Tutkimus: Hyvä fyysinen kunto kumoaa lihavuuden terveyshaittoja – ainakin miehillä

Personal trainer Tomin nopealla kuminauhatreenillä tehokkaasti kuntoon 4:10
Tämän treenin teet vaikka kotona! Personal trainer Tomin nopealla kuminauhatreenillä tehokkaasti kuntoon.

Hyvä fyysinen kunto kumoaa tutkimuksen mukaan lihavuuden terveyshaittoja.

Lihavuus ei näyttäisi olevan yhtä suuri terveysriski henkilöille, joilla on hyvä fyysinen kunto. Tämä pätee ainakin miehillä, mutta naisia koskevat tutkimustulokset ovat epävarmempia.

Suurin riski menehtyä heillä, joilla kestävyyskunto oli huonoin

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta brittitutkimuksesta, jossa 77 000 keski-ikäistä miestä ja naista seurattiin keskimäärin kahdeksan vuoden ajan. Seurannan aikana 1 700 osallistujaa menehtyi.

Verrattuna normaalipainoisiin ja hyväkuntoisiin riski menehtyä seurannan aikana oli suurin miehillä ja naisilla, joiden aerobinen kunto eli niin sanottu kestävyyskunto oli huonoin riippumatta siitä, olivatko he lihavia.

Naisilla hyvä fyysinen kunto ei vaikuttanut samalla lailla

Huonokuntoiset ja lihavat miehet menehtyivät noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin normaalipainoiset ja hyväkuntoiset, mutta yhteyttä ei nähty lihavilla miehillä, joiden aerobinen kunto oli hyvä.

Naisilla hyvä fyysinen kunto ei tarkemmissa analyyseissa vaikuttanut samalla lailla.

Jenni, 35, kehitti leikkipuistotreenin pienten lasten vanhemmille! Juttu jatkuu videon jälkeen.

Jenni, 35, kehitti leikkipuistotreenin pienten lasten vanhemmille: ”Siinä saa äiti liikuntaa ja lapsi pääsee jaloittelemaan ja ulkoilemaan!” 1:21

Vahvistaa näyttöä hyvän fyysisen kunnon terveyshyödyistä

Tulokset vahvistavat näyttöä liikunnan ja hyvän fyysisen kunnon terveyshyödyistä ja osoittavat niiden ainakin osittain kumoavan lihavuuteen liittyviä haittoja. Naisten osalta ilmiötä pitää kuitenkin selvittää vielä lisää, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat