuneista 1860 kuoli.

Otettuaan huomioon muut sydän- ja verisuonisairauksille altistavat riskitekijät, tutkijat laskivat, että yksi annos punaista lihaa päivässä oli yhteydessä 12 prosenttia suurempaan sepelvaltimotaudin riskiin. Prosessoimattoman lihan kohdalla yhteys oli aavistuksen lievempi ja lihajalosteiden kohdalla hieman vahvempi.

Verrattuna punaiseen lihaan yksi annos kasviperäisiä proteiineja päivässä oli yhteydessä 14 prosenttia pienempään sepelvaltimotaudin riskiin.

Myös maitotuotteiden ja kananmunien käyttö punaisen lihan sijaan oli yhteydessä pienentyneeseen sairastumisriskiin. Kalan kohdalla suotuisaa yhteyttä ei havaittu, minkä tutkijat arvelevat johtuvan valmistustavoista.

Kasvisruoka hellii sydän- ja verisuonielimistöä

Tutkimus osoittaa vain yhteyden proteiinin lähteiden ja sydänriskien välillä. Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen tutkimus, jossa punaisen lihan runsaan syömisen on havaittu olevan terveydelle haitallista.

Esimerkiksi viime vuonna ilmestyneessä Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa paljon lihaa syövien suomalaismiesten huomattiin kuolevan nuorempina kuin enemmän kasviperäisiä proteiinia syövien. Aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä alankomaalaiseen väestöön perustuvassa tutkimuksessa runsaan lihan ja eläinperäisten proteiinien syömisen havaittiin lisäävän riskiä sairastua ja menehtyä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Healthline-sivuston haastattelema rekisteröity ravitsemusterapeutti Nicole Roach muistuttaa, että kasviperäisten proteiinien valitseminen punaisen lihan sijaan auttaa pienentämään ravinnosta saatujen tyydyttyneiden rasvojen, kolesterolin sekä hemiraudan määrää. Tällä on todennäköisesti suotuisia vaikutuksia sydänterveydelle.

Kasviperäisissä proteiineissa on usein myös ravintokuituja, jotka auttavat alentamaan haitallista LDL-kolesterolia. Lisäksi kasvisten suosiminen lisää tyydyttymättömien rasvojen, antioksidanttien ja polyfenoleiden saantia, jotka edistävän sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa.

Punaista lihaa suositellaan syötävän enintään 500 grammaa viikossa. Runsaan punaisen lihan syömisen tiedetään lisäävän myös riskiä suolistosyöpiin, tyypin 2 diabetekseen sekä lihavuuteen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat