"Ihminen ei voi olla terve lihava" – liikakilot moninkertaistavat sydänriskit treenistä huolimatta

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Keskivartalolihavuus lisää monien sairauksien riskiä. Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa.

Fyysinen aktiivisuus ei poista ylipainon negatiivisia vaikutuksia sydänterveydelle, toteaa European Journal of Preventive Cardiology -julkaisussa ilmestynyt tutkimus.

Liikunta on hyväksi jokaiselle, mutta se ei kumoa lihavuuden aiheuttamia sydänriskejä.

– Ihminen ei voi olla terve lihava, toteaa tuoretta tutkimusta tehnyt liikuntafysiologian professori Alejandro Lucia Euroopan kardiologisen seuran tiedotteessa.

Liikkuvallakin lihavalla moninkertaiset sydänriskit

Tutkimus perustuu 527 662 työikäisestä espanjalaisesta kerättyyn dataan. Osallistujien keski-ikä oli 42 vuotta, ja heistä 32 prosenttia oli naisia.

Osallistujat määriteltiin painoindeksinsä perusteella normaalipainoisiksi, ylipainoisiksi tai lihaviksi. Lisäksi heidät jaettiin kolmeen ryhmään sen perusteella, kuinka paljon he harrastivat liikuntaa. Osallistujien sydänterveys määriteltiin kolmen riskitekijän – diabeteksen, korkean verenpaineen ja korkean kolesterolin – perusteella.

Verrattuna fyysiseen passiivisuuteen liikunta pienensi ihmisen painosta huolimatta kaikkien riskitekijöiden todennäköisyyttä. Mitä enemmän ihminen liikkui, sen parempi.

Tästä huolimatta ylipainoisten ja lihavien sydänriskit olivat suuremmat kuin heidän normaalipainoisten verrokkiensa – riippumatta siitä, kuinka paljon he liikkuivat.

Esimerkiksi liikuntaa harrastavalla lihavalla henkilöllä oli kaksi kertaa todennäköisemmin korkea kolesteroli, neljä kertaa todennäköisemmin diabetes ja viisi kertaa todennäköisemmin korkea verenpaine kuin normaalipainoisella ihmisellä, joka ei harrastanut liikuntaa.

Lihavaa ja tervettä ihmistä ei ole olemassakaan?

Yhdysvaltalaiskanava CNN:n haastattelema biostatistiikan professori Michael Pencina huomauttaa, että kyseessä on poikittaistutkimus, joka osoittaa vain yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta.

Liikunnan vaikutuksesta lihavuuden aiheuttamiin terveysriskeihin on kahtalaista tietoa. Viime vuosina yhä useammat tutkimukset ovat kuitenkin kallistuneet sen puoleen, että lihavaa mutta tervettä ihmistä ei ole olemassakaan.

Vuonna 2013 Annals of Internal Medicine -lehdessä ilmestynyt tutkimuskatsaus totesi, ettei ylipaino ole tervettä vaan kyseessä on sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä. Riski todettiin riippumatta siitä, oliko ihmisellä merkkejä aineenvaihdunnan häiriöistä vai ei.

Samaan tulokseen tulivat ruotsalaistutkijat, jotka totesivat vuonna 2016 ilmestyneessä tutkimuksessaan, että lihavien ihmisten rasvasolujen geenit reagoivat poikkeavasti insuliiniin, vaikka aineenvaihdunnassa ei olisi todettu mitään vikaa.

Lihavuus aiheuttaa monia sairauksia

Terveyskirjasto huomauttaa artikkelissaan, että normaalipainoinen ihminen pysyy parhaiten terveenä. Mitä enemmän liikakiloja on, sitä herkemmin sairauksia – kuten diabetesta, sydänsairauksia, uniapneaa ja syöpiä –ilmaantuu.

Päivittäisten kaloreiden vähentäminen on liikuntaa tehokkaampi laihdutuskeino, mutta laihduttamisen jälkeen kohtuullinen liikunta auttaa pitämään menetetyt kilot poissa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat