Norjalaistähti vihjailee hämmästyttävästä näystä Tour de Skillä – Isometsä: "Nyt joku miettii voisiko hän tehdä sen"

Maastohiihdon norjalaistähti Astrid Öyre Slind väläyttää kovaa taktista vetoa Tour de Skin viidennelle etapille, joka sivakoidaan Davosissa torstaina.

Tour jatkuu vapaan sprinteillä Davosissa keskiviikkona. Slind selvitti sprinttikarsinnan viimeisenä naisena. 

Kokonaiskisassa viidentenä ennen sprinttiä olleen Slindin mielessä oli eilen jo torstain otatus, kun matkana on hänelle loistavasti sopiva 20 kilometrin takaa-ajo perinteisellä. 

– Minulla on taktinen ongelma, Slind tokaisi norjalaiselle NRK:lle

– Minun pitää päättää tasatyönnön ja pitovoitelun välillä. 

35-vuotias Slind on ollut jo vuosikausien ajan yksi vahvimmista hiihtäjistä Ski Classics -sarjassa, jossa tahkotaan maratonkisoja usein tasatyönnöllä ilman pitovoitelua.

Kyseinen taktiikka alkoi yleistyä myös maailmancupissa vajaa kymmenen vuotta sitten, mutta Kansainvälinen hiihtoliitto toi perinteisen kilpailuihin alueita, joilla tasatyöntö on kielletty. 

Näin menetellään NRK:n mukaan myös Davosissa torstaina, mutta Slind harkitsee tästä huolimatta vakavissaan rajua taktiikkaa. 

– Siinä on riskinsä, sillä saattaisin tehdä jotain, mitä kukaan muu ei tee. Jos se osoittautuu huonoksi ratkaisuksi, Tourin kokonaiskisani saattaa mennä pilalle, Slind pyörittelee, mutta huomauttaa poikkeuksellisen väkevästä tasatyönnöstään.

– Jos ilman pitovoiteita hiihtäminen toimiikin todella hyvin, voin saada aikaan ison eron ja ratkaista kisan. 

Isometsä: Ylikova työntäjä

NRK:n haastattelemat norjalaismiehet tyrmäävät Slindin esiin nostaman taktiikan omalta osaltaan, mutta ymmärtävät, miksi Slind harkitsee sitä. 

– Luulen, että hän voisi antaa tyrmäyksen muille (vahvan) ylävartalonsa avulla, kolmantena miesten kokonaiskisassa oleva Jan Thomas Jenssen kommentoi.  

– Astrid on tuplaten vahvempi kuin minä, norjalaisjohtaja Harald Östberg Amundsen heittää. 

– Hän on uskomattoman hyvä tasatyöntäjä, ja hän on rutinoitunut hiihtämään kovaa pitkään, Erik Valnes kehuu Slindiä. 

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä luonnehtii urallaan muun muassa Vasaloppetin voittanutta Slindiä "ylikovaksi työntäjäksi", mikä on seurausta vuosikausien armottomasta tasatyöntötreenistä. 

– Eihän 20 kilometriä ole hänelle matka eikä mikään, asiantuntija toteaa. 

Isometsän mukaan tasatyönnön kieltävien alueiden sijainti ja pituus ovat ratkaisevassa asemassa Slindin taktiikkapähkäilyssä. Noissa kohdissa Slindin olisi roikuttava käsiensä varassa pitämättömillä suksilla ja varottava kiellettyjen luistelupotkujen tekemistä. 

Davosin latuprofiileja tutkineen Isometsän mukaan 10 kilometrin mittaisen kisaladun ensimmäinen puolisko on hyvin loivapiirteistä, kun taas toisella osuudella on kovempiakin nousuja.

Slindin mukaan reitti on hyvinkin tasatyönnettävä, mutta Tourin kokonaiskisa aiheuttaa suurta epävarmuutta päätösprosessissa.  

– Jos kyseessä olisi yksittäinen kisa, yrittäisin, sillä sen näkeminen olisi siistiä. 

Isometsä aprikoi, että Slind saattaa myös sumuttaa muita puheillaan. 

– Nyt joku miettii voisiko hän tehdä sen, Isometsä summaa. 

Tour de Skin keskiviikkoisen vapaan sprintin erävaihe alkaa kello 18.00. 

Lue myös:

    Uusimmat