Ison-Britannian GP:n topit ja flopit: Valtteri Bottas oli jo läimäistä lordi Silverstonea – tekikö Sebastian Vettel päätöksen jatkostaan jo kuukausi sitten?

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kauden kymmenes osakilpailu Ison-Britannian Silverstonessa päättyi Lewis Hamiltonin juhliin.

Valtteri Bottas piti Mercedeksen tallikaverinsa takanaan lähdön jälkeisillä kierroksia, mutta yllättävä turva-autotilanne toi Hamiltonille täyskäden. Ferrarin Charles Leclerc oli kolmas, kun hänen tiimitoverinsa Sebastian Vettel töpeksi kisansa kolaroimalla Red Bullin Max Verstappenin perään.

Kimi Räikkönen oli Alfa Romeolla kahdeksas.

TOPIT:

1. Valtteri Bottas

Ja siinä harvemmin on onni myötä. Valtteri Bottas on tehnyt tällä kaudella niin hurjasti töitä jokaisen pisteen eteen, ettei tällaiselle epäonnelle kovin paljoa haluaisi sijaa antaa. Aika-ajossa hän läimäisi Silverstonen lordi Hamiltonia kuuden tuhannesosan voitolla. Puolustustaistelu Hamiltonia vastaan kisan ensimmäisillä kierroksilla oli mahtavaa, ja ilman avattavan takasiiven apua tehty vastaisku britin ohitukseen oli suorastaan häikäisevä. Sitä ei tiedä, miten kisan myöhemmät vaiheet olisivat Bottasta kohdelleet, mutta Antonio Giovinazzin ulosajo juuri sillä hetkellä kuin se oli Hamiltonille hyödyllisintä, pilasi hetkessä kaiken. Voitolla Bottas olisi kaventanut MM-sarjassa eron ainakin 25 pisteeseen. Nyt se on Hamiltonin hyväksi 39. Valtterilla oli tilaisuus tehdä Britannian taistelusta jopa käännekohta koko kaudelle.

2. Lewis Hamilton

Kovin ilmaiseksi se voitto tuli, mutta täytyy antaa tunnustus Lewis Hamiltonin taistelijan hermoille. Pieni tappio aika-ajossa ei tunnu vielä missään. Ei edes radalla, jonka hän tuntee kuin omat taskunsa. Bottas saa aika tavalla lapata kiviä tallikaverinsa tielle ennen kuin hän voi oikeasti päästä Hamiltonin ihon alle. Kausi on nyt puolivälissään, mutta Hamiltonin peli ei ole vielä edes kunnolla alkanut.

3. Charles Leclerc ja Max Verstappen

Kuuman Itävallan GP:n voittokamppailun jälkeen Silverstonessa nähtiin uusintaottelu, jossa vastustajan rengasta viistettiin niin varikkosuoran nokittelussa kuin tiukoissa ohitustaisteluissa. Näitä hetkiä saadaan nähdä tämän kaksikon välillä mahdollisesti vielä 2030-luvulla. Red Bullin piristyminen mukaan kärkitaisteluihin on muutenkin tullut F1-sarjalle kuin tilauksesta.

4. Pierre Gasly

Red Bull tarvitsee Ferrarin haastamiseen toki toisenkin kuljettajan. Jälleen Verstappen oli turhan yksinäinen taistelussaan Sebastian Vetteliä ja Charles Leclercia vastaan, mutta Pierre Gasly on tulossa. Vaikka Verstappen tuskin ilahtui siitä, että tiimi tarjosi hänen säätöjään tallikaverin käyttöön, hänellä on varaa antaa Gaslylle siimaa. Ranskalaiselle on Britannian mukaan luettuna kolme kisaa aikaa tehdä jonkinlainen vaikutelma osaamisestaan tai muuten kesätauolla Helmut Marko alkaa soitella puheluita. Elonmerkkejä oli näkyvissä, mutta edelleenkään Gasly ei ole näyttänyt olevansa sen parempi kuskivaihtoehto kuin kukaan mukaan F1-varikolla.

5. Kimi Räikkönen

”Vanhalla miehellä vanhalla miehellä on vielä jotain aseita jäljellä taskussaan”, myönsi Toro Rosson Daniil Kvjat, joka pyrki sinnikkäästi Räikkösen ohi seitsemän viimeisen kierroksen ajan. Kimi kertoi, että suoravauhdin puuttuessa Alfa Romeolla sai mennä ”aika lujaa”, mutta niin vain hän selviytyi maaliin kahdeksannella sijalla. Kaiken lisäksi perjantain moottoririkon takia Räikköselle jouduttiin vaihtamaan kauden ensimmäinen, siis päivittämätön Ferrarin mylly. Tiimi on MM-sarjassa kuudes siitäkin huolimatta, että kakkoskuski Antonio Giovinazzi on tuonut 26 pisteestä tasan yhden.

FLOPIT:

1. Sebastian Vettel

Elettäisiinkö tässä jo lopun alkua? Sebastian Vettel on MM-taistelusta pudottuaan esiintynyt varikolla harvinaisen rauhallisena toistuvista vastoinkäymisistä huolimatta. Nyt hänen keskittymisensä herpaantui täydellisesti Max Verstappenin tullessa ohi, ja saksalainen pukkasi myöhästyneellä jarrutuksellaan molemmat ulos palkintopallitaistelusta. Yksi merkki siitä, että Vettel saattaisi oikeasti olla valmis häipymään F1:stä tämän kauden päätteeksi, on hänen yllättävän sovitteleva käytöksensä. Kisan jälkeen Ferrari-kuski käveli Verstappenin auton luo, pyysi rehdisti anteeksi ja myönsi tilanteen täysin omaksi virheekseen. Kesäkuun Kanadan GP:n hävitty taistelu Lewis Hamiltonia vastaan ja sitä seurannut rangaistus saattoivat olla viimeinen niitti tässä pohdinnassa.

2. Haas

”Sanon tässä vain ilmeisimmän asian. Parasta, mitä kuskimme pystyivät tänään tuomaan taisteluun, oli lapio, jolla he kaivoivat kuoppaamme vielä syvemmäksi”. Tämän paremmin ei tallipomo Günther Steiner olisi voinut kisaa Haasin osalta tiivistää. Itävallassa putoaminen Williamsin taakse kisavauhdissa, pääsponsori Rich Energyn todella hämmentävä ilmoitus yhteistyön päättämisestä ja nyt Romain Grosjeanin ja Kevin Magnussenin yhteentörmäys heti kisan startissa. Steinerin viime kaudella Netflixin kameroille laukoma ”näytämme joltain runkkarijoukolta” on tänä vuonna toiminut tahattomana tunnuslauseena koko Haasin toiminnalle.

3. Lance Stroll

14. kertaa peräkkäin laulukuoroon aika-ajon avausosion jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat