Italian GP:n topit ja flopit: Valtteri Bottaksen tappajan vaistot yhä pahasti kateissa – sääli Sebastian Vetteliä kohtaan loppuu kolarivideota katsomalla

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Italian GP päättyi Ferrarin juhliin kotiyleisönsä edessä, mutta Charles Leclercin toinen peräkkäinen voitto jätti rinnan alle myös ristiriitaisia tunteita.

Leclerc ajoi jo toisen peräkkäisen voittonsa viikon sisään, kun uran ensimmäiselle ykköstilalle Belgiassa tuli jatkoa unohtumattomalla tavalla Italiassa. Monacolainen esti Mercedeksen kuskeista sekä kolmanneksi sijoittuneen Lewis Hamiltonin että toiseksi yltäneen Valtteri Bottaksen lähentelyt.

Kimi Räikkönen oli Alfa Romeolla vasta 15:s. Paljon paremmin ei mennyt Ferrarin Sebastian Vettelillä, joka saapui oman mokansa jälkeen maaliin sijalla 13.

TOPIT:

1. Charles Leclerc

Kumartakaa uutta kuningasta! Tifosot olivat haltioissaan kuin rockidolin edessä, kun Charles Leclerc hyppäsi korkeimmalle korokkeelle kymmenientuhansien kannattajien kansoittamissa palkintopallijuhlissa. Toinen peräkkäinen voitto tuli erikoisen selkkauksen tarjoaman paalupaikan hyvällä pohjustuksella, mutta kisassa monacolainen näytti, että hän on ottanut Belgian voittonsa jälkeen aivan uuden askeleen nimenomaan henkisen kasvun tiellä. 2000-luvulla Monzassa on voittanut nyt neljä Ferrari-kuskia. Tähän joukkoon kuuluvat Leclercin lisäksi Michael Schumacher, Rubens Barrichello ja Fernando Alonso, mutta siitä puuttuvat yhä Sebastian Vettel ja Kimi Räikkönen.

2. Renault

Perjantain harjoitustulokset saivat epäilemään, että Mercedes ja Ferrari ajoivat päivän täysin puolitehoilla, koska Renault oli yhtäkkiä lähes samoilla kymmenyksillä kärkiaikojen kanssa. Parannusta aikoihin tuli huomattavasti lauantaina, mutta niin vain Daniel Riccardo ja Nico Hülkenberg pysyttelivät reilun puolen sekunnin päässä. Kisassa Hülkenberg kiusasi Vetteliä startissa ja Ricciardo Mersuja varikkopysähdysten aikaan. Tuloksena oli Hülkenbergin viides ja Ricciardon neljäs sija, joka on ranskalaistallin paras suoritus sitten vuoden 2011 palkintopallikisojen! Renault oli onnistunut upeasti Monzan aeropakettinsa kanssa, mikä antaa positiivista signaalia tulevaisuutta ajatellen.

3. Carlos Sainz

Upea viikonloppu päättyi McLarenin hölmöön varikkovirheeseen aika-ajojen seitsemännen sijan vaihduttua espanjalaisen loistavalla tekemisellä kuutospaikaksi puolivälissä kisaa. Takapyörä jäi löysälle, mutta Sainz lähetettiin matkaan, vaikka useampi mekaanikko risti kätensä pään päälle virheen merkiksi. Todella sääli sillä, Sainz oli jo kertaalleen puolustanut menestyksekkäästi paikkaansa taistelussa Red Bullin Alexander Albonia vastaan.

4. Antonio Giovinazzi

Belgian tunaroinnin jälkeen Giovinazzin odotettiin lähinnä murtuvan kotiyleisön paineen alla, mutta italialainen vastasikin varsin vakuuttavalla esityksellä. Aika-ajossa paikka kärkikymmenikössä tuli vain kahden tuhannesosan tappiolla tallikaveri Kimi Räikköselle, mutta kisassa Giovinazzi selvitti monta sudenkuoppaa matkalla uransa toiseen MM-pistesuoritukseen yhdeksännellä sijallaan.

5. Sergio Perez

Hiukan huomaamatta Sergio Perez teki joukon komeimman nousun seitsemännelle sijalle. Racing Point -kuski määrättiin 18. lähtöruutuun, kun Mercedeksen voimayksiköstä jouduttiin jälleen uusimaan osia rangaistusten arvoisesti. Hän lähti kisaan Red Bullin Max Verstappenin edellä ja tuli myös maaliin tämä kintereillään, pidätellen hollantilaista takanaan pitkälti toistakymmentä kierrosta!

KIIKUN KAAKUN:

Valtteri Bottas

Suomalaiskuski on koko Mercedeksen tavoin tämän viikonlopun rajatapaus. Odotukset Monzaa kohtaan eivät olleet kovinkaan korkealla missään arvioissa sen perusteella, mitä nähtiin toisella vauhtiradalla Spassa, joten lähtökohtiin nähden näin lähelle voittoa pääseminen meni yli odotusten. Silti Valtteri Bottaksen tekemisestä jäi todella valju maku kahden pieleen menneen hyökkäysyrityksen jälkeen. Hänen on yksinkertaisesti pystyttävä parempaan tappovalmiuteen silloin, kun Lewis Hamilton on poissa pelistä. Uuden Ferrari-messiaan lyöminen tämän fanaattisen kotiyleisön edessä olisi ollut arvokas päänahka tulevaisuutta ajatellen, mutta Bottas ei taaskaan saanut revittyä itsestään parasta irti, kun ratkaisua haettiin mies miestä vastaan. Silti suomalaiselta nähtiin myös positiivista tekemistä: nyt hän löi Lewis Hamiltonin juuri sillä aseella, jonka puuttumisesta häntä on arvosteltu – väkevällä kisavauhdin rakentamisella ja hyvällä renkaiden hallinnalla.

