Kaisa Mäkäräisen maailmancupin voiton kohtalo ratkesi: "Toivon, että en joudu enää tällaiseen"

Kaisa Mäkäräinen jakaa kauden 2013–2014 maailmancupin kokonaisvoittonsa norjalaisen Tora Bergerin kanssa. Kansainvälinen ampumahiihtoliitto (IBU) tiedotti päätöksestään tiistaina.

Mäkäräinen juhli cupin voittoa keväällä 2014 kauden päätteeksi. Viime viikolla hänen voittonsa joutui kuitenkin kyseenalaistetuksi, kun dopingista kärynneen venäläisen Olga Zaitsevan tuloksia pyyhittiin listoilta. Zaitsevan tulosten mitätöimisen jälkeen alkujaan kokonaiskisan kakkoseksi sijoittunut Berger nousi neljällä pisteellä Mäkäräisen edelle.

Tiistaina IBUn hallitus päätti kuitenkin jakaa cupvoiton Mäkäräisen ja Bergerin kesken. IBU perusteli päätöstään sillä, ettei ole mahdollista luoda urheilijoille tilannetta, jollaisessa nämä olisivat kilpailleet viimeisissä kilpailuissa. IBU toteaa löytäneensä tilanteeseen ratkaisun, joka ei rankaise puhdasta urheilijaa toisen dopingrikkomuksesta.

Näin reilun pelin hengessä sekä Mäkäräinen että Berger julistettiin maailmancupvoittajiksi. Heille järjestetään palkitsemisseremonia jonkin maailmancupin osakilpailun yhteydessä. Mäkäräinen saa pitää palkintonsa. Bergerille ojennetaan voittajan kristallipallo sekä palkintoraha.

Mäkäräinen iloitsi IBUn päätöksestä.

– Tämä on reiluin ratkaisu, että jaetaan kaksi kristallipalloa, ja olen todella iloinen Toran puolesta, Mäkäräinen sanoi IBUn tiedotteessa.

– Palkinnon saaminen seitsemän vuoden jälkeen ei tietenkään ole sama asia kuin sen voittaminen kisapäivänä. Hän ei myöskään ole päässyt hyötymään tuollaisen ison voiton tuomista eduista. On aina pettymys, kun kilpailijan dopingrike aiheuttaa tulosten uudelleenlaskentaa, koska aitoja olosuhteita ei koskaan voida saada takaisin. Toivon, että en joudu enää tällaiseen, ja että lajimme on puhdas nyt ja tulevaisuudessa, ja että voimme luottaa kilpailuiden tuloksiin.

Myös Berger vakuutti tyytyväisyyttään tiedotteessa.

– Olisin ollut todella surullinen Kaisan puolesta, jos hän olisi joutunut luopumaan kristallipallostaan, Berger sanoi.

– Muistan erittäin hyvin kamppailumme kokonaisvoitosta, ja hän oli vahvin viimeisissä kilpailuissa. Olisi ollut hienoa voittaa titteli urani viimeisessä kilpailussa tuona päivänä, mutta olin erittäin tyytyväinen uraani kokonaisuutena.

Lue myös:

    Uusimmat