Jari Isometsä ylistää tähtien takana uurastavaa suomalaishiihtäjää – Tour de Skin kokonaiskisassa dramaattinen tapaus

Suomalaishiihtäjä Lauri Vuorinen jatkoi nousujohteista menoaan Tour de Skin vapaan sprintissä Davosissa keskiviikkona. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä suitsuttaa Vuorisen kehitystä. 

Vuorisen, 29, tilastorivi tämän kauden maailmancupista on komea. Vahva sprintteri on ollut neljästä sprintistä kolmessa kahdeksan joukossa, ja myös normaalimatkoilla on kulkenut – helmenä 11. tila perinteisen kympillä Tour de Skillä Toblachissa. 

Vuorinen oli keskiviikkona Davosin vapaan sprintissä kahdeksas, ja kolkutteli taas finaalipaikkaa. 

– Vuorinen on suomalaisista mieshiihtäjistä se, joka on selkeästi kehittynyt tänä vuonna niin normaalimatkoilla kuin sprinteissäkin, Jari Isometsä kehuu. 

– Davosissa ollaan korkealla, ja rata on vielä tiukka ja hapottava, niin siinä ei kyllä sattumalla pärjää, asiantuntija jatkaa. 

Naisten puolella Davosin sprintin parasta suomalaisantia oli Jasmi Joensuun 10. sija. 

– Hallitusti välieriin, mutta siellä ei ollut kyllä enää oikeastaan minkäänlaisia mahdollisuuksia. Se tahtoo olla Joensuulla aika tyypillistä, että erävaiheessa on vaikeuksia, Isometsä toteaa huomauttaen kuitenkin Rukan sprintin finaalipaikasta. 

– Välieräpaikan kun hän saisi vakioksi. Se on seuraava steppi, kova steppi, mutta otettavissa. 

"Dramaattinen kaatuminen"

Davosin sprinttien merkittävin tapahtuma Tour de Skin kokonaiskisojen kannalta oli miesten kilpailun norjalaisjohtajan Harald Östberg Amundsenin kaatuminen puolivälierissä. Hän johti kokonaistilannetta 32 sekunnilla, mutta nyt ero kutistui 11 sekuntiin. 

Lähimmät uhkaajat, Norjan Erik Valnes ja Italian Federico Pellegrino, ovat kuitenkin Amundsenia heikompia menijöitä normaalimatkoilla. Sprinttejä Tourilla ei enää hiihdetä.  

– Amundsen, joka oli aika-ajon kolmas, olisi voinut jollain tapaa jopa hieman ratkaista Tour de Skitä tänään. Hän kaatui, menetti bonussekunnit ja menetti huomista lähtöasemaa. Se oli Tourin kannalta dramaattinen kaatuminen, Isometsä kertaa. 

– En epäile, etteikö hän silti voita Tour de Skitä, mutta ehkä tämä saattoi olla hyväkin kilpailun kannalta, Isometsää naurahtaa. 

Norjalaismiehet voittivat maailmancup-kauden yhdeksän ensimmäistä kilpailua. Johannes Hösflot Kläbon poisjäänti Tour de Skiltä muutti kuitenkin paljon. Neljästä kisasta Amundsen on voittanut yhden, Perttu Hyvärinen yhden ja Ranskan Lucas Chanavat molemmat vapaan sprintit. 

– Kun Kläbo ei ole paikalla, norjalaisia ei sprintissä palkintopallilla näy. Vaikka Davosissa oli kaksi miestä finaalissa, niin se ei norjalaisille riitä, Isometsä summaa. 

Tour de Skin kokonaistilanteet, 4/7 etappia:

Naiset

SijaNimiMaaAika/ero
1.Jessie DigginsUSA1.28,31
2.Linn SvahnSWE+0.33
3.Jonna SundlingSWE+1.22
4.Emma RibomSWE+1.27
5.Victoria CarlGER+1.31
6.Astrid Ö. SlindNOR+1.39
7.Frida KarlssonSWE+1.42
8.Kerttu NiskanenFIN+1.48
9.Heidi WengNOR+1.51
10. Krista PärmäkoskiFIN+2.02

Muut suomalaiset: Jasmi Joensuu (21:s), Anne Kyllönen (29:s), Vilma Ryytty (45:s).

Miehet

SijaNimiMaaAika/ero
1. Harald Ö. AmundsenNOR1.20,05
2.Erik ValnesNOR+0.11
3.Federico Pellegrino ITA+0.25
4.Gus SchumacherUSA+0.30
5.Jan T. JenssenNOR+1.14
6.Martin L. NyengetNOR+1.17
7.Beda KleeSUI+1.17
8.William PoromaaSWE+1.18
9.Friedrich MochGER+1.18
10.Hugo LapalusFRA+1.19

Suomalaiset: Lauri Vuorinen (26:s), Remi Lindholm (28:s), Perttu Hyvärinen (31:s), Markus Vuorela (38:s), Arsi Ruuskanen (42:s), Joni Mäki (58:s).

Lue myös:

    Uusimmat