FLOPIT:

1. Sebastian Vettel

Monzan viikonloppu päättyi Ferrarin leirissä niin kaksijakoisissa tunnelmissa, että kävi oikeastaan jo vähän sääliksi Sebastian Vetteliä. Viisi vuotta hän on yrittänyt tavoitella mestaruutta Ferrarilla ja siinä samassa voittaa tifosoille Italian GP:tä. Sitten Charles Leclerc tulee ja vie Monzan voiton heti ensiyrittämällään. Sääli loppuu kuitenkin siinä kohtaa, kun miettii sitä tapaa, jolla Vettel pilasi oman kisansa sunnuntaina. Voi olla ihan totta, että Vettel ei nähnyt autostaan, oliko takaa sivusta tulossa lisää autoja, mutta ei se vie häneltä vastuuta Lance Strollin kanssa tapahtuneessa kolarissa. Hölmön keskittymisvirheen hätäinen paikkausyritys johti täysin varomattomaan tekoon, jolla olisi voinut olla pahat seuraukset muille tai hänelle itselleen. Ja näihin toistuviin virheisiin hänet ajavat oman kykenemättömyyden ymmärtäminen ja Leclercin suunnalta tuleva hurja paine.

2. FIA:n tuomaritoiminta

Miten voi olla mahdollista, että aina kun F1-tuomaroinnissa ollaan jotenkin periaatteellisella tasolla päästy jämäkkään linjanvetoon rangaistusten jakamisesta, tuomaristo onnistuu jälleen sössimään oman arvovaltansa tällaisella hapuilulla? Kuskien välisiä kaksintaistelua pilanneista puuttumisista on päästy hyvää vauhtia eroon ja niitä aina seuranneet kuskien radioitkut ovat myös vähentyneet, mutta taas kerran epäjohdonmukaisuus herätti paljon keskustelua läpi viikonlopun. Ensin kuskeja varoitettiin hidastelusta aika-ajossa ja ratalinjan ylittämisestä Parabolica-mutkassa, mutta sitten molempia asioita katsottiin läpi sormien lauantain täydelliseksi farssiksi muodostuneessa aika-ajossa! Ja heti perään sunnuntaina Charles Leclercin annettiin poukkoilla mielensä mukaan Lewis Hamiltonin edessä, koska kukaan ei uskaltanut lähteä pilaamaan Ferrarin voitonjuhlia Monzassa. Aina on parempi, jos rangaistuksilla ei ratkaista kisoja, mutta tällainen omista periaatteista lipeäminen on suoraan sanottuna häpeällistä.

3. Kimi Räikkönen

Ei tässä kovin paljoa kehtaa osoitella Alfa Romeota sääntöjen väärin ymmärtämisestä. Kimi Räikköselle laitettiin alle väärät renkaat, kun suomalaiskuski joutui vaihdelaatikon uusimisen takia starttaamaan kisaan varikolta. Häntä kuitenkin koski edelleen sääntö, jonka mukaan kärkikymmenikköön aika-ajossa yltäneellä kuskilla on lähdössä oltava samat renkaat kuin aika-ajon toisessa osiossaan tekemällä nopeimmalla kierroksella. Se ei kuitenkaan vienyt tällä kertaa yhtään pistettä, ja syy siihen, miksi tähän virhetilanteeseen jouduttiin, on Räikkösen omassa ajovirheessä, jonka hän teki aika-ajojen ratkaisuvaiheessa. Täydellinen ohiviikonloppu. Ei kai siitä muuta voi sanoa.

4. Max Verstappen

Pitkän vahvan jakson jälkeen Max Verstappenille on nyt sattunut pari alokasmaista hötkyilyä yhden viikon sisään. Ensin hän tunti nokkansa Räikkösen ja seinän väliin Spassa ja nyt kolisi taas heti ensimmäisellä kierroksella, kun Red Bull -kuskilla oli kaikki aika katsoa tilanne rauhassa ja lähteä sitten napsimaan sijoja radalla, jolla ohittaminen on koko sarjan helpoimmasta päästä. Talli oli päättänyt ottaa moottorirangaistuksen tämän takia juuri Monzaan, mutta kahdeksas sija ei silti ollut paras tarjolla ollut lopputulos.

5. Haas ja Romain Grosjean

Suoranopeuksissa Haas oli Monzassakin pahasti perässä Alfa Romeota, joka kuitenkin ajaa samalla Ferrarin huippumoottorilla. Haasin autojen rungot rakentaa muuten italialainen Dallara, joka nappasi viikonloppuna palvelukseensa Mercedeksen neuvonantajana ja sitä ennen Ferrarin menestyksekkäänä suunnittelupomona toimineen Aldo Costan. On mielenkiintoista nähdä, mitä vaikutuksia tällä on Haasin tuleviin autoihin. Monzan kisassa se nimittäin oli jälleen aivan lapanen. Ja niin oli nimenomaan myös Romain Grosjean, joka on pudotusuhan alla antanut todella heikkoja näytteitä osaamisestaan.

Lue myös:

    Uusimmat