Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Yksi muutos ruokavaliossa pienentää sydänriskejä – vältä erityisesti näitä ruokia

6:23Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesiÄlä unohda unta! Videolla kerrotaan, miten merkittävällä tavalla nukkuminen vaikuttaa terveyteesi.
Julkaistu 18.12.2020 07:02

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Laaja tutkimus vahvistaa, että punaisen lihan vaihtaminen kasviperäisiin proteiineihin voi pienentää sydänsairauksien riskiä.

Punaisen lihan vaihtaminen korkealaatuisiin kasviperäisiin proteiinin lähteisiin, kuten papuihin, palkokasveihin, pähkinöihin ja soijaan, on yhteydessä pienempään riskiin sairastua sepelvaltimotautiin.

Riskiä näyttää pienentävän myös punaisen lihan korvaaminen maitotuotteilla tai kananmunilla, Harvardin yliopiston kansanterveystieteen yksikön tutkijat kertovat tiedotteessa. 

Sen sijaan punainen liha ja erityisesti prosessoitu punainen liha, kuten pekoni, makkara ja salami, ovat yhteydessä lisääntyneeseen kuolleisuuteen ja vakaviin kroonisiin sairauksiin – myös sepelvaltimotautiin.

Yhdysvaltalaistutkijoiden löydökset julkaistiin BMJ-tiedelehdessä joulukuun alussa.

LUE MYÖS: Tutkijat löysivät syyn nautiskella punaviiniä ja juustoa päivittäin: "Olin iloisesti yllättynyt"

Punainen liha lisäsi keski-ikäisten miesten sydänriskejä

Tutkimus perustuu yli 43 000 amerikkalaismiehestä kerättyyn aineistoon. Miehet vastasivat ruokavaliotaan koskevaan kyselyyn neljän vuoden välein vuosina 1986–2016 ja raportoivat tutkijoille myös muista elämäntavoistaan sekä sairauksistaan. Tutkimuksen alkaessa miehillä ei ollut todettu sydän- ja verisuonisairauksia tai syöpätauteja. Osallistujien keski-ikä oli 53 vuotta.

30 vuoden seurannan aikana miehistä lähes 4500 sairastui sepelvaltimotautiin. Sairastuneista 1860 kuoli.

LUE MYÖS: Sydänkohtaukseen johtava salakavala sairaus voi näkyä käsissäsi – tarkkaile tätä merkkiä

shutterstock_674915815Lihan korvaaminen kasviperäisillä proteiinin lähteillä edistää sydänterveyttä. Kuvituskuva.Shutterstock

Otettuaan huomioon muut sydän- ja verisuonisairauksille altistavat riskitekijät, tutkijat laskivat, että yksi annos punaista lihaa päivässä oli yhteydessä 12 prosenttia suurempaan sepelvaltimotaudin riskiin. Prosessoimattoman lihan kohdalla yhteys oli aavistuksen lievempi ja lihajalosteiden kohdalla hieman vahvempi.

Verrattuna punaiseen lihaan yksi annos kasviperäisiä proteiineja päivässä oli yhteydessä 14 prosenttia pienempään sepelvaltimotaudin riskiin.

Myös maitotuotteiden ja kananmunien käyttö punaisen lihan sijaan oli yhteydessä pienentyneeseen sairastumisriskiin. Kalan kohdalla suotuisaa yhteyttä ei havaittu, minkä tutkijat arvelevat johtuvan valmistustavoista.

Kasvisruoka hellii sydän- ja verisuonielimistöä

Tutkimus osoittaa vain yhteyden proteiinin lähteiden ja sydänriskien välillä. Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen tutkimus, jossa punaisen lihan runsaan syömisen on havaittu olevan terveydelle haitallista.

Esimerkiksi viime vuonna ilmestyneessä Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa paljon lihaa syövien suomalaismiesten huomattiin kuolevan nuorempina kuin enemmän kasviperäisiä proteiinia syövien. Aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä alankomaalaiseen väestöön perustuvassa tutkimuksessa runsaan lihan ja eläinperäisten proteiinien syömisen havaittiin lisäävän riskiä sairastua ja menehtyä sydän- ja verisuonisairauksiin.

leikkeleet, liha, einesErityisesti lihajalosteet ovat terveydelle haitallisia. Kuvituskuva.Shutterstock

Healthline-sivuston haastattelema rekisteröity ravitsemusterapeutti Nicole Roach muistuttaa, että kasviperäisten proteiinien valitseminen punaisen lihan sijaan auttaa pienentämään ravinnosta saatujen tyydyttyneiden rasvojen, kolesterolin sekä hemiraudan määrää. Tällä on todennäköisesti suotuisia vaikutuksia sydänterveydelle.

Kasviperäisissä proteiineissa on usein myös ravintokuituja, jotka auttavat alentamaan haitallista LDL-kolesterolia. Lisäksi kasvisten suosiminen lisää tyydyttymättömien rasvojen, antioksidanttien ja polyfenoleiden saantia, jotka edistävän sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa.

Punaista lihaa suositellaan syötävän enintään 500 grammaa viikossa. Runsaan punaisen lihan syömisen tiedetään lisäävän myös riskiä suolistosyöpiin, tyypin 2 diabetekseen sekä lihavuuteen.

LUE MYÖS: Syy, johon kolme neljästä diabeetikosta kuolee – hälyttäviä muutoksia usein jo ennen diagnoosia

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Science Daily, BMJ, Healthline, Sydänliitto 1 & 2

Lisää aiheesta:

Tällainen ruokavalio voi suurentaa riskiä sydänperäiseen kuolemaan – havainnot vahvistuivat entisestäänNäin proteiinit voivat estää verenpainetta kohoamasta – huomio kahteen asiaanLaaja tutkimus paljastaa kuolemaa lykkäävän ravintoaineen – parhaat lähteet kasviperäisiäSuomalaiset ahmivat proteiineja, mutta yhdellä muutoksella voisi olla huimat terveysvaikutukset: Elinikä pitenee, sydänriskit pienenevätKasvissyönnin terveellisyys haastettiin – voi lisätä riskiä vaaralliseen sairauskohtaukseenRuokavalio, joka edistää sydänterveyttä ja pienentää ennenaikaisen kuoleman riskiä – tutkimus vahvistaa hyödyt jälleen
SydänterveysRavitsemusRavintoTutkimustuloksetTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Sydänterveys
  • 25.10.14:20
    Lääkkeet

    Uutta tietoa suositun diabetes- ja laihdutuslääkkeen hyödyistä

  • 18.10.19:08
    Terveys ja hyvinvointi

    Tutkijat löysivät keinoja särkyneestä sydämestä toipumiseen

  • 11.10.14:45
    Terveys ja hyvinvointi

    Tutkimus: Läheisen kuoleman aiheuttama suru voi jopa tappaa

  • 2.10.06:33
    Verenpaine

    Tutkimus: Yli 99 prosentilla sydänkohtauksen saaneista on ainakin yksi neljästä riskitekijästä

  • 30.9.06:29
    Huomenta Suomi

    Jopa aivoinfarktin vaara! Tämä sydänvaiva on tärkeä tunnistaa ajoissa: "Siinä pitäisi hälytyskellojen soida"