Kaisa Mäkäräisen tilanne kuohuttaa – dopingurheilija Olga Zaitseva: "Sykkeeni nousi"

Olga Zaitseva kertoo sykkeensä nousseen, kun Tora Berger on hänen dopingtapauksensa myötä nostettu jälkikäteen Kaisa Mäkäräisen edelle ampumahiihdon maailmancupin 2013–14 kokonaisvoittajaksi. 

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU perjantaina mitätöineensä venäläisen Zaitsevan tulokset vuoden 2014 Sotshin olympialaisissa ja niiden jälkeisissä maailmancupin kisoissa. Tämä muutti maailmancup-kauden 2013–14 kokonaiskilpailun kärkiurheilijoiden välistä pistetilannetta. Kaisa Mäkäräinen oli alun perin voittanut maailmancupin kokonaiskilpailun neljän pisteen erolla Norjan Tora Bergeriin, mutta Berger nousi Zaitsevan tulosten mitätöinnin myötä viidellä pinnalla Mäkäräisen edelle.

Zaitsevan katsottiin osallistuneen Venäjän dopingohjelmaan Sotshin olympiakisoissa 2014. Moskovan antidopinglaboratorion entisen johtajan Dmitri Rodtshenkovin mukaan Zaitseva oli yksi urheilijoista, joille juotettiin steroidicocktailia ja jonka dopingnäytteet vaihdettiin Sotshissa ennen kisoja annettuihin puhtaisiin virtsanäytteisiin.

Zaitseva oli ymmyrkäisenä kommentoidessaan uutistoimisto RIA Novostille tapaustaan, jonka myötä Berger nousi Mäkäräisen edelle.

– Tämä tilanne huolettaa minua paljon. Sykkeeni jopa nousi, Zaitseva sanoi.

– En pidä tästä. Kyse on vanhoista päivistä. Aletaan sitten penkoa 90-lukua. Jos ei ole mitään puhuttavaa, annetaan heidän puhua, venäläinen lisäili.

Zaitseva sanoi uskovansa, etteivät Mäkäräinen ja Berger ole asiasta huolissaan.

– En usko, että he jaksavat vaivata päätään tästä. Joku vain haluaa nostaa aaltoja ja herättää keskustelua, mutta en halua osallistua tähän, en halua keskustella tästä. Uskon, että Berger ja Kaisa ovat samalla aaltopituudella kanssani. Se, mitä on tapahtunut, on tapahtunut. On epämiellyttävää nostaa kaikkea tätä esiin, Zaitseva kommentoi.

"Jos minua pyydetään palauttamaan, palautan"

On mahdollista, että IBU päätyy siihen, että maailmancup-kauden 2013–14 kokonaisvoittajia olisi kaksi. Berger on uusi kokonaisvoittaja, mutta Mäkäräinen voi saada pitää kokonaisvoittonsa, mitä moni on arvioinut kuohuttaneessa tilanteessa oikeudenmukaiseksi ratkaisuksi.

– Jos minua pyydetään palauttamaan kristallipallo, palautan sen, Mäkäräinen sanoi Match TV:lle.

– Kahdeksan vuoden takaisten tulosten muuttaminen ei vaikuta millään tavalla elämääni tänä päivänä.

Ylelle Mäkäräinen muistutti, että moni loppukauden kilpailu olisi voinut mennä toisella tavalla, jos Zaitseva olisi otettu tuolloin pois kisoista. Suomalainen piti surullisena, että "täysin puhtaat ja viattomat urheilijat joutuvat kärsimään muiden törttöilyjen takia".

Berger sanoi Ilta-Sanomille, että jaettu voitto Mäkäräisen kanssa olisi hänen mielestään reilu toimintamalli. Hän arveli, että näin myös lopulta menetellään.

Lue myös:

    Uusimmat