Kaksi teini-ikäistä joutui sijoitukseen ylipainon vuoksi Englannissa: "Tapaus on hyvin surullinen ja epätavallinen"

Kantaako kehopositiivisuus koosta huolimatta? 7:20
Lihava ei laihdu syyllistämällä – "'Syö vähemmän ja liiku enemmän' yhtä tyhmä ohje kuin käskisi masentunutta ryhdistäytymään"

13- ja 17-vuotiaat lapset joutuivat sijaiskotiin Englannissa, koska heidän painonhallintansa oli epäonnistunut.

Kaksi teini-ikäistä lasta otettiin pois vanhemmiltaan Englannissa, sillä oikeuden mukaan yritykset hallita heidän painoaan olivat epäonnistuneet, kertoo The Guardian. Tuomari Gillian Ellisin määräyksellä Sussexissa asuvat lapset siirrettiin pitkäaikaiseen sijoitukseen.

Tuomarin mukaan tapaus on "hyvin surullinen ja epätavallinen".

Aktiivisuusrannekkeet ja kuntosalijäsenyydet eivät tuoneet muutosta

Daily Mailin mukaan lapset olivat 13- ja 17-vuotiaita. Kun huoli lasten terveydestä heräsi, heille oli tarjottu viranomaisten toimesta käyttöön aktiivisuusrannekkeet. Heille oli myös hankittu kuntosalijäsenyys, ja perhe oli mukana Painonvartijat-ryhmässä.

Ellisin mukaan kuukausienkaan työn jälkeen lasten painossa ei kuitenkaan ollut tapahtunut muutosta.

Tuomarin mukaan liikuntaa voisi harrastaa "kotona tai ulkona kävelemällä"

Perhe ei ollut toimittanut lasten aktiivisuusrannekkeiden keräämää dataa oikeudelle, eivätkä he olleet käyneet Painonvartijoissa säännöllisesti. Lapset eivät olleet harrastaneet liikuntaa; Ellisin mukaan äiti syytti koronaoloja siitä, ettei perhe kyennyt liikkumaan, mutta tuomarin mukaan liikuntaa voisi silti harrastaa "kotona tai ulkona kävelemällä".  

Tuomarin mukaan vanhemmat eivät tuntuneet ymmärtävän sosiaalipalveluiden huolta; he eivät olleet asettaneet rajoja lapsille tai edistäneet terveellistä syömistä ja liikuntaa. Oikeus oli huolissaan myös kodin oloista.

"Tunnistan äidin puheen siitä, miten vaikeaa on saada teini-ikäiset käyttäytymään tietyllä tavalla, mutta..."

Sosiaalipalvelut ovat olleet mukana perheen elämässä yli kymmenen vuoden ajan. Isä jätti perheen vuonna 2019, mutta vieraili toisinaan, Daily Mail raportoi.

– Tunnistan äidin puheen siitä, miten vaikeaa on saada teini-ikäiset käyttäytymään tietyllä tavalla, mutta on selvää, että jos näitä [terveellisiä] tapoja olisi rohkaistu ja mallinnettu lapsille jo varhaisessa iässä, minkäänlaista pakkoelementtiä ei nyt olisi, tuomari totesi.

Daily Mailin mukaan äiti myös myönsi, että hänen omat ruokailutottumuksensa eivät antaneet lapsille "hyvää mallia".

"Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että tämä tapaus on hyvin surullinen "

Ellisin mukaan lapset tarvitsevat nyt mahdollisuutta "oppia elämään tereellisemmin".

– Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että tämä tapaus on hyvin surullinen ja epätavallinen, tuomari kommentoi.

– Kyseessä on rakastava perhe, jossa vanhemmat täyttävät monet lasten perustarpeet, mutta paikallisviranomainen on ollut huolissaan siitä, etteivät vanhemmat täytä lasten terveydellisiä tarpeita, sillä lapset ovat hyvin ylipainoisia ja vanhemmat eivät ole osoittaneet kykyä auttaa lapsia hallitsemaan tätä.

Ei halunnut "tuomita moraalisesti"

Ellis korosti, ettei hän päätöstä tehdessään halunnut moraalisesti syyttää perhettä. Tuomarin mukaan lasten kasvatus oli hyvä, sillä he olivat "kohteliaita ja teräviä".

Ellis kuitenkin totesi, että hänen päätöksensä on sekä tarpeellinen että suhteutettu oikein, sillä nuoria uhkaavat "vakavat ja elämänmittaiset riskit" sekä fyysiselle että henkiselle terveydelle, mikäli tilanne ei muutu.

Päätös herätti ihmetystä kansalaisissa: "En ole yhtään samaa mieltä tästä"

Perheen henkilöllisyyttä ei paljastettu medioissa. Tuomarin perusteluista huolimatta päätös on herättänyt ihmetystä netissä. Moni oli sitä mieltä, ettei paino ole tarpeeksi pätevä syy rikkoa perhettä.

– Kouluttakaa vanhempia, älkää ottako lapsia pois heiltä. En ole yhtään samaa mieltä tästä, Wendy Donnelly toteaa Facebookissa.

– Entä lasten mielenterveys, heidät viedään pois äitinsä luota? June Lambert kysyy.

– Tuo ei ole oikein. Lapsia ei voi ottaa pois tuosta syystä. Tässä ylitetään rajat vastuuttomasti sekä tuomarin että oikeusjärjestelmän toimesta. Sen sijaan, että otettaisiin huomioon biologiselta vanhemmalta poistamisen kehitykselliset, tunnetason ja henkisen puolen vaikutukset, he panevat lapsen painoindeksin kaiken edelle. Oikeusjärjestelmä saisi hävetä, ja tuomari myös, koska hän hajotti tämän pertheen, Aaliyah El Amouraa kirjoittaa.

Osa keskustelijoista kuitenkin uskoo, ettei paino ole ainoa syy lasten poistoon kotioloista.

– Toivon, ettei ylipainoisuus ole ainoa syys sille, että lapset otettiin pois perheeltä. Tämä tuntuu hyvin epäsuhtaiselta, Julie Schmidt toteaa.

Katso myös: Miten painonhallinnassa voisi onnistua? Miten koko ikänsä normaalipainoisena pysyneet ovat siinä onnistuneet?

Onnistuneen painonhallinan keinot 7:42

Lue myös:

    Uusimmat