Jari Isometsä tilasi Kerttu Niskaselta hirviömäisen tempun – Tour de Skillä "starttilista ihan paperia"

Maastohiihdon Tour de Skillä nähdään torstaina todelliset ohitusjuhlat. Suomalainen palkintosija ei olisi yllätys haastavista lähtökohdista huolimatta, MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä ennakoi.

Davosissa suunnataan torstaina 20 kilometrin perinteisen takaa-ajokisaan keskiviikkona hiihdettyjen vapaan sprinttien aikaeroilla. Erävaiheeseen selviytymisestä ja siinä menestymisestä irtosi bonussekunteja maksimissaan minuutin edestä. 

Osa sprinttiin erikoistuneista hiihtäjistä jättää Tour de Skin kesken ennen torstain matkaa, sillä ohjelmassa ei ole enää pikatykityksiä. Ladulle lähtee kuitenkin paljon helppoja suupaloja taaempaa starttaaville normaalimatkojen huipuille.  

– Jos lähtöjärjestys muodostuu vapaan sprintistä ja seuraava matka on perinteisen 20 kilometriä, niin nehän ovat kaksi eri maailmaa, Jari Isometsä huomauttaa. 

– Starttilista on torstaina ihan paperia, se tulee mullistumaan. 

Suomalaistoiveet lepäävät torstain kisan ja Tourin kokonaiskilpailun osalta naisten harteilla. Kerttu Niskanen jäi sprintissä jaetulle 31. sijalle (kokonaiskisassa tällä hetkellä 8:s) ja Krista Pärmäkoski 19:nneksi (kokonaiskisassa 10:s), joten he starttaavat sijoituksellisesti kaukana kärjestä.  

– Vaikka suomalaisilla on isot starttinumerot, niin hehän ovat jo viiden kilometrin jälkeen kirkkaasti kymppisakissa, Isometsä ennustaa.  

– Kerttu Niskanen on torstaina täydellisesti palkintopallitaistelussa. Ei mitään ongelmaa, vaikka joutuu lähtemään noin kaukaa. Hänen edessään on niin paljon hiihtäjiä, jotka eivät viittä kilometriä näe, Isometsä jatkaa viitaten keskeyttäjiin ja 20 kilometrillä pulassa oleviin sprinttiosaajiin.  

Isometsä poimii lähtölistalta kiintopisteitä. Tourin kokonaiskisan kärki Jessie Diggins (sprintissä kolmas) on vahvoilla keulassa, sprintissä kahdeksanneksi sivakoinut Norjan Anne Kjersti Kalvå on väkevä menijä perinteisellä ja seuraavan tasokkaan aallon muodostavatkin jo Pärmäkosken, Niskasen, Ruotsin Frida Karlssonin ja Saksan Katharina Hennigin kaltaiset hiihtäjät.  

Digginsin kolmas sija keskiviikkona oli yhdysvaltalaiselle erittäin arvokas. Jos jättää laskuista Ruotsin kolme kovaa sprinttimenijää (Linn Svahn, Jonna Sundling ja Emma Ribom) kokonaiskisan sijoilta 2-4, Digginsillä on jo vähintään puolentoista minuutin kaula seuraaviin haastajiin. Niskaseen ero on 1.48.  

– Kyllähän se suomeksi tarkoittaa, että Tour de Ski ratkesi, Isometsä toteaa ykkössijasta.  

Torstain takaa-ajokisat starttaavat kello 11.45 (naiset) ja kello 14.00 (miehet). 

Tour de Skin kokonaistilanteet, 4/7 etappia:

Naiset

SijaNimiMaaAika/ero
1.Jessie DigginsUSA1.28,31
2.Linn SvahnSWE+0.33
3.Jonna SundlingSWE+1.22
4.Emma RibomSWE+1.27
5.Victoria CarlGER+1.31
6.Astrid Ö. SlindNOR+1.39
7.Frida KarlssonSWE+1.42
8.Kerttu NiskanenFIN+1.48
9.Heidi WengNOR+1.51
10. Krista PärmäkoskiFIN+2.02

Muut suomalaiset: Jasmi Joensuu (21:s), Anne Kyllönen (29:s), Vilma Ryytty (45:s).

Miehet

SijaNimiMaaAika/ero
1. Harald Ö. AmundsenNOR1.20,05
2.Erik ValnesNOR+0.11
3.Federico Pellegrino ITA+0.25
4.Gus SchumacherUSA+0.30
5.Jan T. JenssenNOR+1.14
6.Martin L. NyengetNOR+1.17
7.Beda KleeSUI+1.17
8.William PoromaaSWE+1.18
9.Friedrich MochGER+1.18
10.Hugo LapalusFRA+1.19

Suomalaiset: Lauri Vuorinen (26:s), Remi Lindholm (28:s), Perttu Hyvärinen (31:s), Markus Vuorela (38:s), Arsi Ruuskanen (42:s), Joni Mäki (58:s).

Lue myös:

    Uusimmat