Sokkitieto: Kaisa Mäkäräinen menettämässä maailmancupin kokonaiskilpailun voiton

Entinen ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen saattaa menettää 2013-2014 maailmancupin kokonaiskilpailun voiton. Taustalla on venäläisen Olga Zaitsevan dopingtapaus, jonka käsittely on nyt ohi. Zaitsevan elinikäinen kilpailukielto pysyy voimassa, kertoo NRK.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU olisi tämän myötä joutunut tekemään uudelleenlaskennan kauden suorituksista ja Norjan Tora Berger olisi kokonaiskilpailun voittaja.

− En ole kuullut siitä sen enempää kuin tekään. Siitä on kulunut niin kauan aikaa, että tämä tuntuu oudolta. Mitalit ja voitot ovat tuoreita kokemuksissa, joten koko juttu on täysin outo, Berger sanoi NRK:lle.

− Zaitsevan tapaus on nyt ohi, joten hylkäys on lopullinen. Meidän tuli laskea merkitykselliset kisat uudelleen ja tehdä loppupäätelmä, että Tora nousisi Kaisan edelle, urheilujohtaja Felix Bitterling kertoo. 

Lopullinen päätös maailmancupin kokonaiskisan voittajasta tehdään 4-5 viikon kuluttua liiton johtokunnan kokouksessa. Asia olisi paljon yksinkertaisempi, mikäli Zaitseva olisi ollut kokonaiskilpailun voittaja. Neljän viimeisen kisan perusteella Berger nousisi edelle viidellä pisteellä.

− Se on Kaisa, johon tämä iskee pahiten, jos he ottavat voiton häneltä. Se on vähän kuin varastaisi hänen voittonsa. Se on tunne, kun siitä on kulunut niin paljon aikaa, Berger toteaa. 

− Se on ikävä tilanne lajille, mutta IBU:n johtokunta on päättänyt, että se tarkastelee asiaa uudelleen siten, ettei kukaan urheilija kärsi toisen dopingtuomiosta, Bitterling sanoo.

Bitterlingin mukaan asiaa tarkastellaan myös siltä kantilta, että voidaanko voitto antaa molemmille. 

− Hän ei ole tietenkään tehnyt mitään väärää ja hänellä oli loistava kausi ja nyt joutuu kohtaamaan tämän. Se on kaikista pahin asia dopingissa ja jälleen näemme, että dopingrikkomuksilla on valtavan negatiivisia seuraamuksia, Bitterling kertoo.  

Palkintorahojen jakaminen menee myös uusiksi ja Bitterling kertoo, että kyse on pitkästä prosessista. 

− Se on kuitenkin vasta toinen askel. Uskomme, että molempien tulisi saada tai pitää palkintorahat. Meidän täytyy ensin tehdä ensimmäinen päätös. Tämän selvittäminen on painajaimaista. Sen voi vahvistaa kirjanpitäjämme. Siitä on kulunut vuosia ja kyse on yksittäisistä kisoista. Sekä kilpailujen että kokonaiskilpailun voittajasta. 

Berger kertoo, ettei koskaan epäillyt kilpakumppanien huijaavan. Hän toivoo, että venäläinen dopingkulttuuri on muuttunut, jotta samanlaisia tilanteita ei tulisi enää toiste. 

− Heidän olisi pitänyt ottaa se heti pois heiltä, jotka huijaavat. Kokemus on siellä ja silloin. Sillä ei ole enää niin suurta merkitystä minulle, Berger päättää.

IBU oli kuitenkin jo päivittänyt kotisivuilleen uudet tilastot ja Berger oli nostettu Mäkäräisen edelle viidellä pisteellä. Suomalainen voitti maailmancupin kokonaiskilpailun ensimmäisen kerran kaudella 2010-11 ja myös kaudella 2017-18.

Lue myös:

    Uusimmat